L. G.
2023.03.11 19:32 Frissítve: 2023.03.11 21:06

Női vízi Eurokupa: a Ferencváros és az UVSE játssza a döntőt

A Ferencváros a szombati visszavágón 9–7-re kikapott a vendég olasz Plebiscito Padovától, de egy gólt megőrzött az első mérkőzésen kiharcolt előnyéből, ezzel bejutott a döntőbe a női vízilabda Eurokupában. Ellenfele a másik elődöntőben az Egert legyőző UVSE lesz.

Kikapott, de így is Eurokupa-döntős az FTC (Fotó: Török Attila)

 

Összejött a magyar döntő a női vízilabda Eurokupában, még ha nem is olyan egyszerűen. Az FTC-Telekom ugyanis laposan kicentizte a továbbjutást a Népligetben, és végül összesítésben egy góllal múlta felül az olasz Plebiscito Padovát.

Pedig nem kezdett rosszul a háromgólos előnyből induló Ferencváros, megvoltak a fórok és a helyzetek is, csak a végén rendre a kapufát sikerült telibe találniuk a zöld-fehéreknek. Az olaszok meg, ahogy várni lehetett, mindent beleadtak, de az első két negyed összességében kiegyenlített volt. A harmadik szakasz elején a meccsen először átvette a vezetést a magyar csapat, ekkor azonban jött Sara Centanni, és bő másfél perc alatt három gólt lőtt, amit még megfejelt eggyel a Padova, így összesítésben egál volt az állás – Gurisatti Gréta és Laura Barzon gólváltása után pedig így is kezdődött az utolsó nyolc perc.

 VÉLEMÉNYEK

GURISATTI Gréta, az FTC szélsője: – Most bizonyosodott be igazán, mekkora értéke volt a háromgólos olaszországi győzelmnünknek. Az első meccsen sokkal jobb szzalékban lőttük be az emberelőnyeinket, de hasonlóan brusztos, kemény csata volt. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a visszavágón egyszer sem állt továbbjutásra a Padova, talán el is vette volna az önbizalmunkat, ha négy lett volna közte. Ebben az évben az a legfontosabb feladatunk, hogy elhiggyük, ez a csapat képes a győzelemre – kezdünk hinni benne!

FARAGÓ Kamilla, az UVSE szélsője: – Az előző két, Eger elleni meccsen nem kezdtünk jól, nagyon örülök, hogy ezúttal fordítva történt. Az döntötte el a mérkőzést, hogy jobban védekeztünk, a hat kapott gól önmagáért beszél, és a tíz lőtt gól is rendben van. Magyari Alda biztos pont volt a kapuban, mellette mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez. Erre a játékra építhetünk a kupadöntőben és bajnokság hajrájában, az eredmény nagy lökést ad nekünk, de ugyanilyen csapatmunkára lesz szükségünk a folytatásban is.

Ekkor a zöld-fehérek hatalmas tűzzel őrizték a kapujukat az újabb góltól, a helyükön voltak a blokkok, és Neszmély Boglárka is nagyszerűen védett. Az olaszok védekezése sem puhult fel, így sokáig egyetlen gólt sem láthattunk. Aztán a Fradi mozdult el a holtpontról, a csapatkapitány Máté Zsuzsanna simított be a falból egy emberelőnyös helyzetet 1:10-zel a vége előtt. A zöld-fehérek még kivédekeztek két támadást, és bár két góllal, 9–7-re kikaptak, összesítésben eggyel jobbnak bizonyultak, így történetük legnagyobb sikerét elérve bejutottak az Eurokupa döntőjébe.

Amelyben az UVSE lesz az ellenfele!

A másik elődöntőben az UVSE és az Eger találkozott – három héten belül harmadszor. Az elődöntő első meccse döntetlen lett, a bajnokin eggyel nyertek a kék-sárgák, akik mindkétszer a remek hajrájuknak köszönhették az eredményt. Ezúttal viszont az elejétől kezdve az UVSE irányította a mérkőzést, nagyszerű volt a védekezés és Magyari Alda kapusteljesítménye, támadásban pedig rendre jó megoldásokat választottak a hazaiak. Hajdú Kata szemfüles szabaddobásgólja után leszakadtak az egriek, akik nem is tudtak visszakapaszkodni. A kulcsjátékosaikat ugyanis kivette a meccsből az UVSE, a tizenöt éves Tiba Panna bekkelése például elsőrangú volt.

A hazai csapatnak nem volt gyenge pontja, a vendégcsapatból pedig hiányoztak a kiemelkedő egyéni teljesítmények, így a három összecsapás közül a legnagyobb téttel bíró volt a legsimább. Az UVSE 10–6-ra győzött, a játék képe alapján ilyen különbséggel is teljesen megérdemelten.

Az UVSE találkozik a Ferencvárossal a fináléban
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

 

A Magyar Kupa döntője után az Eurokupa fináléjában is az FTC és az UVSE csap össze – csak ezúttal két mérkőzésen dől el a trófea sorsa.

NŐI VÍZILABDA
EUROKUPA
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

FTC-Telekom Waterpolo–Plebiscito Padova (olasz) 7–9 (1–3, 3–1, 2–5, 1–0)
A magyar csapat gólszerzői: Gurisatti 2, Pőcze, Leimeter, Simon-Illés, Tóth-Csabai, Máté
Továbbjutott: a Ferencváros, 19–18-as összesítéssel

UVSE–Tigra-ZF-Eger 10–6 (3–2, 3–1, 2–1, 2–2)
Gólszerzők: Hajdú, Baksa, Faragó 2-2, Aubéli, Mácsai, Tiba, Peresztegi-Nagy, illetve Czigány 2, Borsi, Parkes, Molnár, Szilágyi
Továbbjutott: az UVSE, 22–18-as összesítéssel

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.