Női vízi Eurokupa: a Ferencváros és az UVSE játssza a döntőt

Vágólapra másolva!
2023.03.11. 19:32
null
Kikapott, de így is Eurokupa-döntős az FTC (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros a szombati visszavágón 9–7-re kikapott a vendég olasz Plebiscito Padovától, de egy gólt megőrzött az első mérkőzésen kiharcolt előnyéből, ezzel bejutott a döntőbe a női vízilabda Eurokupában. Ellenfele a másik elődöntőben az Egert legyőző UVSE lesz.

 

Összejött a magyar döntő a női vízilabda Eurokupában, még ha nem is olyan egyszerűen. Az FTC-Telekom ugyanis laposan kicentizte a továbbjutást a Népligetben, és végül összesítésben egy góllal múlta felül az olasz Plebiscito Padovát.

Pedig nem kezdett rosszul a háromgólos előnyből induló Ferencváros, megvoltak a fórok és a helyzetek is, csak a végén rendre a kapufát sikerült telibe találniuk a zöld-fehéreknek. Az olaszok meg, ahogy várni lehetett, mindent beleadtak, de az első két negyed összességében kiegyenlített volt. A harmadik szakasz elején a meccsen először átvette a vezetést a magyar csapat, ekkor azonban jött Sara Centanni, és bő másfél perc alatt három gólt lőtt, amit még megfejelt eggyel a Padova, így összesítésben egál volt az állás – Gurisatti Gréta és Laura Barzon gólváltása után pedig így is kezdődött az utolsó nyolc perc.

VÉLEMÉNYEK

GURISATTI Gréta, az FTC szélsője: – Most bizonyosodott be igazán, mekkora értéke volt a háromgólos olaszországi győzelmnünknek. Az első meccsen sokkal jobb szzalékban lőttük be az emberelőnyeinket, de hasonlóan brusztos, kemény csata volt. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a visszavágón egyszer sem állt továbbjutásra a Padova, talán el is vette volna az önbizalmunkat, ha négy lett volna közte. Ebben az évben az a legfontosabb feladatunk, hogy elhiggyük, ez a csapat képes a győzelemre – kezdünk hinni benne!

FARAGÓ Kamilla, az UVSE szélsője: – Az előző két, Eger elleni meccsen nem kezdtünk jól, nagyon örülök, hogy ezúttal fordítva történt. Az döntötte el a mérkőzést, hogy jobban védekeztünk, a hat kapott gól önmagáért beszél, és a tíz lőtt gól is rendben van. Magyari Alda biztos pont volt a kapuban, mellette mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez. Erre a játékra építhetünk a kupadöntőben és bajnokság hajrájában, az eredmény nagy lökést ad nekünk, de ugyanilyen csapatmunkára lesz szükségünk a folytatásban is.

Ekkor a zöld-fehérek hatalmas tűzzel őrizték a kapujukat az újabb góltól, a helyükön voltak a blokkok, és Neszmély Boglárka is nagyszerűen védett. Az olaszok védekezése sem puhult fel, így sokáig egyetlen gólt sem láthattunk. Aztán a Fradi mozdult el a holtpontról, a csapatkapitány Máté Zsuzsanna simított be a falból egy emberelőnyös helyzetet 1:10-zel a vége előtt. A zöld-fehérek még kivédekeztek két támadást, és bár két góllal, 9–7-re kikaptak, összesítésben eggyel jobbnak bizonyultak, így történetük legnagyobb sikerét elérve bejutottak az Eurokupa döntőjébe.

Amelyben az UVSE lesz az ellenfele!

A másik elődöntőben az UVSE és az Eger találkozott – három héten belül harmadszor. Az elődöntő első meccse döntetlen lett, a bajnokin eggyel nyertek a kék-sárgák, akik mindkétszer a remek hajrájuknak köszönhették az eredményt. Ezúttal viszont az elejétől kezdve az UVSE irányította a mérkőzést, nagyszerű volt a védekezés és Magyari Alda kapusteljesítménye, támadásban pedig rendre jó megoldásokat választottak a hazaiak. Hajdú Kata szemfüles szabaddobásgólja után leszakadtak az egriek, akik nem is tudtak visszakapaszkodni. A kulcsjátékosaikat ugyanis kivette a meccsből az UVSE, a tizenöt éves Tiba Panna bekkelése például elsőrangú volt.

A hazai csapatnak nem volt gyenge pontja, a vendégcsapatból pedig hiányoztak a kiemelkedő egyéni teljesítmények, így a három összecsapás közül a legnagyobb téttel bíró volt a legsimább. Az UVSE 10–6-ra győzött, a játék képe alapján ilyen különbséggel is teljesen megérdemelten.

 

A Magyar Kupa döntője után az Eurokupa fináléjában is az FTC és az UVSE csap össze – csak ezúttal két mérkőzésen dől el a trófea sorsa.

NŐI VÍZILABDA
EUROKUPA
ELŐDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

FTC-Telekom Waterpolo–Plebiscito Padova (olasz) 7–9 (1–3, 3–1, 2–5, 1–0)
A magyar csapat gólszerzői: Gurisatti 2, Pőcze, Leimeter, Simon-Illés, Tóth-Csabai, Máté
Továbbjutott: a Ferencváros, 19–18-as összesítéssel

UVSE–Tigra-ZF-Eger 10–6 (3–2, 3–1, 2–1, 2–2)
Gólszerzők: Hajdú, Baksa, Faragó 2-2, Aubéli, Mácsai, Tiba, Peresztegi-Nagy, illetve Czigány 2, Borsi, Parkes, Molnár, Szilágyi
Továbbjutott: az UVSE, 22–18-as összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik