L. G. 2021.07.12 18:09 Frissítve: 2021.07.12 18:20

Női vízi: 15-20 százalékkal jobb lett a csapatunk – Bíró Attila

A magyar női vízilabda-válogatott szerdáig még a Margitszigeten gyakorol, Bíró Attila pedig meglepetésekkel készül az ellenfeleknek. A csapat kapusa, Magyari Alda csak akkor hiszi el, hogy ott van Tokióban, ha már beköltözött az olimpiai faluba.

 

Bíró Attila eligazítást tart a játékosainak (Fotó: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Kissé elcsigázottak voltak a női vízilabda-válogatott tagjai egy héttel ezelőtt, miután öt napon keresztül nyüstölték egymást a kanadaiakkal a Hajós uszodában – ehhez képest a hétfői reggeli edzésen már nyoma sem volt a fáradtságnak, mindenki ezerrel pörgött. Ha valaki a frissítés mögötti titokra kíváncsi, nos, Bíró Attila szövetségi kapitány nem forradalmasította a sportágat, hanem egészen egyszerűen négy napra szabadjára engedte a játékosokat, aki fel is töltődtek a szeretteik körében.

„Nagyon szükségünk volt erre, nemcsak a játékosoknak, hanem a stábnak is – vallotta be a kapitány. – Azért ez már a felkészülés kilencedik hete volt, irdatlan mennyiségű és nagyon nehéz munkát foglalt magába ez az időszak. Most már sokkal mosolygósabbak az arcok... Szerdáig edzünk még a Margitszigeten, ahol olyan taktikai elemeket gyakorlunk, amelyeket még sohasem vettünk elő, ugyanis szeretnénk, hogy ezek valódi meglepetést jelentsenek az ellenfeleknek. Időben és minőségben is rövidülnek az edzések, most már a gyorsításé lesz a főszerep.”

Azért mosoly ide, gyorsaság oda, még nem ment minden tökéletesen. A kapitány olykor megállította a játékot, és a parton elbábozta, kinek hová kellene mozognia, hogy gól, vagy legalábbis tiszta helyzet legyen a támadás végén. Persze idő még van, a csapat pénteken indul az akklimatizációs edzőtáborba a Tokiótól mintegy száz kilométerre fekvő Ojamába, ahol öt napot gyakorol, és még az olimpiai faluban is bőven lesz edzése az oroszok elleni első mérkőzésig. Bíró Attila mellett egyébként Magyari Alda volt a leghangosabb az edzésen, az élete első olimpiájára készülő kapus szokásához híven irányította a védőket, ráadásul azt is hangosbemondóként közölte, melyik támadó hová úszott éppen az addigi pozíciójából. A határozottságával egészen biztosan nem lesz probléma az olimpián sem.

„Igazából, amíg nem leszek bent az olimpiai faluban, el sem hiszem, hogy ott vagyok Tokióban – mondta széles mosollyal Magyari Alda.Nagyon jól érzem magam, egyre magasabban vagyok a víz felett, így egyre nagyobb az önbizalmam is. Ezt a három napot még keményen végigdolgozzuk, aztán Japánban jön a gyorsítás – nekünk, kapusoknak is jönnek a teniszlabdák, amelyeket nagyon nehéz védeni, de ha azt kivédem, akkor talán a vízilabdát is megfogom! Természetesen az éremmel lennék elégedett, de ha minden meccs után úgy tudok kiúszni a partra, hogy mindent kihoztam magamból, akkor már nem leszek csalódott. Ezzel együtt úgy érzem, ez a csapat sokra viheti...”

Ehhez persze alkalmazkodni kell a körülményekhez, ezen az olimpián ugyanis nézőből egyáltalán nem lesz, tesztből viszont annál több, és hát a buborék sem játék.

„Extrém körülmények várnak ránk, és ismerve a japánok precizitását, sok jóra nem számítunk – szögezte le Bíró Attila. – Ugyanakkor a lányok az elmúlt másfél évben rengeteget voltak karanténban, buborékban és különböző edzőtáborokban, úgyhogy ez nem lehet probléma. Az olimpiai falunak így is olyan hangulata lesz, amit élvezni fognak a lányok, és hiába van nyolc ötkarikás újoncunk, azért világbajnokságon vagy universiadén szerepeltek már hasonló körülmények között.”

Bíró Attila az olimpia elhalasztásakor úgy fogalmazott, biztos benne, hogy ez a plusz egy év nem jön rosszul a csapatának, amely előreléphet ebben az időszakban. Nos, ez szerinte meg is történt.

„Szerintem tizenöt-húsz százalékkal jobb lett a csapatunk, mint egy évvel ezelőtt volt, mondom ezt annak dacára, hogy akkor is egy gólon múlt az Európa-bajnoki döntő – jelentette ki a kapitány. – Azért az amerikaiakon kívül mindenkit megvertünk, akivel tudtunk játszani, és ezek alapján elmondhatom, hogy sokat javultunk. Na, nem Keszthelyi-Nagy Rita, aki mindent tud erről a sportról, hanem a fiatalok, mint Magyari Alda, Vályi Vanda vagy Rybanska Natasa. Többször nyilatkoztam, legutóbb éppen a Nemzeti Sportnak, hogy nem csupán elutazni szeretnénk az olimpiára, hanem jól szerepelni. Nem is kell feltétlenül minden meccset megnyerni ahhoz, hogy szép eredményt érjünk el, a végére kell olyan formába lendülni, amilyenben ez a csapat már játszott néhányszor. Persze, nem lehet elmenni fontos csoportmeccsek mellett, de tudom, hogy képesek vagyunk rá, meg tudják csinálni a lányok.”

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Magyari Alda (Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya (mindhárom Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

A MIEINK TOKIÓI PROGRAMJA
Július 26., 8.30:
Orosz csapat–MAGYARORSZÁG
Július 28., 12.50:
MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok
Július 30., 11.20: Japán–MAGYARORSZÁG
Augusztus 1., 7.00: MAGYARORSZÁG–Kína
Augusztus 3.: negyeddöntők
Augusztus 5.:
elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 7.:
helyosztók
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

2021.10.16 21:34:06

Vízilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A fentiekből adódóan messze nem olyan éles tehát a határvonal feddhetetlenség és becstelenség között, mint azt első hevületünkben hinnénk. Mondhatjuk, a csalás a beismeréseken túl kezdődik.

2021.10.11 21:09:39

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A ma 75 esztendős olimpiai, világ-és Európa-bajnok pólós, Sárosi László nagy változások tanúja volt a sportágban. Miután beválasztották az elmúlt évszázad magyar vízilabda-válogatottjába, tréfásan így reagált: „Amikor megtudtam, meg voltam sértve, hogy miért nem az évezredébe...”

2021.09.17 18:49:00

Vízilabda BALLAI ATTILA

Szeptember 15-én töltötte be 75. életévét Kásás Zoltán világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk.