Patai Gergely
2023.02.08 09:33

Férfi vízilabda BL: harmadszor csap össze egymással az OSC és az FTC

Két hónapon belül harmadszor játszik egymással a Genesys OSC Újbuda és az FTC-Telekom, élcsapataink a kupa és a bajnokság után ezúttal a Bajnokok Ligájában találkoznak. A magyar rangadó előtt a két vezetőedzőt, Varga Dánielt és Varga Zsoltot kérdeztük az esélyekről.

 

Rövid időn belül harmadszor csap össze az OSC és az FTC – ezúttal a BL-ben (Fotó: Török Attila)

– A magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egymást érik a mérkőzések. Milyen állapotban vannak a játékosok, hogy bírják a fokozott terhelést?
–Varga Dániel (OSC):
Hozzászoktunk már, hogy szerda-szombat ritmusban játszunk. A január eleje nehéz volt, sokat kellett edzeni, hogy február végéig bírja a csapat erővel a heti két mérkőzést; néhány találkozón nem is tudtunk olyan teljesítményt nyújtani, amilyet elterveztünk. Voltak hullámvölgyek a játékunkban, de fontos meccsekből jól jöttünk ki, és a szerdai rangadó előtt is biztatóak az előjelek.
– Varga Zsolt (FTC):  Több ilyen időszak is van az idényben, de felkészültünk rá. Ilyenkor kevesebb lehetőség adódik, hogy csiszoljunk a játékunkon, mindig a következő ellenféllel foglalkozunk, és az előttünk álló feladatra összpontosítunk. Kialakult már az edzésritmus, amelyet követve tudunk figyelni a regenerációra is, olykor pedig áldozatot is kell hozni, hogy a rangadókon sikeresek legyünk. A múlt héten is két mérkőzést játszottunk, de végre több időnk jutott az edzésmunkára is.

– Ebben az idényben kétszer már megszorongatta az OSC a Ferencvárost. Harmadjára le is győzheti?

Varga Dániel (Fotó: MTI)

– V. D.:  Benne van a pakliban a bravúr, de nem mi vagyunk az esélyesek. Óvatos vagyok a jóslatokkal, mert hiába vagyunk jó formában, a Ferencváros elleni mérkőzések mindig különlegesek. Nem tennék terhet a játékosaimra azzal, hogy hazai medencében csak a győzelem elfogadható, viszont nagy szükségünk van a három pontra a továbbjutásért folytatott küzdelemben. Már az is nagy fegyvertény volt, hogy a legutóbbi két mérkőzésen megszorongattuk a Fradit, de nagyon szeretnénk nyerni ellene.
– V. Zs.:  Bármi megtörténhet, de az én forgatókönyvem szerint ezúttal is mi leszünk a jobbak. Nem bánom, hogy szoros mérkőzéseket játszunk az OSC-vel, mert az ilyen találkozókon egy pillanatra sem engedhetünk ki, végig koncentrálnunk kell. Erős, jól felkészített csapattal találkozunk, amely hazai medencében biztosan mindent megtesz a győzelemért, nehéz mérkőzésre számítok.

– Jól ismeri egymást a két csapat, tudnak még újat mutatni a másiknak?
– V. D.:
Egy-két újdonsággal készülünk, szerintem ők is, de az alapjáték nem változik. Nincsenek konkrét elképzeléseim a mérkőzés képéről, sokféleképpen alakulhat a találkozó. A decemberi kupadöntő nagyon jó meccs volt, mégis kikaptunk, ezúttal azt sem bánom, ha csúnya, lassú mérkőzés lesz, ha otthon tartjuk a pontokat.
– V. Zs.:  Bízom benne, hogy igen. Időről időre előveszünk új játékelemeket, amelyeket lépésről lépésre igyekszünk tökéletesíteni, és az OSC emberelőnyös játékában is láttam változásokat. Minden mérkőzés különböző, éppen ezért sok variáció van a fejemben, mindig más taktikai finomságra hívom fel a srácok figyelmét. A sport szépsége ráadásul éppen abban rejlik, hogy van, amire nem tudunk előre felkészülni, az ilyen rangadókon kiélezett helyzetekben kell jó döntéseket hozniuk a játékosoknak.

Varga Zsolt (Fotó: Szabó Miklós)

– Mit vár a mérkőzéstől, milyen utasításokkal küldi vízbe a játékosait?
– V. D.:
Azt szeretném, hogy adjanak ki magunkból mindent, az lebegjen a szemük előtt, hogy a saját feladatukat a lehető legjobban végezzék el. Nem egészében kell nézni a mérkőzést, hanem negyedről negyedre, sőt támadásról támadásra kell haladnunk. Azt várom a srácoktól, hogy nyerjék meg az egy az egy elleni párharcokat, és védekezésben, blokkolásban, megúszásban, lövésben egyaránt mi legyünk a jobbak, pontosabbak.
– V. Zs.: Elsősorban azt várom, hogy viszontlássam, amit az edzéseken gyakoroltunk. Rengeteg a kiállítás, általában tizenkét-tizenöt emberhátrányt kell kivédekeznünk, ezért egyre fontosabb, hogy miként reagálunk védekezésben ezekre a szituációkra. Nem könnyű „túllőni” az OSC-t, nem is fogunk minden mérkőzésen tizenhat gólt dobni, mint a kupadöntőben, de ha hátul stabilak leszünk, győzhetünk.

– Hat forduló után az FTC harmadik, az OSC ötödik a B-csoportban. Odaérhet mindkét magyar csapat a továbbjutást érő első négy hely valamelyikére?
– V. D.: Igen.
– V. Zs.: Nagyon remélem. Nem szerencsés, hogy egy csoportba kerültünk az OSC-vel, de ha már így alakult, jó lenne, ha mindketten ott lennénk a nyolcas döntőben.

FÉRFI VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 7. FORDULÓ
18.30:
Marseille (francia)–Brescia (olasz)
19.30: Genesys OSC Újbuda–FTC-Telekom
19.30: Sabadell (spanyol)–Novi Beograd (szerb)
19.30: Spandau (német)–Jug Dubrovnik (horvát)

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.