Férfi vízi BL: sokat ígérő győzelmet aratott az OSC

Vágólapra másolva!
2022.10.29. 20:16
Az OSC főtáblára jutással kecsegtető különbségű, 17–7-es győzelmet aratott görög vendége, a Panioniosz ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája szombati játéknapján, a selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén. A Vasasnak nehezebb feladat jutott, nem is tudta legyűrni a Bresciát – az olasz csapat 12–10-re megnyerte a párharc budapesti felvonását. A visszavágókat a jövő hét végén rendezik meg. 
A Vasasnak nem sikerült győznie (Fotó: Koncz Márton)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A Vasasnak nem sikerült győznie (Fotó: Koncz Márton) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

OSC–PANIONIOSZ 17–7

Az idényben másodszor került görög élcsapat a Genesys OSC Újbuda útjába a vízilabda Bajnokok Ligájában. Varga Dániel együttese a második selejtezőkörben jó játékkal múlta felül a Vuliagmenit, a harmadikban pedig a Panioniosszal sorsolták össze – az oda-visszavágós párharc az utolsó lépcsőfok a főtábla felé vezető úton. A rivális tíz évvel ezelőtt szerepelt legutóbb a nemzetközi porondon, azóta megjárta a görög másodosztályt is, s bár a nyáron jelentősen megerősödött, így is az OSC tűnt esélyesebbnek.

„Tanultunk a korábbi hibáinkból”
MANHERCZ Krisztián, az OSC szélsője: – Tanultunk a korábbi hibáinkból, hiába tudtuk, hogy mi vagyunk az esélyesebbek, végig magas intenzitással játszottunk, szerettük volna az első mérkőzésen eldönteni a továbbjutást. Hátul olykor buta gólokat kaptunk, de a támadójátékunk végig jól működött, ezért lett fölényes a győzelmünk.

A fővárosiak jól kezdtek, védekezésben Angyal Dániel blokkjai és Lévai Márton védései adták meg az alaphangot, míg a túloldalon Manhercz Krisztián futószalagon termelte a gólokat, az első negyed végére már négynél járt. A görögöknek nem ízlett az OSC védekezése, az első félidőben mindössze egy akciógólt szereztek, de kettős emberfórból erre is azonnal válaszoltak az újbudaiak. Manhercz húzásával már öttel vezetett a házigazda, a nagyszünetben 9–4 állt az eredményjelzőn.

A játék képe a folytatásban sem változott sokat, a fővárosiak olykor a látványra is adtak, Angyal Dániel és Burián Gergely is szépségdíjas gólokat szerzett. Nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, folyamatosan nyílt az olló, a végére gyakorlatilag a továbbjutás is eldőlt. Az OSC a hétgólos Manhercz vezérletével könnyedén, 17–7-re nyert, és bizakodva várhatja a görögországi visszavágót, amelyet egy hét múlva rendeznek.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ – első mérkőzés

GENESYS OSC ÚJBUDA–PANIONIOSZ (görög) 17–7 (4–1, 5–3, 4–1, 4–2)
Budapest,
Nyéki uszoda, 250 néző. Vezette: Dervieux (francia), Ohme (német)
OSC: LÉVAI – Tóth M., Salamon F., MANHERCZ K. 7, ANGYAL 3, BURIÁN 3, VIGVÁRI VINCE 2. Csere: Várnai, Csacsovszky E. 1, Dala D. 1, Bundschuh, Aranyi. Edző: Varga Dániel
PANIONIOSZ: Limarakisz – Giuvecisz, GUNASZ 3, Kapetanakisz, Buzalasz, Kopeliadisz, SPOONER 2. Csere: Anagnosztu (kapus), Kalaidzisz 2, Papakosz, Dalapasz, Bitadze. Edző: Dimu Konsztantinosz
Gól – emberelőnyből: 5/3, ill. 10/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 4/4, ill. 1/1
Kipontozódott: Buzalasz (25. p.), Kapetanakisz (29. p.), Bundschuh (30. p.), Dalapasz (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:
– A tétjének és a rangjának megfelelően álltunk hozzá a mérkőzéshez, már az elején sikerült megtörnünk a görögök lendületét. A játék minden elemében domináltunk, uraltuk a találkozót, a végére nagy különbséget tudtunk kialakítani.
Dimu Konsztantinosz: – Csalódottak vagyunk, mert nagyon vártuk ezt a mérkőzést, sokat készültünk rá, de semmit nem tudtunk megvalósítani az elképzeléseinkből. Fizikailag és mentálisan is alulmaradtunk, ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükség a visszavágón.

 

VASAS–BRESCIA 10–12

Benne járunk az őszben, ezt a hulló falevelek mellett abból is le lehetett szűrni, hogy újra a vízilabda Bajnokok Ligája-molinók kerültek ki a közel telt házas Komjádi uszoda falaira. A megszokottal ellentétben azonban nem a Ferencváros, hanem a Vasas kedvéért dekorálták ki a medenceteret, az angyalföldiek pedig azért ugrottak medencébe a harmadik selejtezőkör első mérkőzésén az olasz Brescia ellen, hogy ne ez legyen az egyetlen hazai BL-meccsük az idényben.

Csak hát a Vasas ismét belehúzott a sorsoláskor, a lehető legnehezebb ellenfelet kapta a párharcban, amely ráadásul kellő rutinnal is fel van vértezve, elvégre a Brescia nemhogy a főtáblás küzdelmeknek, hanem a nyolcas döntőnek is állandó résztvevője.

„Nem feltett kézzel utazunk el a visszavágóra”
BÁTORI Bence, a Vasas csapatkapitánya: – Fantasztikus volt a hangulat, nagyon rég éltünk át ilyet, így a legjobb vízilabdázni! A kétgólos különbség lehet sok is és kevés is. Lőtávolon belül maradtunk, de lehetett volna ennél szebb is az eredmény. Az első két negyedben nem játszottunk igazán jól, de pariban voltunk, sajnos a harmadik negyedben ellépett az ellenfél. Visszaesett a teljesítményünk, és hiába javultunk fel az utolsó nyolc percre, már nem tudunk egyenlíteni. Jó csapat a Brescia, de ez rajtunk múlt, az ellenfél kihasználta a hibáinkat. Nem feltett kézzel utazunk el a visszavágóra, felkészülünk, és nekik megyünk!

Ezt a Vasas az első félidőben rendkívül lendületes játékkal kompenzálta, annak ellenére is, hogy a betegséggel küszködő Konarik Ákos nem lehetett ott a csapatban. A hazai csapat többször is vezetett, majd a remekül játszó Bátori Bence vezérletével kétgólos hátrányból is visszajött, és csupán azért nem döntetlen állással vonult a nagyszünetre, mert a Brescia idegenben is megkapta a hazai pályát… A meccs egyik érdekessége az volt, hogy a szerb válogatott bekkje gyapálta a szerb válogatott centerét, a Szava Randjelovics–Djordje Lazics külön meccset ikszre adjuk, a Vasas védekezése ezzel együtt nem volt tökéletes.

A térfélcsere után a Vasas orosz balkezese, Ivan Nagajev villant kettőt, ismét vezettek a piros-kékek, és amikor úgy tűnt, hogy meg lehet fogni a Bresciát, az olaszok megmutatták, hogy miért vannak ott akkor is a főtáblán, ha éppen selejtezniük kell érte. A magasabb sebességi fokozatra váltó Brescia sorozatban négy gólt lőtt, és háromgólos előnyből kezdhette a záró negyedet. Braniszlav Mitrovicsnak olyannyira nem ment a védés, hogy Szlobodan Nikics lecserélte, Mizsei Márton váltotta.

A Vasas gondjai fokozódtak, Bátori kipontozódott, a csapatkapitány nélkül pedig egyértelműen megtorpant a támadójáték, és már az emberelőnyös megoldások sem ültek. Az olaszok különösebben meg sem erőltették magukat azért, hogy tartsák a különbséget, támadásban szemmel láthatóan semmit sem akartak azon kívül, hogy teljen az idő. Az pedig telt is, az utolsó negyedben több időkérést láttunk, mint gólt. A Vasas mindent beleadott, de ez csak arra volt elég, hogy lőtávolon belül maradjon. Ivan Nagajev kettőre hozta vissza a piros-kékeket, a 12–10-es vereség önmagában nem tragédia, de ebben a meccsben az is benne volt, hogy a Vasas előnnyel utazhasson a november 5-i visszavágóra. A kétgólos hátrány viszont nem ledolgozhatatlan.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ – első mérkőzés
A-HÍD VASASPLAKET–AN BRESCIA (olasz) 10–12 (3–3, 4–5, 2–4, 1–0)
Budapest,
Komjádi uszoda, 2000 néző. Vezette: Sztavridisz (görög), Peris (horvát).
VASAS: B. Mitrovics – BÁTORI 4, Erdélyi 1, Randjelovics, MEZEI 1, Drasko Brguljan, NAGAJEV 3. Csere: Mizsei (kapus), Simon R., Bedő, Sedlmayer 1, Zerinváry, Sélley-Rauscher. Edző: Szlobodan Nikics
BRESCIA: Tesanovics – ALESIANI 3, Ch. Presciutti 1, Di Somma 1, LAZICS 1, Harkov 1, DOLCE 2. Csere: Vapenszki 1, Renzuto 1, Luongo 1, Gitto, Gianazza. Edző: Alessandro Bovo
Gól – emberelőnyből: 12/6, ill. 10/6
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Bátori (26. p.), Harkov (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Szlobodan Nikics:
– Nagyon jól játszottunk, az első két negyedben a védekezésünk nem volt az igazi, de a Brescia ellen nagyon nehéz vízilabdázni, hiszen Európa négy legjobb csapata közé tartozik. Minden játékosom mindent beleadott a fantasztikus közönség előtt, büszke vagyok a csapatomra. Kielemezzük a hibákat, és a visszavágón megpróbáljuk ledolgozni a hátrányt.
Alessandro Bovo: – A mérkőzés második félidejében úgy védekeztünk, ahogyan az elejétől kezdve kellett volna. Fontos győzelmet arattunk, de még nem jutottunk tovább, a Vasas megmutatta, hogy a visszavágón is nehéz dolgunk lesz. Mindig nagyszerű hangulatban játszunk Budapesten, most sem kellett ebben csalódnom a közönségben.

A visszavágókat november 5-én játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik