Férfi vízi BL: két magyar csapat a főtáblán – idényelőzetes

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.10.26. 12:59
null
Varga Dániel biztos benne, hogy az OSC készen áll a Bajnokok Ligája jelentette kihívásra, az eddigi tizenegy mérkőzés alapján csapatának ott van a helye a főtáblán (Fotó: Dömötör Csaba)
A Ferencváros és az OSC edzője sem tekint messzire előre, egyelőre mindkét szakember azzal foglalkozik, hogy együttese győzelemmel kezdje a Bajnokok Ligája csoportkörét.

 

NS-SZAKÉRTŐ
Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó     

„Az A-csoport egyértelműen erősebbnek tűnik, mint a B-csoport, de legalább a legrosszabb forgatókönyvet elkerültük, és nem ugyanabban a nyolcasban szerepel a két magyar csapat. Hiába tapasztalatlan és újonc ebben az összetételben az OSC a BL-ben, sokkal nagyobb esélye van a nyolcas döntőbe jutásra, mint a Ferencvárosnak. A Fradinak bravúr lesz a nyolc közé jutás, az OSC-nek viszont saját magukkal szemben elvárás, még ha nem is mondják ki ezt feltétlenül Újbudán. A favorit Pro Reccon kívül nincs olyan csapat a B-csoportban, akit ne tudnának legyőzni, igaz, olyan is kevés, akit el lehetne intézni egy kézlegyintéssel. Ha kijön nekik a lépés, nem is a negyedik helyről kerülnek a Final Eightbe. A Ferencvárosnál ugyanakkor papíron erősebb a Barceloneta, a Novi Beograd, az Olympiakosz és a Brescia, így kellene elérni a négy közé jutást. Azonban lehet, hogy az elmélet és a gyakorlat ebben az idényben válik el a legélesebben egymástól. Tény, hogy a Fradi kezdőcsapatából négy világklasszis eligazolt, ám akik a helyükre érkeztek, az eddigi meccseken szépen csinálják azt, amiért odavitték őket. Eddig sok dudás volt egy csárdában, most kevesebb maradt, ám például a sokadik virágzását élő Varga Dénest feldobhatja, hogy neki kell a vezérnek lennie. Lehet, hogy az egységes csapat felszabadultan pólózva olyan eredményt is elérhet, ami jelen pillanatban nem reális elvárás. Nagyon fontos lesz, hogy a pandémia miatt egyik csapat se veszítsen pontokat, és mivel rettenetesen sűrű a versenynaptár, a sérüléseket elkerülő, végtelenségig terhelhető játékosok többet érhetnek, mint az üvegtestű világklasszisok.”

Újra két magyar csapattal kezdődik meg a küzdelem a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtábláján, ám a közelmúlt magyar sikerei után ezúttal lejjebb kell tekernünk a várakozásokon. A legutóbbi két, befejezett BL-idényben egyaránt döntős (2019-ben arany-, 2021-ben ezüstérmes) Ferencváros például jelentősen átalakult a nyáron, és a megfiatalodott társaságnak nagy erőfeszítésekre lesz szüksége a nyolcas döntő eléréséhez. Ez egyébként nem kimondott elvárás, de mint Vámos Márton megfogalmazta, a csapat tagjainak van belső motivációja. Ha az építkezés nem okozna elég nehézséget, hozzátehetjük, hogy „halálcsoportba” kerültek a zöld-fehérek: a bombaerős Novi Beograd, Olympiakosz, Barceloneta, Brescia négyes mellett az A jelű nyolcas többi tagja sem lebecsülendő.

„A csapatépítés mellett játékosokat is építünk, és ez párhuzamos feladat – mondta Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője. – Vannak olyanok, akik már szinte magukat építik, ha valami hiányosságot éreznek, akkor az edzések után még dolgoznak rajta egy fél órát, azokat a fiatalokat azonban építeni kell, akik a nyáron érkeztek. Nagyon sok lehetőséget látok bennük, úgyhogy a megfelelő idővel és munkával sok jó játékosunk lehet. A Bajnokok Ligájában nagyon nehéz csoportba kerültünk, de nem is nézem az egész folyamatot egyben, csak arra figyelek, mi lesz a következő lépés. Az egész torta hatalmasnak tűnik, ha be akarnánk falni, meg is feküdné a gyomrunkat, nekünk az első szeletet kell megennünk. Egyelőre a Bresciával foglalkoztunk, és azzal, hogy lehetne legyőzni – mert le akarjuk győzni! Ha ez nem sikerül, nehezebbé tesszük az életünket, mert utána bravúrokat kell elérnünk. Noha nem gondolkodom előre, azt garantálni tudom, hogy nekimegyünk mindenkinek, és megpróbáljuk teljes erővel szétszedni az ellenfeleket.”

Varga Zsolt szerint nehéz csoportba került az FTC (Fotó: Árvai Károly)
Varga Zsolt szerint nehéz csoportba került az FTC (Fotó: Árvai Károly)


  AZ ELMÚLT TÍZ ÉV GYŐZTESEI     
        2011–2012: Pro Recco (olasz)
     2012–2013: VK Crvena zvezda (szerb)
     2013–2014:  CNA Barceloneta (spanyol)
     2014–2015: Pro Recco
     2015–2016: Jug Dubrovnik (horvát)
     2016–2017: Szolnoki Dózsa
     2017–2018: Olympiakosz (görög)
     2018–2019: FTC-Telekom
     2019–2020:  a pandémia miatt törölve
     2020–2021: Pro Recco

Az OSC egy év kihagyás után tér vissza a BL-be, ebben az összetételben először szerepel a legmagasabb szinten, a játékosok felének és Varga Dániel vezetőedzőnek is ez lesz az első idénye a főtáblán. A B-csoportban a címvédő, Zalánki Gergővel felálló Pro Recco a favorit, ám a többi ellenféllel szemben lesz keresnivalója az újbudai csapatnak, amelyre – tapasztalatlanság ide, sűrűsödő versenynaptár oda – kötelező győzelmek is várnak.

„Nagyon várom már a rajtot – mondta Varga Dániel, az OSC edzője. – Azt ki merem jelenteni az eddigi tizenegy meccs alapján, hogy ott van a helyünk a főtáblán. Meccsről meccsre gondolkodom, annyi minden történik az egész idényben, hogy felesleges a továbbjutási esélyekről beszélni. Egyelőre a szerdai feladatra koncentrálunk, kötelezőnek tartom a Steaua elleni győzelmet. Egy ideje látjuk, hogy milyen terhelést jelent a főtáblás szereplés, de nem kell túldramatizálni a helyzetet, nekünk ez a dolgunk, mindenki azért van az OSC-ben, mert jó csapatban, nagy célokért szeretett volna játszani – én is azért vagyok a csapat edzője, hogy ezeket az álmokat valóra váltsuk. Most elkezdjük, biztosan lesz majd hullámvölgyünk, de sohasem az a kérdés, hogy kivel mi történik, hanem az, hogy arra hogyan tud reagálni. A csapatom készen áll a legnagyobb kihívásra is, hivatalos cél ugyan nincs kit          űzve, de szeretnénk a nyolcas döntőben játszani, és mérkőzésről mérkőzésre fejlődni!”

Így állunk most – aztán legkésőbb júniusban kiderül, melyik csapatunk éri el az áhított nyolcas döntőt.

TOVÁBBI MAGYAROK A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN
Zalánki Gergő (Pro Recco)     
A legnagyobb érdeklődés a két hazai csapat mellett a Pro Reccót övezi a szempontunkból, hiszen az olasz sztárcsapatnak hét év után ismét van magyar játékosa. Zalánki Gergő először csapott fel légiósnak, 26 évesen a legjobb korban van ahhoz, hogy kipróbálja magát a világválogatottnak beillő alakulatban. A válogatottunk balkezesére nem kisebb kihívás vár, minthogy a szerbek kétszeres olimpiai bajnokát, a Belgrádba hazatérő Dusan Mandicsot pótolja a címvédő Reccóban. Zalánki nem kezdett rosszul, csapata eddigi valamennyi bajnokiján eredményes volt.

Baksa László (Spandau)     
Nyolcadik éve kezdődik Baksa László nevével a Spandau összeállítása, a Ferencváros és a Szeged korábbi kapusa 2013-ban szerződött Berlinbe, ahol a mai napig is véd. Az Európa-bajnoki bronzérmes játékos rutinos BL-szereplő, lévén csapata szabadkártyásként állandóan ott van a főtáblán. A Spandau a 2017–2018-as idényben a nyolcas döntőben is szerepelt, és noha a negyeddöntőben közel járt a későbbi győztes Olympiakosz búcsúztatásához is, végül nyolcadikként zárt. Ilyen magasságokba vélhetően nem ér el a berlini együttes, ám odahaza mindenkire veszélyes lehet.

Vancsik Levente (Steaua)     

Az aradi születésű, kettős állampolgárként a román válogatottat erősítő Vancsik Levente a főtáblára két év kihagyás után visszatérő Steaua Bucuresti egyetlen magyar játékosa. A bekk legutóbb még a nagyváradi csapat színeiben szerepelt a BL-főtáblán a 2018–2019-es idényben. A következő idényben Magyarországon pólózott, egy éven át a Debrecent erősítette. Azóta a bukaresti csapat védelmének oszlopa, a második ott töltött idényében pedig újra kipróbálhatja magát a legmagasabb szinten is. Elsőként éppen az OSC ellen ugrik medencébe a Nyéki uszodában.

    BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, 2021–2022     
A-csoport: AN Brescia (olasz), CNA Barceloneta (spanyol), Dinamo Tbiliszi (grúz), FTC-TELEKOM, Jadran Split (horvát), Olympiakosz (görög), VK Novi Beograd (szerb), VK Radnicski Kragujevac (szerb)
 B-csoport:
CN Marseille (francia), Jug Dubrovnik (horvát), OSC ÚJBUDA, Pro Recco (olasz), Spandau 04 (német), Steaua Bucuresti (román), VK Crvena zvezda (szerb), WASPO 98 Hannover (német)

 AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA     

 A-csoport (kedd):
18.15: Olympiakosz–Tbiliszi, 19.15: Barceloneta–Split, 19.45: Novi Beograd–Radnicski, 20.00: Brescia–FTC,
B-csoport (szerda):
18.00: Crvena zvezda–Spandau, 19.00: OSC–Steaua, 19.00: Jug–Hannover, 20.30: Marseille–Recco
AZ FTC ÉS AZ OSC PROGRAMJA
     AZ FTC PROGRAMJA     
     Október 26., kedd: Brescia (i)
     November 9., kedd: Radnicski (i)
     November 19., péntek: Olympiakosz (o)
     November 30., kedd: Novi Beograd (o)
     December 14., kedd: Barceloneta (i)
     December 21., kedd: Jadran Split (o)
     Január 11., kedd: Dinamo Tbiliszi (i)
     Január 26., szerda: Dinamo Tbiliszi (o)
     Február 9., szerda: Jadran Split (i)
     Február 23., szerda: Barceloneta (o)
     Március 19., szombat: Novi Beograd (i)
     Március 30., szerda: Olympiakosz (i)
     Június 8., szerda: Radnicski (o)
     Június 15., szerda: Brescia (o)

     AZ OSC PROGRAMJA     
     Október 27., szerda:
Steaua (o)
     November 10., szerda: Crvena zvezda (i)
     November 20., szombat: Hannover (i)
     December 1., szerda: Marseille (o)
     December 15., szerda: Pro Recco (o)
     December 22., szerda: Jug Dubrovnik (i)
     Január 12., szerda: Spandau (o)
     Január 25., kedd: Spandau (i)
     Február 8., kedd: Jug Dubrovnik (o)
     Február 22., kedd: Pro Recco (i)
     Március 18., péntek: Marseille (i)
     Március 29., kedd: Hannover (o)
    Június 7., kedd: Crvena zvezda (o)
     Június 14., kedd:  Steaua (i)
TUDNIVALÓK
A pandémia miatt rendhagyó idény után visszatér a megszokott kerékvágásba a Bajnokok Ligája lebonyolítása: újra tizenhat csapat küzd a főtáblán, két nyolcas csoportba sorsolva. Mindenki kétszer játszik mindenkivel, a tizennégy fordulót követően a csoportok első négy helyezettje kvalifikálja magát a sorozat nyolcas döntőjébe. Az A-csoportban a Novi Beograd rendezőként automatikus résztvevője a Bajnokok Ligája végjátékának, így abban a nyolcasban csak három hely kiadó. Minden forduló kétnapos lesz (kedd, szerda, illetve péntek, szombat), a csoportkör feléig az A-csoport, a második felében pedig a B-csoport csapatai játszanak a korábbi napon. A májusi világbajnokság ezt a sorozatot is félbevágja, tizenkét fordulót rendeznek meg a fukuokai vb előtt, két további fordulót és a nyolcas döntőt pedig utána. A főtáblán két magyar csapat szerepel, az FTC-Telekom szabadkártyásként itt kezdi meg a küzdelmet, az OSC Újbuda három selejtezőkört követően harcolta ki a szereplés lehetőségét, az utolsó körben a Szolnoki Dózsát búcsúztatva.

Főtábla: október 26.–június 15.
Nyolcas döntő: június 30.–július 2. (Belgrád)
 Tv: M4 Sport, M4 Sport+ (FTC), Digi Sport1, Digi Sport 2 (OSC)
Internet: nso.hu, len.eu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik