Ezúttal az olaszok nyertek öttel, negyedik lett a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2024.01.16. 16:16
null
Nagy Ádám egy gólt szerzett (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
A Horvátországban zajló férfi vízilabda Európa-bajnokságon befejezte szereplését a magyar csapat. A horvátok elleni vesztes elődöntő után Olaszország volt az ellenfél, és a betegségektől tizedelt válogatott nem tudta megnehezíteni az olaszok dolgát, ötgólos vereséget szenvedett a bronzmeccsen, így a negyedik helyen végzett.

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB, DUBROVNIK)
BRONZMÉRKŐZÉS
OLASZORSZÁG
MAGYARORSZÁG 12–7 (4–1, 4–2, 2–1, 2–3)
Zágráb, 800 néző. V: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – Marziali, FONDELLI 3, Di Fulvio, Bruni, Di Somma 1, ECHENIQUE 3. Csere: N. Presciutti 1, Renzuto 1, Velotto 1, Condemi, CANELLA 2. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
MAGYARORSZÁG: Gyapjas V. – VIGVÁRI VINCE 3, Nagy Ádám 1, Pohl, Kovács P., Burián 1, Tátrai D. 2. Csere: BÁNYAI (kapus), Molnár E., Hárai, Vigvári Vendel, Vismeg Zs., Varga V. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
Emberelőny-kihasználás: 6/2, ill. 10/3. Kettősemberelőny-kihasználás: 1/0, ill. 1/0. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. – Kipontozódott: Pohl (23. p.), Renzuto (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Alessandro Campagna:
– Teljesen igaz, hogy két arca van a csapatomnak, amely ezúttal a szebbiket mutatta. A védekezésünk az eredményektől függetlenül az egész tornán rendben volt, támadásban viszont időnként nem teljesítettünk megfelelően. Most megvolt a tűz, a lendület és a lövőerő, a támadójátékunk is felnőtt a védekezésünk mellé, erre lehet építeni a folytatásban is.

ÖSSZEFOGLALÓ

NAGY TAPSOT KAPOTT a magyar szurkolóktól minden egyes bevonuló stábtag a zágrábi Mladost-uszodában az Európa-bajnokság harmadik helyéért vívott mérkőzés előtt, a magyar játékosokat pedig valóságos hangorkán fogadta a bemutatáskor. Járt is az elismerés a csapatnak, hiszen az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül elképesztően nagyot mentek az Eb-n, a jelentősen megfiatalított együttes minden előzetes várakozást felülmúlva jutott a legjobb négy közé.

Az utolsó mérkőzésen a csoportban öt góllal legyőzött olaszok voltak a mieink ellenfele, akiket jelentősen fűtött a bizonyítási vágy. A magyar csapatot ezúttal nem Varga Zsolt állította össze, a betegséggel küszködő játékosok közül az eddig vezérszerepet betöltő és elöl-hátul hasznosan játszó Fekete Gergő nem ugorhatott medencébe, akik pedig igen, azok közül sokan nem voltak százszázalékos állapotban. Fekete egyébként lázasan is ott ült a lelátón, ennél messzebb nem akart lenni az övéitől.

Ez a kettő együttesen eredményezte azt, hogy a mérkőzés elején az olaszok elsöpörték a mieinket. Az első két lövésükből rögtön gól lett, és szerencsénk volt, hogy a következő kettőből nem, Gyapjas Viktor a képzeletbeli gólvonalról húzta ki a labdát, majd a videózás után úgy látták, hogy Edoardo Di Somma gólja már dudaszó után esett. Vigvári Vince villanása némi reménysugárral kecsegtetett, de túl sok volt a kihagyott emberelőny, hátul pedig nem voltak meg a blokkok és a kellő kapusteljesítmény sem.

A 4–1-re elveszített első negyed után beállt a kapuba Bányai Márk, de ő is azonnal kapott két gólt. A nem túl hízelgő 6–1-es állás után viszont némi életjelet mutattunk, Vigvári Vince és Tátrai Dávid akciógólja között kivédekeztünk egy kettős emberhátrányt, a következő magyar emberelőnynél pedig Varga Zsolt időt kért. Marco Del Lungo sajnos védett, majd a sporik már a negyedik kontrát fújták ellenünk. Egy-egy védéssel véget érő támadás után nem mi lőttük a kulcsfontosságú következő gólt, megint a balkezes Gonzalo Echenique villant, már harmadszor. A fórjaink továbbra sem ültek, az olaszoknak még szerencséjük is volt egy kipattanóval, a nagyszünetben 8–3-ra vezettek, ötgólos előnyből pedig nem szoktak veszíteni.

A két szakvezető az állásnak megfelelő elánnal magyarázott a játékosainak a rendelkezésére álló három percben, Alessandro Campagna hanyag eleganciával a helyezkedést mutogatta az övéinek, Varga Zsolt pedig igyekezett felpörgetni a nagy menetelésben és a vírussal való küzdelemben az utolsó erőtartalékait felélő együttesét.

A térfélcsere után folytatódott a vesszőfutásunk, a kivédekezett emberhátrány után akcióból lőttek gólt az olaszok. A nyolcperces magyar gólcsendet Burián Gergely törte meg, végre újra góllal fejeztünk be egy emberelőnyt. Bányai viszont egyre jobban védett, még Echenique csavart ejtése sem verte át. Ezúttal Campagna kért időt, nem tetszett neki, hogy támadásban megállt a csapata, de a figura végén leszedtük a labdát. Ami az egyik oldalon nem volt ötméteres, az a másikon igen, Andrea Fondelli nem hibázott, továbbra is kényelmesen vezettek az olaszok. Már a kettős fór sem ment be, a magyar játékosok a fáradtság miatt nem tudtak kellőképpen koncentrálni.

Az utolsó nyolc perc előtt csak az lehetett a feladat, hogy valahogyan még álljon össze a csapat, és ne essen szét teljesen. Az olaszok nem tették meg azt a szívességet, hogy leálljanak, így tovább nőtt a különbség. Vigvári és Tátrai még azért becsületből villant egyet-egyet, a kapuban Bányai feltornázta magát ötven százalék fölé, az utolsó támadásunkkal pedig legalább arra esélyünk nyílt, hogy negyedet nyerjünk az olaszok ellen. Ez végül sikerült, némi tapaszt ragasztva a sebre. Időkérés után felálltunk két centerrel, jött is a fór, majd abból Nagy Ádám pontos befejezése. A vége így 12–7 lett az olaszoknak, de a magyar közönség, ahogy a mérkőzés előtt, utána is vastapssal jutalmazta a negyedik helyezett csapatát.

A visszavágás vágyától fűtött és ezúttal sajnos a szebbik arcát mutató olasz válogatott esélyt sem adott a mieinknek, akik a torna utolsó öt negyedében nem tudták végigvinni az addig látott lendületet. Azonban ezt a csapatot inkább az előző tizenkilenc negyed alapján ítéljük meg, amikor a magyar fiatalok elkápráztatták a kontinenst, és letették a névjegyüket a nemzetközi porondon. Lehet, hogy közülük néhányan ezeket a tapasztalatokat már a dohai világbajnokságon és a párizsi olimpián is tudják kamatoztatni, de a Los Angeles-i játékokon minden bizonnyal még többen. A jövő pedig érem nélkül is kifejezetten biztató volt Zágrábban – még ha mindenkinek fájt is a hiánya.

 

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a mérkőzésnek, az olaszok nyertek, és övék lett a bronzérem. 7–12

32. perc: Két centerrel támadtunk, emberelőnyt is kaptunk, és Nagy Ádám szép gólt lőtt a jobb felsőbe. 7–12

32. perc: Echenique lövése kijött a kapufáról, Varga Zsolt időt kért.

31. perc: Di Somma lövését védte Bányai, Molnárnál a mi támadásunk közben fújtak szabálytalanságot.

30. perc: Nem sokra mentek a támadásukkal az olaszok, Tátrai szépen vette át a labdát, és bravúros mozdulattal szerzett gólt. 6–12

30. perc: Olasz időkérés.

29. perc: Bányai szép védése után Vigvári Vince lőtte el kintről, a blokkról ment mellé a labda.

29. perc: Di Fulvio szerelte szépen Kovácsot, lövőhelyzetbe is alig tudunk jutni.

28. perc: Varga lövését egészen könnyedén blokkolták, az olaszoknál pedig kontrát fújtak.

27. perc: Cannella újabb lövését már Bányai megfogta.

27. perc: Labdát szereztünk, hogy aztán gyorsan elveszítsük.

26. perc: Ez viszont szép volt! Vigvári Vince két védő között lőtt a jobb alsóba. 5–12

26. perc: Cannella egészen durván, nagy erővel lőtte el, Bányai pedig nem tudott védeni. 4–12

25. perc: Burián lövése éppen a kapust találta el.

25. perc: Megint az olaszok hozták el a labdát, és Fondelli egészen könnyedén lőtte ki a bal felsőt. 4–11

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, hat gól az olasz előny. 4–10

23. perc: Emberelőnybe kerültünk, majd kettős előnybe, Tátrai lövését viszont nagy bravúrral védte a kapus.

23. perc: Buriánt szerelték könnyedén, lövésig sem jutottunk, ők viszont kaptak egy ötméterest, amelyet Fondelli belőtt. 4–10

22. perc: Az olasz szövetségi kapitány egyszerű játékot kért, csakhogy Di Fulvio lövése a kapufáról jött le, megúsztuk.

22. perc: Bányai szép védése után jöttek szöglettel az olaszok, majd aztán kaptak egy előnyt. Olasz időkérés.

21. perc: Di Somma lövése Bányai zsákmánya lett, a másik oldalon viszont labdát szereztek az olaszok.

20. perc: Emberelőnybe kerültünk, és végre belőttük, kintről Burián lövése kicsit megpattant, így lett gól. 4–9

20. perc: Kontra után jöhettek az olaszok, majd Di Fulvio lőtt fölé.

19. perc: Hárai rendületlenül hozza az előnyöket, Tátrai lövését viszont a kapufa mentette.

18. perc: Az elrontott támadásunk után emberelőnybe kerültek az olaszok, kétszer is mentettünk, természetesen hozzájuk került vissza a labda. Viszont kiegészültünk. Hogy aztán egy irtózatosan nagy gól szomorítson el bennünket Cannella révén. 3–9

17. perc: Di Fulvio lövése a kapufáról visszapattant hozzájuk, aztán elrontották a bejátszást.

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

Az olaszok hétszer játszottak a harmadik helyért 1989 óta, az ő mérlegük 3 győzelem és 4 vereség. Utoljára 2014-ben álltak Eb-dobogón (harmadik hely) – 2018-ban és legutóbb, Splitben is elvesztették a bronzmérkőzést, 2016-ban és 2020-ban pedig az 5. helyért folyó találkozókon maradtak alul.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, tovább nőt az olasz előny. 3–8

16. perc: Tátrai lövése sem ment be, megállt a labda a gólvonalon...

15. perc: Presciutti óriási lövése jött ki a kapufáról, vissza hozzájuk, majd Bányai védett, az is visszakerült hozzájuk. A harmadik lövés kapufára ment, a kipattanót Velotto szerezte meg, és ő már közelről belőtte. 3–8

15. perc: Kapjuk szépen az emberelőnyöket, be is kellene lőni, de Vigvári Vndel pattintottját kitolta oldalra Del Lungo.

14. perc: Echeniquének nagyon megy, két blokk lözött lőtt a bal alsóba. Szerencséje is volt, de megdolgozott érte. 3–7

14. perc: Vigvári Vince lövését szépen védte Del Lungo.

13. perc: Most az olaszok kerültek fórba, Di Fulvio lövését Bányai kiszedte a bal alsó elől.

13. perc: Az időkérés után jól megjárattuk, Vigvári Vince lövése viszont Del Lungóról kipattant.

12. perc: Kontrát fújtak az olaszoknál, forrt a víz az olasz kapu előtt, de emberelőnybe kerültünk, és jött a magyar időkérés.

12. perc: Vigvári Vendel centerből lőtt a blokkba, de visszakaptuk a labdát. Tátrai pedig a tőle megszokott módon, villámcsuklóval küldte a labdát a bal felsőbe. 3–6

11. perc: Kettős emberelőnybe kerütek az olaszok, Bányai viszont szépen védett egy húzást.

11. perc: Szép gól! Vigvári Vince kapott labdát némileg szabadon, és a bal alsóba lőtt. 2–6

10. perc: Kontrát fújtak Kovácsnál, szerencsére az olasz támadást szép blokkal akadályoztuk meg.

10. perc: Presciutti egészen kintről balra nézett, aztán jobbra lőtt – a bal alsóba. 1–6

9. perc: Eltékozoltunk egy emberelőnyt, nagyon pörögnek az olaszok, a betegségektől tizedelt magyar csapat egyelőre nem tud mit tenni.

9. perc: Echenique megint beindult, és megint óriási pattintásgóllal jelentkezett. 1–5

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

Amióta nem körmérkőzéses formában dőlnek el a helyezések (1989 óta), a magyar válogatott hatszor játszott „kisdöntőt”, ebből ötször győzött (viszont az egyetlen vereség épp itt, Zágrábban jött be). Érdekesség, hogy ez az egész nyolc Eb során zajlott le 2001 és 2016 között.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, nagy különbséggel vezetnek az olaszok. 1–4

8. perc: Vismeg labdát szerzett, de Hárai ellen kontrát fújtak...

7. perc: Kapust cseréltünk, majd újból emberelőnyt kaptunk, amelyből Vigvári Vince a kapufára pattintott.

7. perc: Ismét emberlőnybe kerültek az olaszok, és Renzuto be is lőtte éles szögből. 1–4

7. perc: Pohl lóbált egy ideig, aztán ellőtte, de csak csípte a labda a lécet.

6. perc: Di Somma lőtte el az utolsó pillanatban, a labda becsúszott Gyapjas hóna alatt. 1–3

5. perc: Kovács is kiharcolt egy kiállítást, amelyet igen gyorsan kihasznált balról Vigvári Vince, aki a jobb alsóba lőtt. 1–2

5. perc: Az olaszok is emberelőnybe kerültek, megjáratták a labdát, de egy védő keze közbenyúlt, és megszereztük.

4. perc: Hárai süllyedt el a védő miatt, megint jött az emberelőny, aztán a kontra...

4. perc: Di Somma lőtte be egészen messziről nagy erővel, de közbeszólt a duda. Időn túl talált be...

3. perc: Presciutti lövését védte remekül Gyapjas, majd a másik oldalon Hárai harcolt ki emberelőnyt. Burián akarta meglepni a kapust jobbról, de nem sikerült neki.

2. perc: Tátrai került jó lövőhelyzetbe, de a labda a léc felett zúgott el.

2. perc: Elvesztettük a labdát, aztán emberelőnybe kerültek az olaszok, és ki is használták, Fondelli lőtt kintről a bal alsóba. 0–2

1. perc: Némi bonyodalom után Echenique kapott tisztán labdát, és jobbról a hosszúba pattintott. 0–1

1. perc: Elkezdődött a találkozó, az olaszok kék, a magyarok fehér sapkában játszanak.

ELŐZMÉNYEK

Egyszer már sikerült megverni az olaszokat Zágrábban, miért ne sikerülhetne még egyszer? A jelentősen megfiatalított férfi vízilabda-válogatott álomszerű Európa-bajnoki menetelése a házigazda horvátok elleni elődöntőben véget ért ugyan, de még így is éremmel térhet haza, ha kedden legyőzi az olaszokat a harmadik helyért. Most nem kell öttel verni őket, elég egyetlen apró góllal is.

„Visszatér az a két olasz játékos, aki a csoportmeccsen nem volt a keretben, de azért az ő hiányuk nem indokolta azt a játékot, amit ellenünk produkáltak, inkább minket dicsért, hogy mennyire vagányak voltunk – mondta Varga Zsolt szövetségi kapitány. – Kétarcúnak látom az olaszokat, az egyik arcuk az volt, amit megmutattak Montenegró ellen, a tizennégy gólból hatot lefordulásból lőttek, irtózatos ritmust diktáltak, és szétúszták riválisukat. A másik arcukat pedig a spanyolok ellen láttuk, nem volt egy lefordulásuk sem, és négy gólt lőttek az egész meccsen ezzel a lövőerővel. Nekünk is a lefordulásokat kell megállítanunk elsősorban, ha jó eredményt akarunk elérni. Viszont nekem továbbra is az a fontos, hogy mekkora fejlődési lehetőséget tartogat nekünk a mérkőzés ilyen erős csapat ellen, ekkora téthelyzetben. Szeretnénk jól lezárni az Európa-bajnokságot, az eredményesség és a játékosok további épülése szempontjából is.”

Varga Zsoltot arról is megkérdeztük, minek köszönhető, hogy a játékosok az elveszített elődöntő után érthető csalódottsággal az arcukon azonnal arról beszélnek, hogyan lehet megnyerni a bronzcsatát.

„Ez nagyon jó mentalitású csapat, öröm volt vele dolgozni – válaszolta a kapitány. – Azt láttam, hogy az edzéseken is addig mentek előre a srácok, ameddig bírták erővel, mindig megvolt a kellő feszesség. Ez valószínűleg a választásaimból is fakad, mindig megpróbálok úgy válogatni, hogy azok a játékosok legyenek a lehető legtöbben, akik alázattal, tisztelettel, ugyanakkor hatalmas akarattal és szívvel mennek bele a küzdelembe – és csapatemberként.”

 

A mérkőzés részletes beharangozóját ide kattintva lehet elolvasni.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (A-Híd VasasPlaket), Fekete Gergő, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Varga Vince, Vigvári Vendel (mind FTC-Telekom), Hárai Balázs, Vigvári Vince (mindkettő Genesys OSC Újbuda), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC), Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor (mindkettő Szolnok)
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik