Sakk: 81 nemzetközi nagymester között 25. lett Gledura Benjámin (17)

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.02. 08:54
Címkék
A tizenhét éves Gledura Benjámin a 25. helyen zárta a 250 sakkozót felvonultató sardzsai nyílt versenyt. Összesen 4,6 Élő-ponttal gazdagodott, de többnek a megszerzése is benne volt játékában.

L. G. Különleges helyen sakkozott a 17 éves Gledura Benjámin, az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnagyobb városában, Sardzsában megrendezett nyílt versenyen. Népes és erős mezőny gyűlt össze a Perzsa-öböl partján, 39 ország 250 sakkozója mérette meg magát, köztük 81 nemzetközi nagymester. A kilencfordulós verseny ranglistáját a lengyel Radosław Wojtaszek vezette, az egyetlen magyarként induló Benjámin csak a 38. helyen állt 2588 Élő-pontjával.L. G. Különleges helyen sakkozott a 17 éves Gledura Benjámin, az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnagyobb városában, Sardzsában megrendezett nyílt versenyen. Népes és erős mezőny gyűlt össze a Perzsa-öböl partján, 39 ország 250 sakkozója mérette meg magát, köztük 81 nemzetközi nagymester. A kilencfordulós verseny ranglistáját a lengyel Radosław Wojtaszek vezette, az egyetlen magyarként induló Benjámin csak a 38. helyen állt 2588 Élő-pontjával.

Gledura
Gledura

Gledura Benjámin (jobbra elöl) hat pontot gyűjtött

A nyitányon sötéttel nyert az indiai Prantik Roj ellen, majd ugyan túljátszotta a 2005-ben született üzbég Javohir Szindarovot, de nyert állásban örökös sakkot engedélyezett ellenfelének, így remivel folytatta szereplését. Az indiai Anand Szaurab ellen újra sötéttel nyert, egyiptomi Ramez Szamir legyőzése világossal pedig ujjgyakorlatot jelentett.

Az ötödik fordulóban aztán neves ellenfél került az útjába, és bár egy ideig jobban állt riválisánál, végül remizett a háromszoros olimpiai bajnok örmény Vlagyimir Akopjannal. Az indiai Csakravarti Dipan ellen a spanyol megnyitású partiban sötéttel nyert, azzal nagyot lépett előre a táblázaton. Az indiai Basszem Amin elleni remi azonban nehéz sorsolást jelentett az utolsó két fordulóra.

Az indiai Baszkaran Adiban újabb spanyol megnyitású partiban aztán el is vette Benji veretlenségét, a ritkább változattal meglepte a fiatal magyar versenyzőt. Az egri nagymester az utolsó fordulóban remivel búcsúzott Sardzsától, méghozzá az ukrán Jurij Kubuzov ellen.

A versenyt a hét pontot begyűjtő kínai Wang Hao nyerte – Buchholz-számítással, miután az élen hatos holtverseny alakult ki. Gledura Benjámin hat pontot szerzett, azzal a 25. helyen zárt. Verőci Zsuzsa szakíró saját blogján így értékelte a 17 éves magyar versenyző teljesítményét:
Legfiatalabb nagymesterünk sajnálhatja az üzbég Szindarov ellen elhullajtott fél pontját. Biztató pozíciót játszott az örmény Vlagyimir Akopjannal szemben. Reményteljes volt az egyiptomi Bassem Amin elleni állása. A hajrában a párosítás sem volt túl kegyes hozzá, az indiai Baskaran Adhibantól vereséget szenvedett. Nyert 4,6 Élő-pontot, játszmáiban több volt, mint az elért 6 pont.”

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik