Galambos Bence: elit sportággá válás útján a magyar tekvandó

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.06.06. 17:24
Címkék
Tavaly Salim Omar személyében avattak először magyar világbajnokot tekvondóban, idén Márton Luana írt sportágtörténelmet azzal, hogy - első magyar nőként – aranyat nyert felnőtt-vb-n.

Két év, két felnőttvilágbajnok, páratlan magyar diadal – summázhatjuk a lényeget a tekvondósok múlt heti bakui vébéjét követően. A koreai gyökerű olimpiai sportág azerbajdzsáni csúcseseményén a 2022-es világbajnok Salim Omarnak ugyan nem jött össze a címvédés, és nem pusztán azért, mert 54 kg helyett ezúttal 58 kilóban próbálkozott, viszont az U21-esek között a múlt évben Európa-bajnoki elsőséget szerzett, és még mindig csak 17 esztendős Márton Luana meg sem állt a dobogó tetejéig 57 kilogrammban, valóban világra szóló eredményt érve el. Okkal értékelte nagyra a válogatott bakui legjobbjának szereplését Galambos Bence vezetőedző, aki egyszersmind az egész csapat helytállását méltatta.Salim Omarnak ugyan nem jött össze a címvédés, és nem pusztán azért, mert 54 kg helyett ezúttal 58 kilóban próbálkozott, viszont az U21-esek között a múlt évben Európa-bajnoki elsőséget szerzett, és még mindig csak 17 esztendős Márton Luana meg sem állt a dobogó tetejéig 57 kilogrammban, valóban világra szóló eredményt érve el. Okkal értékelte nagyra a válogatott bakui legjobbjának szereplését Galambos Bence vezetőedző, aki egyszersmind az egész csapat helytállását méltatta.

„Az utóbbi két évet tekintve kétségtelenül korszakalkotó sikerről beszélhetünk, hiszen

előbb férfi, majd most női világbajnokot ünnepelhettünk, ráadásul Omar és Luana is roppant fiatalon és ragyogó teljesítménnyel jutott a csúcsra, ez mindenképpen több mint biztató alig több mint egy évvel a párizsi olimpia előtt

– bocsátotta előre Galambos Bence.

Majd azzal folytatta, hogy elképesztőt nyújtottak sportolóink Bakuban.

„Luana gyakorlatilag a legerősebb női súlycsoportban szerzett aranyat, ez abszolút a legfontosabb eredmény most, amit nagyon meg kell becsülnünk – jelentette ki a vezetőedző. - Nagyon éles, jó bunyót csinált, ráadásul olyan sorsoláson ment végig, ami nem mindennapi, s egyértelműen nyerte meg mind a hat meccsét.”

A szakember szerint emellett jó volt látni, hogy akiknek most nem lett vb-érmük, azok is milyen remek teljesítményt tudtak nyújtani. Kár – derült ki szavaiból -, hogy az ítészek több esetben sem méltányolták kellőképpen a mieink produktumát.

„Ha bizonyos mérkőzések bizonyos periódusában egy picit a bírók, nem is azt mondom, hogy felénk ítélnek, inkább csak próbálnak középen maradni és úgy eldönteni a küzdelmet, ahogyan annak el kell dőlnie, akkor azt gondolom, Bakuban még jobbak lehettek volna az eredményeink.”

Példának okáért Luana ikertestvére, a végül vb-ötödik Márton Viviana egy, a meccsük végét végigszabálytalankodó ellenféltől kapott ki, a vb-kilencedikként zárt Józsa Leventét győztes pozícióban nagyon is megkérdőjelezhető intéssel léptették le az utolsó pillanatban, de Salim Omarnak az olasz világbajnokkal vívott vesztes összecsapásán is akadtak vitatható ítéletek.

Salim Omarnak (pirosban) ezúttal nem jött össze az érem
Forrás: worldtaekwondo.org

„Összességében tehát azt mondhatom: ha picivel több szerencsénk van, még gazdagabb lenne a vébémérlegünk, de így is mindenki teljesítményével elégedettek lehetünk.

Olyan csapata lesz a következő években Magyarországnak, amely korszakalkotó sikereket hozhat, s olyan eredményeket érhet el, melyek által a tekvondó elitsportággá válik idehaza.

Galambos Bence leszögezte azt is, hogy elkiabálni nem szeretné, hiszen az olimpiai kvalifikáció még javában tart, de Omarnak, aki jelenleg vezeti a ranglistát, jó esélye van a kvótaszerzésre.  

„Bátran reménykedhetünk benne, hogy a tokiói egy után Párizsban akár két, vagy tán még több magyar tekvondós is ott lehet az olimpián” – jelentette ki a vezetőedző.

(Kiemelt képünkön: Márton Luana (kékben) korosztályos nemzetközi sikerek után a felnőttek között is révbe ért: világbajnok lett Forrás: worldtaekwondo.org)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik