Asztalitenisz: a debreceni fiatalok jól haladnak a megkezdett úton

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 19:03
Címkék
Bár még csak hét éve alapították meg a Debreceni Asztalitenisz Klub szakosztályát, a szisztematikus építkezés kezd beérni a hajdúságiaknál, ugyanis a klub fiataljai évről évre mind jobb eredményeket érnek el a hazai korosztályos versenyeken, és ennek köszönhetően a legjobbjaik már a serdülőválogatottban is fel-feltűnnek.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség nemrégiben közzétette a 2022-es utánpótlás-klubrangsort, és a hagyományosan az élmezőnyben záró egyesületek (Statisztika, KSI, PEAC, Ambrus Asztalitenisz Akadémia és BVSC) mellett a hatodik helyen végző Debreceni Asztalitenisz Klub is a legjobbak között szerepelt a múlt év eredményei alapján. Ez a helyezés már önmagában hatalmas fegyvertény a hajdúságiaktól, ugyanis Horovitz Tamás elnök vezetésével a DAK szakosztálya csupán 2016-ban alakult meg, majd a semmiből néhány esztendő elteltével országos szinten is meghatározó egyesületet verbuváltak. (A klub DAK-DEAC néven jelenleg férfi NB I-es és női Extraligás felnőttcsapattal is büszkélkedhet.)közzétette a 2022-es utánpótlás-klubrangsort, és a hagyományosan az élmezőnyben záró egyesületek (Statisztika, KSI, PEAC, Ambrus Asztalitenisz Akadémia és BVSC) mellett a hatodik helyen végző Debreceni Asztalitenisz Klub is a legjobbak között szerepelt a múlt év eredményei alapján. Ez a helyezés már önmagában hatalmas fegyvertény a hajdúságiaktól, ugyanis Horovitz Tamás elnök vezetésével a DAK szakosztálya csupán 2016-ban alakult meg, majd a semmiből néhány esztendő elteltével országos szinten is meghatározó egyesületet verbuváltak. (A klub DAK-DEAC néven jelenleg férfi NB I-es és női Extraligás felnőttcsapattal is büszkélkedhet.)

Amikor hét évvel ezelőtt – a nulláról indulva – megalapítottuk a klubot, az volt a fő motivációnk, hogy olyan egyesületet hozzunk létre, amelyben nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre, mivel a 2016 előtti időszakra visszatekintve, kiemelkedő játékosok nem igazán kerültek ki Debrecenből, sem utánpótlás-, sem felnőttszinten.

A célok eléréséhez első körben saját teremre volt szükségünk, állandó edzéslehetőséggel. Eleinte egy kis tornateremben edzettünk, ahol korántsem voltak ideálisak a körülmények, eközben persze folyamatosan kerestük a jobb lehetőségeket, mígnem három évvel ezelőtt beköltözhettünk a mostani otthonunkba, a Nagyerdei edzőközpontba, a futballstadionon belül. Ez komoly mérföldkő volt az egyesületünk életében, megadta a szükséges alapot a további építkezéshez, az újabb szintlépéshez. Már hét év eltelt, de még mindig csak az út elején járunk, ám úgy látom, a mennyiség most már minőséggel is párosul, és szép sikereket érnek a játékosaink – mondta Horovitz Tamás elnök az Utánpótlássportnak.

A legjelentősebb hazai klubok általában vagy csak a fiúkra, vagy csak a lányokra fókuszálnak, azonban Debrecenben a pingpongozni vágyó palánták mindkét szakágban megtalálhatják a számításukat. Pillanatnyilag mintegy hatvanan űzik a sportágat a DAK színeiben, a népes létszámnak nagyjából a fele pedig utánpótláskorú fiatalokból áll.

Azt tudni kell, hogy a legidősebb korosztályos játékosaink – az egyesület rövid történelme miatt – még csak tizenöt évesek, vagyis serdülőkorúak, ugyanakkor a már említett klubrangsor az U21-es korosztályig bezárólag veszi figyelembe a hazai és nemzetközi eredményeket. Szóval ifjúsági és U21-es játékosaink sincsenek, ennek fényében a hatodik helyünk csak még értékesebb.

Összességében hatalmas lépcsőfok a szakosztályunk életében, hogy a Statisztikával vagy éppen a BVSC-vel már közel azonos szinten jegyeznek minket.”

Pascui Nicoleta serdülőként már az Extraliában fejlődhet Forrás: DAK

Az elnök továbbá azt is kiemelte, a legígéretesebb serdülő lányok (Pascui Nicoleta, Boér Anita és György Nikolett) már a legmagasabb szinten, az Extraligában bizonyíthatnak U21-es játékosként. Reméli, néhány év múlva mindkét debreceni felnőttegyüttesben azoké a fiataloké lesz a főszerep, akik most a klub kötelékében nőnek fel. A közelmúlt legnagyobb sikerét a fiúszakágban az U13-as csapatbajnoki aranyérem jelentette: a Kovács Tamás, Arany Borisz, Tokai Ádám trió többek között az esélyesebbnek tartott KSI, illetve a Szombathely és a BVSC alakulatát is megelőzve lett bajnok.

Nagy örömünkre mostanra egyre több utánpótlás-válogatottal is büszkélkedhetünk, így a legjobbjaink közül öten: Kovács Tamás, Tokai Ádám, Arany Lukács, Pascui Nicoleta és Koncz Júlia már nemzetközi versenyeken is kipróbálhatja magát. Bízunk benne, hogy akár a nyári Eb-n is képviselteti magát valamelyik játékosunk, ezzel pedig a klub történetében első alkalommal szerepelne asztaliteniszezőnk világversenyen.

Jelen állás szerint erre Pascui Nicoletának lehet a legnagyobb esélye, aki a negyedik a serdülők hazai ranglistáján. A határon túli származású Nicoleta rendkívül szorgalmas, tehetséges lány, a válogatottedzők is rendre megvannak elégedve a munkájával. A jövő héten például Berlinbe utazik, a német utánpótlás-bajnokságra. A fiúk még fiatalabbak, az újonckorosztályt erősítik, így náluk az Eb-részvétel egy-két év múlva vetődhet fel reális célként.”

(Kiemelt képen: az U13-as fiú csapatbajnokságot megnyerő debreceni hármas: Kovács Tamás, Arany Borisz, Tokai Ádám / Forrás: DAK)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik