A hónap utánpótlásedzője: megvan a decemberi díj három jelöltje

Munkatársunktól utanpotlassport.huMunkatársunktól utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.07. 16:01
Címkék
A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj decemberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Pázsy Ferenc asztalitenisz-, dr. Woth Péter kézilabda- és Galli Zsolt vívóedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, december hónap jelöltjei!

PÁZSY FERENC, a serdülő fiú asztalitenisz-válogatott 48 éves szövetségi edzője 2009-ben kezdte el tréneri pályafutását, eleinte a serdülő- és az ifjúsági fiúválogatott munkáját segítette a szövetségi edzők mellett, miközben ekkor még aktív játékosként is járta a versenyeket. (Játékosként a legjelentősebb eredményét 2007-ben érte el, amikor Póta Georginával közösen Eb-bronzérmet szerzett vegyes párosban; emellett 1999 és 2002 között sorozatban négyszer az év férfijátékosának választották.) Ezt követően, 2012-ben kinevezték az ifjúsági fiúválogatott élére, egy évre rá pedig már a felnőttek szövetségi kapitányi posztját töltötte be. Másfél évig dolgozott a „nagyok” élén, 2015-től pedig főállásban a KSI nevelőedzőjeként tevékenykedett, mígnem 2019 őszén ismét korosztályos válogatott élén vállalt munkát, ezúttal a serdülő fiúk trénereként. Jelenleg is ő irányítja az U15-ös korosztály legjobbjainak felkészülését. Tanítványai legjobb eredményei közül kiemelendő, hogy a Lakatos Tamás, Szudi Ádám ifjúsági páros aranyérmet szerzett a 2013-as, korosztályos Európa-bajnokságon, míg a múlt nyáron játékosai három bronzzal tértek haza a serdülő Eb-ről. A csapatversenyben elért harmadik helyen kívül Lei Balázs egyesben és párosban (a szlovákiai Árpás Sámuellel) is bronzérmes lett. A mai felnőtt férfiválogatottból utánpótláskorban – a Szudi, Lakatos kettős mellett – Majoros Bencével és Ecseki Nándorral is sokat foglalkozott. A mostani ifjúsági generáció legjobbjai közül Huzsvár Eriknek (18) és Szántosi Dávidnak (16) is több évig volt az edzője. A válogatott trénereként jelenleg 10-12 fiatallal, köztük a serdülő- és újonckorúak legígéretesebb játékosaival dolgozik nap mint nap.

Pázsy Ferenc és Lei Balázs

Ami a decemberi eredményeket illeti: a serdülő fiúválogatott edzőjeként Pázsy készítette fel és kísérte el Lei Balázst a tunéziai utánpótlás-világbajnokságra, amelyen a soltvadkerti fiatal szenzációszámba menő sikert aratott az U15-ös korosztályban azzal, hogy a szlovákiai Árpás Sámuel oldalán aranyérmet szerzett párosban. Az Eb-bronzéremnek is köszönhetően Leiék kiemeltként kezdték a versenyt, és az első, negyeddöntős meccsükön öt játszmás nagy csatában jutottak túl az amerikai, dominikai duón; ezzel a sikerrel biztossá vált az éremszerzés. Ezután a döntőbe jutásért újabb nehéz meccs következett: 0:2-es hátrányból felállva győzték le az ausztrálok kettősét. Majd az aranyéremért a jóval esélyesebb japánok következtek, akiket a kínaiak távollétében a legnagyobb favoritnak tartottak, ám Balázsék nem illetődtek meg a nagy lehetőség kapujában. Fegyelmezett, taktikus játékkal felülmúlták az ázsiaiakat is, és meglepetésgyőzelmet arattak. A siker értékét növeli, hogy Lei Balázs ezzel a sportág első magyar utánpótláskorú vb-győztese lett.

„Mindig azt hangsúlyozom a gyerekeknek, hogy a szorgalom, az eltökéltség és az alázat a három alappillére a sikernek – fogalmazza meg edzői hitvallását Pázsy. – Enélkül nem lehet nagy eredményeket elérni. Ráadásul az asztaliteniszben – más sportágakhoz viszonyítva is – rengeteget kell edzeni, hiszen a serdülők és az újoncok is már napi öt-hat órát a teremben töltenek. Én csakis a kemény munkában hiszek.”

Lei Balázs így nyilatkozott edzőjéről:

„Nagyjából négy évvel ezelőtt kezdtünk el együtt dolgozni, amikor először bekerültem a korosztályos válogatott keretébe. Szigorú edzőnek tartom, ha az edzésmunkáról van szó, ugyanakkor más trénerekhez képest lazább, közvetlenebb a stílusa. Szóval mindig jó hangulatban, viccelődve telnek az edzések. Emellett ki kell emelni, hogy a versenyeken remekül együtt él a játékkal, a vébén többször is kulcspillanatban húzta elő az időkérést, amivel kizökkentett a rossz szériából, és új lendületet adott a játékban.”

 

DR. WOTH PÉTER, a Nemzeti Kézilabda Akadémia U19-es leánycsapatának vezetőedzője, a magyar ifjúsági leányválogatott egyik szakvezetője. Harminc éve kezdett edzősködni, a Szolnoki Olajbányász serdülőcsapatánál. A leghosszabb ideig Szombathelyen dolgozott, 1994 és 2011 között, a Nemzeti Kézilabda Akadémia szakmai stábját pedig 2016 óta erősíti. Klubszinten rengeteg dobogós helyet ünnepelhetett már edzőként, az utánpótláskorú kézisek alkotta NEKA felnőttcsapatával NB I/B-t, a fiatalabbakkal serdülő és ifjúsági bajnokságot is nyert. Ami az 54 esztendős Woth-nak az utánpótlás leányválogatottakkal az edzői team tagjaként elért eredményeit illeti: U17-ben Európa-bajnok (2021), Eb-harmadik (2017) és EYOF-győztes (2017), míg U18-ban vb-ezüst (2018) és -bronzérmes (2022).

Dr. Woth Péter Forrás: NEKA

Decemberben a NEKA U19-es leánycsapatával hibátlanul zárta a korosztályos élvonalbeli bajnokság Nyugati csoportjának őszi szezonját (11 mérkőzésen 11 győzelem a félév mérlege), és az együttes természetesen az első helyről várja a folytatást. A szakembernek a klub mellett a válogatottal is akadt feladata: az ifjúsági leánycsapat – a vezetőedző, Bohus Beáta távollétében Woth vezetésével – megnyerte a lengyelországi Olimpiai Reménységek versenyét, két győzelemmel és egy vereséggel.

„Nem első helyekben mérem az eredményességet, sokkal többet jelent, hogy a korábbi tanítványaimmal a legtöbbször később is megmarad a remek viszony – mondja a jelölt. – Amiben viszont a leginkább hiszek, az a munka. Elcsépelt, de igaz: sokkal több tehetséges játékost láttunk lemorzsolódni, mint szorgalmasat. A kézilabdán túli életre is igyekszünk felkészíteni a fiatalokat, a legfontosabb, hogy a sporthoz hasonló elköteleződéssel álljanak hozzá más fontos dolgokhoz is. Annál nagyobb elismerést nem tudok elképzelni, mint amikor egy volt tanítványom mondja azt, hogy megfogadta valamilyen területen a tanácsomat, és az alapján cselekszik. Amit még kiemelnék: az eredmények mindig csapatmunkából erednek, a stábnak ugyanúgy jár az elismerés. Vagyis a válogatottnál – hogy csak a szövetségi edzőt említsem – Bohus Beának, és a NEKA-s kollégáimnak is, akikkel szoros együttműködésben vezetjük a csapatokat.”

A szakemberről a NEKA U19-es csapatának alapembere, Faragó Lea is elmondta véleményét:

„Nagyon szeretek vele együtt dolgozni, az edzések remekül felépítettek. Mindig tudja, hogyan szóljon hozzánk, és kiszúrja, ha valaki nincs a legjobb passzban; olyankor törekszik a megoldásra. Kellőképpen szigorú, és ezzel kihozza belőlünk a legjobbat. Maximális koncentrációt vár el, ami érthető, ám a jó hangulatra is nagy hangsúlyt fektet.”

 

GALLI ZSOLT, a a leány kadét párbajtőrvívó-válogatott 62 éves edzője 35 éve kezdte el edzői pályafutását Békéscsabán. Hamar kiderült, hogy kiváló pedagógiai érzéke mellett nagyfokú türelemmel és önzetlenséggel fordul a fiatalokhoz. Nem csoda, hogy a gyerekek előszeretettel jelentkeztek az edzéseire, és közülük jó néhányan értek el kimagasló eredményt.

Galli Zsolt és a sikeres tanítványok Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Legsikeresebb tanítványai sorát Tóth Hajnalkával kell kezdeni, aki 1994-ben, Mexikóvárosban indította el a békéscsabai éremlavinát a világversenyeken azzal, hogy csapatban junior-világbajnoki címet szerzett. Később egyéni junior Eb-t nyert, majd nevelőegyesületét elhagyva, felnőttként kétszeres világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ötödik lett csapatban. A 2022 február végén, március elején Újvidéken rendezett kadét és junior Európa-bajnokságon az akkor 15 éves Gachályi Gréta a magyar küldöttség legeredményesebb tagja lett. Az ígéret előbb az idősebbek között egyéniben bravúros bronz-, míg csapatban aranyérmet szerzett, majd a korosztályában (melyben a fiatalabb évjáratot képviselte) nagyszerű formát mutatva, a mezőnyt szinte leiskolázva nyert egyéni Eb-t. A mesternek nem mellesleg nevelőedzőként elévülhetetlen szerepe van Keszthelyi Zsombornak – aki kilenc évnyi, Galli Zsolttal töltött közös munka és csapatban elért kadét Eb-ezüst után 2021 nyarán igazolt a Budapesti Honvédba – a juniorok között Újvidéken megszerzett Európa-bajnoki, majd a Dubajban kiérdemelt világbajnoki címében. A továbbiakban csak a Galli Zsolt nevéhez fűződő jelentősebb nemzetközi eredményeket említve: tanítványának mondhatta magát a kadét Európa-bajnok és junior-vb-ezüst-, valamint bronzérmes Bohus Réka, az egyéniben kétszeres kadét-vb-bronzérmes és csapatban kadét Európa-bajnok Petri Renáta, a csapatban kadét Eb-győztes Kazár Dóra, valamint a csapatban kadét Európa-bajnok, U23-as Eb-bronzérmes, egyéniben pedig kadét Eb-ezüstérmes Dékány Kinga. Galli a vívószövetség elnökségi tagja, ez év februárjától pedig a kadét leány párbajtőrválogatott keretedzője is. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia vezetőedzői posztjáról korára és egészségi állapotára hivatkozva 2022 december végén lemondott.

A decemberben a németországi Heidenheimben rendezett kadét európai körversenyen Galli Zsolt vezetésével taroltak a magyar párbajtőröző lányok. Az egyéni viadalt Gachályi Gréta nyerte, Terhes Hanna ezüstérmes lett, Nagy Blanka bronzot érdemelt ki, míg Horváth Lotti az ötödik helyen végzett a nívós, 233 főt felvonultató mezőnyben. Majd másnap a csapatversenyben nem talált legyőzőre az első számú magyar leánykvartett, melyet Gachályi Gréta, Nagy Blanka, Nagy Emma és Kozma Laura alkotott. Az együttes 22 másikat előzött meg miután 45:39-re megnyerte a házigazda németek elleni döntőt.

„Találj egy világbajnokot, és ne rontsd el! – összegzi az edzői pályáról vallott gondolatait Galli – Ezt egyszer az egyik kollégámtól hallottam, de teljesen magaménak érzem. Már csak azért is, mert az edzői munka sikerességéhez az is szükséges, hogy olyan tehetséggel megáldott tanítványok kerüljenek hozzá, akikkel kiváló eredményeket lehet elérni. Úgy is mondhatnám, hogy a szerencsére is szükség van. Önmagában persze ez nem sokat ér, mert természetesen a szakmai alázat és a rengeteg munka elengedhetetlen tartozék.”

Mesteréről így vélekedik 16 esztendős versenyzője, Gachályi Gréta:

„Főleg miatta igazoltam Békéscsabára, és a legkevésbé sem bántam meg. A kezdetektől nagyon szeretek vele dolgozni, Még ha rossz kedvem is volt, azért mentem, hogy találkozhassak vele. Nemcsak edzésmunkát, hanem nevelést is kapok tőle, hiszen lassan több időt töltök vele, mint a szüleimmel. Mindketten tisztában vagyunk azzal, hogy senki sem tökéletes, ezért mindent meg tudunk beszélni. Rugalmasan kezeli a problémáimat, folyamatosan támogat, és mindig azt érzem, hogy bízik bennem. Ha 14:14-nél nem úgy sikerül az az egy tus, ő akkor is büszke rám. A pozitív hozzáállása átragad rám, és boldoggá tesz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik