Úszó ob: világbajnokaink aranydélelőttje – Hosszú, Milák és Kapás is nyert

Vágólapra másolva!
2021.03.25. 11:20
A kvangdzsui világbajnokok jegyében telt a csütörtök délelőtt (is) a Duna Arénában: Hosszú Katinka megszerezte első bajnoki címét ezen az ob-n, Milák Kristóf és Kapás Boglárka a 400 gyors aranyérmével bővítette kollekcióját.
Hosszú Katinka megszerezte első bajnoki címét ezen az ob-n (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Hosszú Katinka megszerezte első bajnoki címét ezen az ob-n (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Milák Kristóf 1–1-re végzett a „specialistákkal” vívott csatákban: míg 400 gyorson a nyolcas pályán úszva simán maga mögött hagyta a junior világbajnok Zombori Gábort, addig 50 pillangón 14 századdal Szabó Szebasztián mögött ért célba. Igaz, a két szám között mindössze 9 perc telt el, ami megint kiválóan demonstrálta, mennyire kemény fából faragták, bár a 400-as idejétől nem volt elájulva (joggal).

A hölgyeknél Kapás Boglárka nem adott esélyt a többieknek: a régi távjain nosztalgiázó bajnoknő (öt évvel ezelőtt többek között ezen a távon nyert Eb-aranyat Londonban) simán maga mögött hagyta Késely Ajnát, ráadásul olyan idővel, ami 2019-ben is vb-döntőt ért volna – a kőbányai kiválóság viszont nagyon elmaradt a legjobbjától. Az egyhosszos pillangót Bordás Bea nyerte, aki kifejezetten boldog volt, hogy a rövidpályás aranyak után nagypályán is győzni tudott.

200 vegyesen a férfiaknál a szerda este junior Európa-csúccsal élen záró Kós Hubert inkább kihagyta a reggeli finálét, mert komoly terveket szövöget a délutáni 400 vegyesen – távollétében Cseh László és Holló Balázs csatázott az elsőségért. Százötvenig úgy tűnt, a veterán legenda képes lehet folytatni páratlan sorozatát, hiszen ezen a távon a magyar bajnokságon sosem győzték le (11 finálé, 11 győzelem), most viszont egykori egri klubtársa, Holló végül előtte ért be 55 századdal.

A világbajnok a verseny után nem volt nyilatkozós kedvében, bár később, miután hosszan beszélt edzőjével a melegítő-medence partján, már mosolygott – jóllehet ekkor sem kívánta kommentálni a történteket. „Most egyszerűen nem szeretnék mondani semmit. A régi klasszikus idézném: nem nyilatkozom, és azt sem, hogy nem nyilatkozom” – mondta nevetve, majd elballagott az öltöző irányába.

A nőknél ugyanakkor nem volt vita, Hosszú Katinka simán behúzta az idei első bajnoki címét, bár maga is megjegyezte: bőven van még mit faragni ebből az időből.

A váltókban sem született meglepetés, a férfiaknál a BVSC, a hölgyeknél a szegedi kvartett aratott tükörsima győzelmet.

NYILATKOZATOK

Hosszú Katinka, aranyérem, 200 m vegyes: – Természetesen soha nem vagyok elégedett, most sem, pláne, hogy 2:10 körüli időt akartam jönni. Még rá kell menni erre a reggeli úszásra, hogy ez tényleg jól menjen, például lehet, hogy még korábban kell felkelni… Azt éreztem, hogy ez most sokkal jobb, mint tegnap, aztán kiderült, hogy csak két másodperccel gyorsabb. De ez a reggelezés most nyilván kifogás, mert ha jó formában vagyok, akkor teljesen mindegy, hogy délelőtt vagy este kell úszni. Annak örülök, hogy azt érzem, kezd minden összeállni, látom, mennyire keményen kell dolgozni még az olimpiáig – de ez nagyon fontos azok után, hogy 2020-ban teljesen elveszett a fókusz a járvány miatt. Az Európa-bajnokságra már szeretnék olyan formába kerülni, hogy büszke lehessek az időkre is.

Milák Kristóf, aranyérem, 400 gyors (50 m pillangó ezüst): – A két szám között szerintem többet gyalogoltam a levezetés és a rajthoz felállás miatt, mint amennyit úsztam aztán ötven pillangón… Azt nem bántam, hogy a nyolcason voltam négyszázon, és nem középen a dzsumbujban, viszont csak a táv első felén sikerült azt megvalósítani, amit terveztem, a másodikon kevésbé. Kell valami külföldi behatás, mert itthon már kevésbé tudnak megszorítani, holott erre nagy szükség lenne, ha 3:44-45-ig el akarok jutni, mert ilyen gyenge 3:48-akkal semmire sem megyek egy olimpián vagy világbajnokságon.

Kapás Boglárka, aranyérem, 400 m gyors: – Ellentétben a kétszáz pillével, most nem volt semmi különös taktika. Úgy voltam vele, hogy úszom, ahogy tudok, aztán ha megnyerem, örülök. Vagyis most örülök, de ma már nem készülök úgy a gyorsúszó-számokra, mint korábban, mert ezek csak kiegészítők. Fontosak persze, a négyszázon azért is indulok az olimpián, mert első nap van, nagyszerű bemelegítés a pillangó előtt, azaz azért komolyan veszem, de nem annyira.

Holló Balázs, aranyérem, 200 m vegyes: – Úgy jöttem le reggel, hogy átmozgatom magam, hiszen van még a kétszázas váltónk, aztán a négyvegyes délután, úgyhogy ez a bajnoki cím bónusz, aminek örülök persze, de azért igyekszem arra koncentrálni, ami igazán fontos. Ugyan sikerült két percen belül jönni megint, viszont nem lett meg az A-szint, azaz nem kell túlgondolni a történteket.

Szabó Szebasztián, aranyérem, 50 m pillangó: – Még sohasem edzettem annyit, mint mostanság, mert ez az év a száz pillangóról szól az olimpia miatt. Ezért ez az országos bajnokság az ötven szempontjából nem annyira érdekes, majd az Európa-bajnokság lesz az, de persze örülök az aranyéremnek.

Bordás Bea, aranyérem, 50 m pillangó: – Kifejezetten jólesett, hogy jobb időt úsztam, mint tegnap délután. Bár ebben is volt hiba, mert például az utolsó hat méteren sikerült levegőt vennem. Nagyon boldog vagyok, mert sok bajnoki címet sikerült szereznem, de egyet sem ötvenes medencében, most viszont ez is összejött a visszatérésem után, ami kifejezetten jó előjel az Európa-bajnokság előtt.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG (DUNA ARÉNA)

FÉRFIAK. 400 M GYORS
Országos bajnok: Milák Kristóf (BHSE, edző: Selmeci Attila) 3:48.92
2. Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE) 3:50.28
3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 3:53.96

50 M PILLANGÓ
Ob: Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület, e: GYÚSE edzői kollektíva) 23.36
2. Milák Kristóf 23.50
3. Holoda Péter (Debreceni Sportcentrum SI) 23.96

200 M VEGYES
Ob: Holló Balázs (Egri Úszó Klub, e: Kovács Ottó) 1:59.81
2. Cseh László (BVSC-Zugló) 2:00.36
3. Sós Dániel (Vasas SC) 2:00.54

4X200 M GYORSVÁLTÓ
Ob: BVSC-Zugló (Németh Nándor, Csicsáky Péter, Kőhalmi Kornél Barnabás, Kovács Benedek Bendegúz) 7:27.33
2. FTC (Biczó, Mándli, Mészáros, Hímer) 7:31.25
3. Egri Úszó Klub (Kovács A, Angyal, Kormos, Holló) 7:33.95

NŐK. 400 M GYORS
Ob: Kapás Boglárka (Újpesti TE, e: Virth Balázs) 4:07.50
2. Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:10.28
3. Fábián Bettina (Szegedi Úszó Egylet) 4:12.80

50 M PILLANGÓ
Ob: Bordás Beatrix (Hullám '91 ÚE, e: Sárdi Ákos, Artyom Vaszjunyin) 26.75
2. Varga Dominika (Délzalai Vízmű SE) 26.84
3. Ollé Mónika (Stamina TK) 27.09

200 M VEGYES
Ob: Hosszú Katinka (Iron Swim SE, e: Layber-Gelencsér Máté) 2:11.47
2. Sebestyén Dalma (Győri Úszó Sportegyesület) 2:12.61
3. Ugrai Panna (HÓD Úszó SE) 2:16.29

4X200 M GYORSVÁLTÓ
Ob: Szegedi Úszó Egylet (Fábián Fanni, Fábián Bettina, Vas Luca, Pádár Nikolett) 8:09.38
2. Egri Úszó Klub (Bodó, Ilyés, Híves, Békési) 8:17.70
3. Újpesti TE (Kapás, Nyírádi, Ábrahám, Tankó) 8:18.23

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik