Úszás: „A példaképem Cseh László, olimpiai bajnok akarok lenni”

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 12:39
null
Kós Hubert feltett célja, hogy olimpiai bajnok legyen (Fotó: Tumbász Hédi)
A vegyesúszó Kós Hubert a DIGI Sport híradójának azt mondta: Cseh László a legnagyobb példaképe, és ő már gyerekkorában eldöntötte, hogy – hatszoros olimpiai érmes példaképét tulajdonképpen megelőzve – olimpiai bajnok akar lenni. Már akár Párizsban, de az sem baj, ha csak egy-két olimpiával később.

A Magyarock Instagram-oldala még a tokiói olimpia alatt megosztott egy két képből álló fotómontázst Kós Hubertről és Cseh Lászlóról. Az első a 2013-as barcelonai világbajnokság után készült, amelyen a 10 éves Kós Hubert szurkolóként pózol a nála még két fejjel magasabb Cseh Lászlóval, a másik fotón pedig már versenyzőtársként áll a két vegyesúszó egymás mellett a tokiói olimpián.

Kós Hubert a DIGI Sport híradójának azt mondta, nagyon örül, hogy még egy olimpián tudott versenyezni Cseh Lászlóval, egyúttal mesélt a fotókon látható kabaláról is. „Ezt a kabalát írta alá nekem legelőször, amikor 2013-ban találkoztam vele a reptéren. Ezt természetesen megtartottam, és nyolc évvel később visszahoztam neki, hogy írja alá újra. Örülök, hogy az olimpián még elkaptam egy ilyen képre, és tudtam még úszni egyet vele Tokióban. Cseh László a legeslegnagyobb példaképem, úgy nőttem fel, hogy őt néztem minden egyes versenyen” – nyilatkozta a Sport 24-nek Kós Hubert, aki Tokióban végül nem jutott döntőbe 200 vegyesen, pedig a legjobb idejével, az Eb-n úszott junior-világrekordjával Cseh Lászlót is megelőzve ötödik lehetett volna.

„Az olimpián nagyon sokat tanultam, azért ez is nagyon jó eredmény, hogy tizennyolc évesen huszadik lettem. A világkupán már alkalmaztam is azt, amit az olimpián tanultam: nem szabad az elején túlságosan elmenni, mert nagyon elfáradok. Ez most bevált, hiszen nagyon a végén fordultam száz méternél kétszáz háton, a hetedik helyen, és onnan jöttem előre, és nyertem meg a döntőt. Szerintem azzal, hogy kint voltam az olimpián, nagyon sokat tapasztaltam, és ezt bele tudom tenni az úszásaimba” – mondta Kós Hubert.

„Hubi az egyik olyan versenyző, akitől a jövőben a világversenyeken érmet várunk, az egyik legtehetségesebb versenyzője az utánpótlás-garnitúránknak” – méltatta a 18 éves úszót a Reggeli Startban Sós Csaba szövetségi kapitány.

Kós Hubert tehetségét a nemrég véget ért budapesti világkupán bizonyítva mindhárom színű éremből nyert egyet-egyet. „Hatalmas élmény volt, hogy a magyar szurkolók előtt tudtam úszni, és ezt tényleg nekik köszönhetem, hogy ilyen jól sikerült a verseny, főleg a hátúszás, amelyet megnyertem. A közönség szinte behúzott a célba.”

„Az, hogy három és fél hét felkészülés után, viszonylag érett taktikai felépítéssel ilyen időket tudott úszni, különösen derűlátásra ad okot, de nemcsak maga a győzelem, hanem ahogyan azt elérte” – jegyezte meg Magyarovits Zoltán, Kós Hubert edzője.

Kós célja, hogy ne csak magasságban, hanem olimpiai eredményességben is túlnőjön példaképén, Cseh Lászlón – ez pedig csakis egy módon válhat valóra. „Én olimpiai bajnok akarok lenni, ez száz százalék, ezt már nagyon kicsi koromban eldöntöttem. Majd meglátjuk, hogy a párizsi olimpia hogy sikerül, de szerintem még két-három olimpián is esélyem lehet részt venni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik