LEN: Hosszú Katinka és Varga Dénes is Európa legjobbja lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.02. 11:44
null
Hosszú Katinka családi körben, a legfrissebb magyar bajnoki érmeivel (Fotó: Korponai Tamás)
Az Európai Úszószövetség (LEN) Hosszú Katinkát választotta 2013 legjobb európai úszónőjének. A magyar sportolónő meggyőző fölénnyel, a szavazatok 62 százalékát begyűjtve végzett az élen. A férfiaknál Gyurta Dániel a második helyen zárt a francia Yannick Agnel mögött.

 

Az 51 LEN-tagország 274 voksolójának 62 százaléka Hosszú Katinkára szavazott, aki így toronymagas fölénnyel söpörte be a kontinens legjobb úszónőjének járó elismerést. Mögötte a második helyen a szavazatok 16.9 százalékát begyűjtve az orosz Julia Efimova végzett, a harmadik pozícióban 14.1 százalékkal a litván Ruta Meiluyte.

Hosszú Katinka parádés esztendőt hagy maga mögött: a barcelonai világbajnokságon két arany- és egy bronzérmet szerzett, a rövid pályás vk-sorozatban pedig hat világcsúcs megdöntése mellett 55 érmet szerzett, amiből 32 a legfényesebb. November közepén hazatért, és tarolt a rövid pályás ob-n is, öt elsőséget szerzett. Ráadásul pénzdíjazásban is megdöntötte a mindenkori csúcsot, ugyanis áttörte a 200 ezer dolláros határt 2013-ban.

„Először nagyon meglepődtem, mivel a barcelonai világbajnokságon több világcsúcsot is úsztak európai versenyzők. Természetesen ez egy óriási megtiszteltetés, és motiváló is egyben, megpróbálok hasonló eredményeket elérni a jövőben, de továbbra is Rió a cél” – nyilatkozta az elismerés kapcsán 24 éves magyar versenyző. (A teljes nyilatkozatát itt olvashatja!)

A férfiaknál megvédte címét Yannick Agnel, a francia világbajnok (aki a szavazatok több mint felét begyűjtötte) mögött a 200 mellen idén is vb-t nyerő Gyurta Dániel lett a második. Műugrásban a férfiaknál német, a nőknél olasz diadal született, szinkronúszásban taroltak az oroszok. Nyílt vízi úszásban a nőknél találunk egy magyar hölgyet az ötös listán: Olasz Anna az orosz Olga Kozidubbal holtversenyben lett a negyedik.

A legjobb férfi vízilabdázónak járó díjat Varga Dénes kapta: a világbajnok magyar válogatott játékosa nagy csatában előzte meg Nagy Viktort. A Primorje Rijeka játékosa 3 százalékkal gyűjtött több voksot a Szeged kapusa előtt. A női vízilabdázóknál Szűcs Gabriella holtversenyben harmadik lett.

LEN AWARDS, 2013
A LEGJOBB FÉRFI ÚSZÓ

1. Yannick Agnel (Franciaország) 54.3 százalék
2. GYURTA DÁNIEL (MAGYARORSZÁG) 21.4 SZÁZALÉK
3. Jeremy Stravius (Franciaország) 15.7 százalék
4. Camille Lacourt (Franciaország) 7.1 százalék
5. Vladimir Morozov (Oroszország) 1.4 százalék
A LEGJOBB NŐI ÚSZÓ
1. HOSSZÚ KATINKA (MAGYARORSZÁG) 62 százalék

2. Julia Efimova (Oroszország) 16.9 százalék
3. Ruta Meilutyte (Litvánia) 14.1 százalék
4. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 5.6 százalék
5. Rikke Moller Pedersen (Dánia) 1.4 százalék

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik