Tokió 2020: kizárhatják a kínai váltót, a WA tagadja; pontszerző helyen a magyarok – sajtóhír

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 11:39
A kínai váltó kizárásával pontszerző helyen végzett Jakabos Zsuzsannáék 4x200-as gyorsváltóval a tokiói olimpián (Fotó: Kovács Péter)
Kizárták a tokiói olimpián a női 4x200 méteres gyorsúszást megnyerő kínai váltót, mert annak egyik tagja doppingvétséget követett el, ennek köszönhetően a Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállítású magyar váltó a pontszerző, hatodik helyre lépett elő. FRISSÍTÉS: a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics cáfolta a swimswam.com értesüléseit, s nem zárták ki a kínai négyest.

A swimswam.com szakportál beszámolója szerint az amerikai úszókat április 19-én értesítették arról, hogy kizárták a tokiói olimpián női 4x200 méteres gyorsváltót megnyerő kínai váltót, ezért az akkor másodikként célba érő amerikaiaké lett az aranyérem, Ausztrália a második, Kanada a harmadik helyre lépett elő.

A Jang Csün-hszüan, Tang Mu-han, Csang Jü-fej, Li Ping-csie összeállítású kínai váltó világcsúccsal (7:40.33), az amerikai kvartettet négy tizeddel megelőzve ért célba, ám most kiderült, hogy az említett négyes vagy az előfutamban úszó Tung Csie, Csang Ji-fan kettős valamelyike doppingvétséget követett el, amely miatt kizárták a kínai váltót, s természetesen világcsúcsát is érvénytelenítették.

A kínaiak kizárása miatt az amerikai csapat sztárja, Katie Ledecky újabb aranyéremmel gazdagodott és már nyolc olimpiai elsősége és két második helye van, míg Katie McLaughlin és Brooke Forde életében először lett olimpiai bajnok.

A magyar váltó is jól járt a kínaiak kizárásával, a Tokióban hetedikként célba érő Jakabos Zuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállítású csapatunk ugyanis a pontszerző, hatodik helyre lépett elő.

FRISSÍTÉS: a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a World Aquatics cáfolta a swimswam.com értesüléseit, s közölte: nincs tudomása olyan doppingellenes szabálysértésről, amely a versenyen elért eredmények kizárásához vezetne. A szakportál megjegyezte, az Egyesült Államok doppingellenes szervezetének, az USADA-nak a munkatársa kereste meg a őket, de péntek késő este tagadta a történteket, s nem adott magyarázatot arra, hogy miért mondta a lapnak, hogy az amerikaiak előrelépnek az éremtáblázaton.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik