Tokió 2020: Tóth Krisztián ipponnal nyert, ott van a 16 között

Vágólapra másolva!
2021.07.28. 05:58
null
Tóth Krisztián (fehérben) ipponnal nyert Popole Misenga ellen (Fotó: AFP)
Tóth Krisztián sikerrel vette az első akadályt a tokiói olimpián: világbajnoki bronzérmes cselgáncsozónk a 90 kilogrammos súlycsoportban ipponnal nyert Popole Misenga ellen, így bejutott a legjobb 16 közé.

 

Nem volt itt sok kérdés: a Kongóban született, manapság Brazíliában élő fiú szimpatikus, dzsúdózni viszont a mi Tóth Krisztiánunk tud (jobban) – ez látszott a kezdetektől.

A mérkőzésvezető 2:47-tel a vége előtt intette meg először az ellenfelet, 1:29-cel a vége előtt másodszor, és mivel előtte meg utána is csak a mi fiunk próbált akciózni, nagyjából úgy álltunk, hogy pontosan annyit kell kiadnia magából a győzelemhez, amennyi feltétlenül szükséges, jönni fog az a harmadik intés, akár az alap küzdelmi időben, akár a hosszabbításban.

...és amikor ezt megállapítottuk magunkban, Tóth Krisztián olyan gyönyörűséges válldobást hajtott végre a riválisán, mintha az olimpiai piktogramot mintázta volna!

„Megnéztük a meccseit, láttuk, hogy erős srác – kezdte értékelését az interjúzónában Tóth Krisztián. – Annak ellenére, hogy a menekült csapat tagjaként versenyeznek, ők viszonylag fejlett országban szoktak edzeni. Így van vele is: fizikailag erős, jó a fogásfelvétele, úgyhogy figyelnem kellett arra, ne hibázzak, ez volt látható a meccs első szakaszában, amikor eléggé biztonsági dzsúdót csináltam, de amint éreztem, hogy kicsit elpilledt, megfáradt, akkor tudtam jobban rámenni, és eldobni. Volt egy nagyon jó fogásom, tudtam, hogy abba az irányba el tudom hajítani. Be is pattantam alá, abból a szempontból remek tapasztalás, hogy a fejem és az izmaim jó összeköttetésben vannak, mondhatom, hogy flow-állapotban vagyok. Tökéletes első meccs volt.”

Az U20-as Afrika-bajnokságon bronzérmes Misenga után nehezebb feladat vár vb- és Eb-ezüst és -bronzérmes, 23-szoros Grand Slam-érmes (6–10–7) klasszisunkra: a hazai Mukai Soicsiro, aki vb- és Ázsia-bajnoki ezüstérmes, 6-szoros Grand Slam-érmes (2–1–3). Eddig egyszer találkoztak, 2019-ben Budapesten a GS-en a távol-keleti nyert a hosszabbításban, ipponnal.

„Valószínűleg a japán következik, azaz nem volt kegyes a sorsolás... – folytatta Tóth. – Ettől függetlenül várom, mert jó formában érzem magam, történjen bármi is, ki fogok adni magamból mindent, ami elég lehet arra is, hogy én jussak majd tovább. Nehéz volt a kijutás, ebbe nyilván a pandémia is belejátszott, de jól fel tudtam készülni, az elmúlt időszakban érmet éremre halmoztam, úgyhogy bízzunk abban, hogy ma is sikerül egyet megcsípni.”

TOKIÓ 2020
CSELGÁNCS
Férfi 90 kg, a 16 közé jutásért
Tóth Krisztián
–Popole Misenga (menekültek olimpiai csapata) 10:0 – ippon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik