Tokió 2020: Japán elvitte Kína elől az első pingpongaranyat

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.07.26. 16:23
null
A japán páros történelmi sikert aratott (Fotó: AFP)
A Mizutani, Ito japán vegyes páros óriási meccsen 4:3-ra legyőzte a Hszü Hszin, Liu Si-ven kínai duót, történelmet írva megszerezte a versenyszám első olimpiai aranyát.

 

Nagyon leegyszerűsítve a tokiói asztalitenisz-versenyeket tulajdonképpen azért rendezték meg, hogy a sportág jelenlegi két vezető hatalma eldöntse, 2021 nyarán melyikük a jobb. Alaphelyzetben persze ez sem lenne kérdés, az esetek többségében ugyanis Kína nyer, olyannyira, hogy amióta 1988-ban az asztalitenisz felkerült a játékok programjába, a lehetséges 32 aranyból 28-at elvitt, miközben Japánnak eddig még nem volt olimpiai bajnoki címe. Utóbbin azért nem érdemes csodálkozni, mert bár a japánok mindig is a világelithez tartoztak, akkor kapcsoltak rá igazán, amikor 2013-ban megkapták a mostani olimpia rendezési jogát: elkezdtek kinevelni egy generációt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy 2020-ban – amiből ugyebár 2021 lett – hazai közönség előtt dobjanak valami nagyot azzal, hogy egy-két számban legyőzik a kínaiakat.

Ennek eredményeként most valóban ott tartunk, hogy jó eséllyel mind az öt tokiói versenyszám Kína és Japán között dől el. A nagyon várt párharcok az első felvonásában, a vegyes páros fináléban kínai oldalról két zseniális párosjátékos, Hszü Hszin és Liu Si-ven állt asztalhoz, a japánok pedig az ugyancsak fantasztikus Mizutani Jun, Ito Mima duóban bíztak. A döntő végül azokat igazolta, akik úgy vélték a japánok nem a levegőbe beszéltek: annak ellenére, hogy a kínai duó 2:0-ra elhúzott, nem adták fel, egyre jobban belelendülve visszakapaszkodtak, a mindent eldöntő hetedik játszmában pedig szinte már csak ők voltak az asztalnál, az elején például 8:0-ra elléptek, márpedig ilyet talán szököévente egyszer lehet megcsinálni a kínaiakkal.

Mizutani és Ito ezzel a sikerrel történelmet írt: mivel a vegyes páros most került fel a játékok programjába, az övék lett a versenyszám első olimpiai aranyérme.

Megtörtént tehát az, amire csak kevesen számítottak, a nagy kínai–japán „pingpongháború” első csatája után Japán vezet, ám a végkövetkeztetés levonásával talán érdemes megvárni, mit hoz a férfi és a női egyes, valamint a férfi és a női csapatverseny.

TOKIÓ 2020
ASZTALITENISZ
VEGYES PÁROS
DÖNTŐ

Mizutani, Ito–Hszü Hszin, Liu Si-ven 4:3 (–5, –7, 8, 9, 9, –6, 6)
A 3. HELYÉRT
Lin Jün-csü, Cseng I-csing (tajvani)–Lebesson, Yuan (francia) 4:0 (8, 7, 8, 5)

A VÉGEREDMÉNY
1. Mizutani Jun, Ito Mima (Japán)
2. Hszü Hszin, Liu Si-ven (Kína)
3. Lin Jün-csü, Cseng I-csing (Tajvan)
4. Lebesson, Yuan (Franciaország)
5. Franziska, Solja (Németország), Ionescu, Szőcs (Románia), Li Szang Szu, Dzseon Dzsi Hi (Dél-Korea) és Vong Csün-ting, Tu Hoj-kem (Hongkong)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik