Tokió 2020: 200 vegyes vagy 200 pillangó? Ez lehet Hosszú Katinka dilemmája

Vágólapra másolva!
2021.06.30. 10:06
null
„Lehet, hogy döntésre kényszerülök, sőt, szinte biztosan, hiszen negyven perc van a kétszáz vegyes középdöntője és a kétszáz pillangó fináléja között” (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)
Hosszú Katinka megvilágította lapunknak, miért azt a négy számot vállalja Tokióban, amelyeket választott.

 

– A két vegyesben biztosak voltunk, a további számok kapcsán sokáig csak találgattunk, aztán eloszlatta a kétségeket, hiszen közölte Sós Csaba szövetségi kapitánnyal, hogy a kétszáz pillangót és a kétszáz hátat vállalja még a tokiói olimpián. Hogyan, mi alapján döntött?
– A kétszáz és négyszáz vegyes esetében nem volt kérdés – válaszolta Hosszú Katinka (Iron Swim), aki öt évvel ezelőtt, Rióban a két vegyes mellett száz háton szerzett aranyérmet, kétszáz háton a második helyen végzett.

HOSSZÚ KATINKA TOKIÓI PROGRAMJA

Július 24.:  400 m vegyes, előfutam
Július 25.:  400 m vegyes, döntő
Július 26.:  200 m vegyes, előfutam (délután)
Július 27.:  200 m vegyes, középdöntő (dél­előtt); 200 m pillangó, előfutam (délután)
Július 28.:  200 m pillangó, középdöntő; 200 m vegyes, döntő (mindkettő délelőtt)
Július 29.:  200 m pillangó, döntő (délelőtt); 200 m hát, előfutam (délután)
Július 30.:  200 m hát, középdöntő (délelőtt)
Július 31.:  200 m hát, döntő (délelőtt)

– A száz hátat hamar elvetette?
– Azt most nem érzem annyira magaménak – persze kissé furcsa, hiszen ezen a távon aranyat nyertem Rióban… De talán éppen miattam lépett jó nagyot előre a mezőny: edzők mondták az elmúlt években a tanítványaiknak, hogy „Hosszú a négy vegyes mellett is képes volt nyerni”, így sokan elővették a száz hátat, világcsúcsok is születtek, mostanra teljesen más a mezőny, mint Rióban volt, de erre számítottam is. Ez sprintszám, amelyre Rio előtt nagyon is készültem. Most már elárulhatom, eredetileg úgy lőttem be, hogy odaérhetek a harmadik hely környékére. Csak hát egy olimpián mindig történnek meglepetések, így volt ez száz háton is, amelyen a nagy esélyesek már a döntő előtt elvéreztek.

– Hosszú Katinka meg a négyszáz vegyes után két nappal győzött.
– Úgy, hogy a négyszáz vegyes utáni reggelen a száz hát előfutamában meghúztam a lábam, és még menni, sétálni is nehezen tudtam.

NS-VÉLEMÉNY

Határozottan jó érzéseim vannak.
Persze nem ez alapján osztják majd az érmeket az olimpián, ám valahogy újra jó Hosszú Katinka közelében lenni – a beszélgetések során gyakran idézi a bajai lányt, de mellette persze folyamatosan jelen van a bajnoknő is: a kettő keverékéből valami elképesztően jó sülhet ki Tokióban.
Még akkor is, ha a koronavírus-járvány Katinkát különösen meggyötörte. Nem feltétlenül lelkileg, nem is mentálisan, sokkal inkább szakmailag, hiszen versenyek híján majdhogynem romba dőlt a felkészülése – is.

Ám amint felcsillant a remény az újrakezdésre, villant egyet a tekintete is, igaz, onnantól gyötrelmes küzdelem következett. Néhány napja beköltözött a Margitszigetre, hogy kizárólag a felkészülésre koncentrálhasson, ez újabb bizonyítéka bajnok mivoltának.

Kétségtelen, akadnak, akik jelenleg előrébb tartanak (legyen szó bármelyik számról), Katinka viszont imád versenyezni, és nem mellesleg tudja, hogyan kell versenyt nyerni.
Pontosítsunk: azt is tudja, hogyan kell olimpiát nyerni.

Ha ehhez társítjuk a mosolygós bajai lányt, az elvégzett (tényleg elképesztő mennyiségű) munkát, valamint Katinka tehetségét és más kvalitásait... Mondom, határozottan jó érzéseim vannak.

KOVÁCS ERIKA

– Leginkább az lepett meg sokakat, hogy vállalta a kétszáz hátat. Miért határozott így?
– Az utolsó napokban csak egy olyan szám van az olimpiai programban, amelyik az én számom, és ez a kétszáz hát. Ott árválkodik magában, nekem meg addigra már bőven lesz időm – miért ne induljak? Ki tudja, mi lesz? Az olimpia tényleg mindig más, ott mindig történnek meglepetések. Már most az, hogy a szám világcsúcstartója, Regan Smith be sem került az amerikai csapatba, mert a válogatón csak harmadik lett.

– És akkor elérkeztünk a kétszáz pillangóhoz és a kétszáz vegyeshez: a két szám üti egymást az olimpiai programban. Elképzelhető, hogy ezúttal is menet közben kell dönteni a két táv között?
– Lehet, hogy döntésre kényszerülök, sőt, szinte biztosan, hiszen negyven perc van a kétszáz vegyes középdöntője és a kétszáz pillangó fináléja között.

– Még ha fordítva lenne?
– Hát, ez az! Egy döntő után simán vállalnám a középdöntőt, de így azért elég sok kockázatot hordoz magában a helyzet.

– Öt évvel ezelőtt nem volt kérdés, ám ha ezt az évet nézzük, feltűnik, hogy a kétszáz pillangó előrébb lépett a rangsorában.
– Idén jól megy a pillangó, és egyébként is szeretem ezt a számot. Meglátjuk, mi lesz.

– Mikor utazik?
– Július nyolcadikán, és a rajtig ugyanabban az időzónában készülök, amelyben Tokió is van.

– És milyen formában utazik?
– Alakuló formában – kell még ez a három hét nekem, de kezdem jól érezni magam.

Hosszú Katinka úgy érzi, alakul a formája – kell még neki az előttünk álló három hét, hogy készen álljon  (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)
Hosszú Katinka úgy érzi, alakul a formája – kell még neki az előttünk álló három hét, hogy készen álljon (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik