Paralimpia 2020: két magyar aranyérem Tokióban – napi összefoglaló

VINCZE SZABOLCS (Tokió)VINCZE SZABOLCS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.29. 12:49
null
Pálos Péter és Illés Fanni is aranyérmes (Fotó: MTI/ NSO-montázs)
A magyar paralimpiai csapat vasárnap két aranyérmet is nyert Tokióban az asztaliteniszező Pálos Péter és az úszó Illés Fanni révén, így már három aranyéremnél tart.

Csak csordogáltak az események a helyi idő szerint délutáni programig a paralimpián, hogy aztán hirtelen nagyon elinduljon a szekér, és fél órán belül két fantasztikus magyar aranyérmet eredményezzen, majd nem sokra rá egy ráadásbronzot.

ISMERŐS VOLT VALAHONNAN
Egy pillanatra összezavarodtam, amikor a tokiói olimpiai stadionban a paralimpián, a női súlylökés F37-es kategóriájának döntőjét néztem, és az egyik hölgy kísértetiesen hasonlított a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok új-zélandi súlylökő Valerie Adamsra, aki többször is járt Magyarországon, a Gyulai Memorialon. Amikor kiírták, hogy ő Lisa Adams és szintén új-zélandi, akkor esett csak le, hogy ő Valerie hat évvel fiatalabb húga, akiről már hallottam, és akit gyerekkorában féloldali izombénulással diagnosztizáltak. Ma már híres nővére a személyi edzője. Betegsége ellenére nagyon kemény hölgy, 2018 óta parasportoló, előtte az épekkel rögbizett (!) együtt, sőt, a 187 centis Lisát 2018-ben első nőként beválasztották a férfi (!) kerekesszékes rögbiválogatottba is a nemzetközösségi ligában. Tokióban egyébként 15.12-es paralimpiai rekorddal nyerte meg a versenyszámot, öregbítve a sportolócsalád hírnevét (öccsük, Steven Adams az NBA-ben kosarazik).

Először az asztaliteniszező Pálos Péter tette fel a koronát tokiói teljesítményére: megérdemelten szerezte meg az aranyérmet a kategóriájában, miután a döntőben óriási csatában 3:2-re győzött az ausztrál Samuel Philip von Einem ellen, és mivel 11–9-re húzta be az utolsó szettet, szorosabban és izgalmasabban nem is alakulhatott volna a finálé.

„Magam sem tudom, ezt hogyan nyertem meg. Volt, hogy egy »ruppót« sem adtam volna ezért a sikerért, legalább egyszer vagy kétszer lélekben biztosan feladtam menet közben – mondta az immár kétszeres paralimpiai bajnok Pálos a győztes döntő után. – Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam el, hogyan, de nagyon örülök, hogy egy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb.”

Még kiörvendezni sem volt időnk magunkat, máris következett Illés Fanni világ- és Európa-bajnok paraúszó döntője száz méter mellen, aki már a selejtezőben több mint három másodpercet vert a mezőnyre, majd esélyeshez méltóan a döntőben olyat hajrázott, hogy az ellenfeleinek esélyük sem volt utolérniük őt. Nagyon megérdemelte, mert bár megtehette volna, sosem adta fel, és milyen jól tette: a mögötte álló hosszú és rögös út a paralimpiai aranyéremhez vezetett.

És a végére maradt a slusszpoén: a női tőrcsapat nem kezdte jól a versenynapot, egy bizonyos ponton még az elődöntőbe jutásuk is kérdéses volt, de a Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Dani Gyöngyi, Mező Boglárka összetételű együttes órási szívvel, igazi csapatként harcolva nyerte meg a végletekig izgalmas bronzmeccset Hongkong ellen, Hajmási Éva találatával 45:44-re.

Három érem, köztük két arany: ez volt eddig a magyar küldöttség legsikeresebb napja a paralimpián.

ILLÉS FANNI: KINÉZTEM JOBBRA ÉS BALRA, INNEN NEM VESZÍTHETEM EL

– Számított, hogy korábban már világ- és Európa-bajnokságot nyert ebben a számban?
– Nem lehettem nyugodt, mert csak két hónappal ezelőtt indult el és mostanra állt össze végül minden – válaszolta Illés Fanni, paralimpiai bajnok úszó. – A selejtezőben ráadásul nagyon megleptek a kínaiak, az egyikük hat másodperccel úszott jobbat az egyéni csúcsánál, úgyhogy szeretném látni az edzéstervüket, mert kölcsönkérném.

– Akkor a döntő nem volt egyszerű annak ellenére, hogy messze ön úszta a legjobb időt a selejtezőben?
– Megpróbáltam olyan nyugodt maradni, amennyire csak lehet, és arra gondolni, hogy ez csak edzés vagy az országos bajnokság. A döntőre Csaba bácsi és Álmos is azt tanácsolta, hogy felejtsem el a kínaiakat, csak magamra koncentráljak, mert nem fognak jobb időt úszni annál, mint a selejtezőben. És így is lett

– Ki tudta pihenni magát a finálé előtt?
– A döntő előtt nem tudtam aludni sem, ezért mire délután visszajöttünk az arénába, úgy éreztem magam, ahogy Milák Kristóf szokta mondani: „összeesek, annyira fáradt vagyok”. A döntőt addigra annyiszor leúsztam a fejemben, annyira felpörgettem magam mentálisan, hogy fizikailag fáradtam el benne. Aztán valahogy mégis összeállt.

– Mikor érezte, hogy ez az aranyérem megvan?
– Az utolsó huszonöt méteren kinéztem jobbra és balra, és arra gondoltam, aki innen elveszíti, az meg is érdemli! Onnantól csak nyomtam neki, ami a csövön kifért.

– Tizenkét éven át rossz kategóriában kellett versenyeznie. Nem érzi úgy, hogy az élet most valamit visszaadott?
– De! Azt érzem, hogy két dolog tartott az úszás mellett: hogy nagyon szeretem ezt a sportágat, és az edzőm, Álmos. Ezt a döntőt érte, értünk úsztam, és amiért annyit dolgoztunk, amiben hittünk, a paralimpai aranyérem negyedikre összejött!

Boldogan fejezi be pályafutását Dani Gyöngyi
DANI Gyöngyi, paralimpiai bronzérmes kerekesszékes vívó
„Általában az A-kategóriásoknak adogatok tusokat, a B-sektől kikapok, ellenük nehezen megy, pedig most hozni kellett a találatokat. Nagyon imádkoztam, hogy erős, koncentrált legyek, ne fájjon a kezem, megcsináljam, amit az edző mondott, és amit a Zsuzsi kiabál. Megfordult a fejemben, hogy utoljára mutathatom meg magam versenyen, de ezzel a gyönyörű szép bronzéremmel, ami aranyként fog csillogni nekem, boldogan fejezem be a pályafutásomat. És előttem az utódom, a remek tőröző Mező Boglárka, aki nagyszerű tagja lesz ennek a csapatnak."

Sedric Roussel WATCHOU, paralimpiai 6. erőemelő
„Még mindig nem hiszem el, hogy megvan! Első paralimpiámon hatodik lettem úgy, hogy két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, indulhatok-e Tokióban. Nem izgultam, az igazi magyar nem izgul, és ahonnan én jöttem, ott nagyon keményen meg kell dolgozni mindenért. A versenyzők, akik ide kijutottak, nagyon profik, én már voltam világbajnokságon, Európa-bajnokságon és világkupán, de a paralimpia valami egészen más. A faluban folyamatosan híres parasportolókkal találkozom, és rengeteg számít nekem, hogy már én is közéjük tartozom. Most jön egy hét pihenő otthon, utána keményen készülök a novemberi, grúziai világbajnokságra, mert minden verseny számít. Ha ki akarok jutni a párizsi paralaimpiára, nincs időm pihenni!"

LÉVAY Petra, paralimpiai 9. triatlonista
„Az edzőmmel a rajt előtt átbeszéltük, hogy az adott időjárási viszonyoknak megfelelően hogyan versenyezzek. Ezt sikerült is megvalósítanom, hiszen a futásra még maradt erőm és meg tudtam előzni a japán ellenfelem. Írtó büszke vagyok és boldog, hiszen a magas páratartalom, a hőség miatt be kellett osztanom az erőm, és bár mindenki nagyon érezte a nehézségeket, ami az időeredményekből látszik is, nekem már önmagában hatalmas örömöt okoz az, hogy itt lehetek a tokiói paralimpián."



EREDMÉNYEK
FÉRFIAK
ERŐEMELÉS
Paralimpiai bajnok: Abdelkarim Hattab (Jordánia) 231 kg,
...6. Sedric Watchou (Magyarország) 181
PARA-ASZTALITENISZ, S11
Pb: PÁLOS PÉTER (MAGYARORSZÁG). Döntő:
Pálos–Samuel Philip von Einem (Ausztrália) 3:2 (–6, 7, –7, 6, 9).
NŐK
KEREKESSZÉKES VÍVÁS, TŐR CSAPAT
Pb: Kína,
...3. MAGYARORSZÁG.A 3. helyért:Magyarország–Hongkong 45:44
PARATRIATLON, S5
Pb: Lauren Steadman (Nagy-Britannia) 1:04:46,
...9. Lévay Petra (Magyarország) 1:20:43
PARAÚSZÁS
100 m mell, S4
Pb: ILLÉS FANNI (MAGYARORSZÁG) 1:44.41
4x100 m gyorsváltó (34 pontos csapat)
Pb: Olaszország (Xenia Francesca Palazzo, Vittoria Bianco, Giulia Terzi, Alessia Scortechini) 4:24.85,
...6. Magyarország (Konkoly Zsófia, Illés Fanni, Payer Kata, Pap Bianka) 4:38.66

A MAGYAROK PROGRAMJA
HÉTFŐ
FÉRFIAK
11.38:
paraíjászat, negyeddöntő (Gáspár Tamás), elődöntő, bronzmérkőzés, döntő.
NŐK
2.27:
paraúszás, 100 m hát, előfutam (Konkoly Zsófia)
10.21:
paraúszás, 100 m hát döntő (Konkoly Zsófia)
13.15:paraatlétika, 400 m előfutamok (Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona)
KEDD
FÉRFIAK
4.30:
para-asztalitenisz, páros, első forduló (Csonka András, Zborai Gyula), negyeddöntő
6:30:
parakerékpár, országúti egyéni időfutam (Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert és segítője Nagy Gergely).4.30:para-sportlövészet, légpisztoly alapverseny (Gurisatti Gyula), döntő
NŐK
2.30:
para-sportlövészet, légpisztoly alapverseny (Dávid Krisztina), döntő
4.04:paraúszás, 100 m gyors előfutam (Konkoly Zsófia)
4.30:para-asztalitenisz, páros, első forduló (Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik