Tenisz: izgalmas mérkőzésen esett ki Piros Zsombor a negyeddöntőben Székesfehérváron

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.03.15. 15:46
Piros Zsombor búcsúzott (Fotó: Koncz Márton)
Ide-oda pattogott a labda, a szó szoros és, az esélyeket illetően annak átvitt értelmében is, de végül a hetedik kiemelt francia Titouan Droguet felülkerekedett a második kiemelt Piros Zsomboron a Kiskút Openen, és bejutott a legjobb négy közé.

Tavaly után ismét szoros mérkőzést vívott Piros Zsombor (ATP-106.) a székesfehérvári challengertorna negyeddöntőjében, ám sajnos ezúttal sem a javára dőlt el a kiélezett párharc, melyen Titouan Droguet (167.) volt az ellenfele. A 22 éves francia 2023 novembere után jutott el ismét valamely torna elődöntőjébe, akkor az egyesült államokbeli Champaignban hozta ezt össze – azóta viszont egyszer sem érte el a legjobb négyet, két alkalommal is a negyeddöntőben búcsúzott, egészen mostanáig.

Ahogy a második fordulóban az argentin Santiago Rodríguez Taverna (196.) ellen, ezúttal is hullámzó, lüktető mérkőzést játszott a 24 éves magyar teniszező. Bár az első játszmában 3:1-re is elhúzott, két játékra rá elbukta a breakelőnyét – „csak azért”, hogy a lehető legjobb pillanatban, 4:4-nél visszaszerezze. Ezután három játszmalabdához jutott, és a másodikat kihasználva szettelőnybe került, többször is sikerrel variálta a játékot rövidítésekkel.

A második felvonás szintén Piros előző körös mérkőzésére hajazott, visszaesett a játéka, számos alkalommal nem tudott mit kezdeni a francia teniszező erős tenyereseivel, sokszor ütötte hosszúra, szélesre a fogadásukat. Droguet dominálta a második játszmát – a találkozón összesen 14 breaklabdája volt, ennek több mint felét, nyolcat ebben a szettben hozott össze, hármat értékesített is, és simán, 6:1-gyel elvitte a játszmát, egyenlített.

A harmadik szett sajnos már nem hasonlított Piros megelőző mérkőzésére, legalábbis abban a tekintetben nem, hogy ezúttal alulmaradt a küzdelemben. Pedig annak ellenére, hogy a testbeszéde arról árulkodott, utolsó energiatartalékait éli fel, mégis többször olyan labdamenetekből hozott ki győztes pontot, melyekhez hasonlókkal a második szettben alig tudott mit kezdeni. Droguet nem egyszer alaposan megfuttatta őt, de az ötszörös challengertorna-győztes magyar sokáig jóval kevesebbet hibázott, mint korábban. Piros visszahozta a mérkőzést breakhátrányból, a harmadik szett közepére mindketten elfáradtak, de Droguet egy fokkal frissebb maradt, 2:2-nél ismét fogadóként nyert játékot. 5:4-nél a francia az első meccslabdájánál alsó szervához nyúlt, ám ezt Piros még elérte és övé lett a labdamenet, kicsivel később pedig breaklabdával esélye maradt a mérkőzésben maradni, de ezt nem használta ki, és végül kikapott a franciától.

„Szerintem a fordulópontot az jelentette, amikor a döntő szettben kettő nulláról visszajöttem kettő kettőre, majd harminc semminél egy tenyeres ütésnél begörcsölt az alkarom, és nem bírtam rendesen megütni a labdát – mondta Piros Zsombor a meccs után. – Volt már három-négy fontos mérkőzés a karrieremben, melyekben hasonló problémával küzdöttem, ezek közül néhányat megnyertem, de a zömét elbuktam. Aztán valahogy visszajöttem, akár öt öt is lehetett volna… Nem tudom, mi miatt görcsölt be, de ha azt a gémet megnyerem, talán győztesen jövök ki a párharcból.”

Piros kitért a második játszmában történt visszaesésre, vagy inkább energiatartalékolásra, és a többször alkalmazott rövidítéseire is. „Négy egynél eldöntöttem, hogy elengedem a szettet. Olyan is előfordult már, hogy öt egyről visszajöttem öt négyre, majd hat négyre az ellenfelem nyert, ugyanúgy döntő játszma következett, mintha hat egy lett volna, és hullafáradtan álltam neki az utolsó felvonásnak, ezt most el akartam kerülni. A harmadikban már ő is kimerült, az ütőjére támaszkodott a pontok után, én is kivoltam, ezért is nyestem sokszor. Az ejtések, bár sokszor jól sültek el, itt most többnyire nem taktikai húzások voltak, hanem mert már görcsölt a lábam, és nem tudtam mihez nyúlni.”

Piros Zsombor jövő héten Horvátországba utazik, és a zadari challengertornán indul.

ATP-CHALLENGERTORNA, SZÉKESFEHÉRVÁR (74 825 euró, salak)
FÉRFI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ
Titouan Droguet (francia, 7.)–Piros Zsombor (2.) 4:6, 6:1, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik