Marozsán utazó edzője szerint ezen a szinten öt százalék a különbség a játékosok tudása között

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 11:27
Tatár szerint Marozsán szerváin javítani kell (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, Marozsán Fábián kedden döntő játszmában kikapott a dubai 500-as, kemény pályás tenisztorna 1. fordulójában a 8. kiemelt spanyol Alejandro Davidovich Fokinától. A meccs után utazó edzője, Tatár Zsolt elárulta, a harmadik szett előtt a spanyol ápolásánál a magyar éljátékos lemerevedett, ezért később már hiányzott a játékából a lendület.

Tovább harcol Marozsán Fábián (ATP-59.) azért, hogy visszanyerje topformáját. Az eddigi 11 mérkőzésén négy győzelmet és hét vereséget számláló, az idény eddigi részében kisebb lábsérüléssel és többször betegséggel is küzdő 24 éves teniszező kedden a tornán 8. kiemelt, a világranglistán 24. Alejandro Davidovich Fokinával játszott  a dubai 500-as, kemény pályás tenisztorna első körében – és ugyan döntő szettre mentette a találkozót, végül a spanyol nyerte meg a párharcot 6:3, 4:6, 6:1-re.

Marozsán utazó edzője, Tatár Zsolt a meccs után arról beszélt: annak ellenére, hogy a magyar teniszező állapota továbbra sem tökéletes, voltak lehetőségei a mérkőzésen, s ezekkel a második játszmában élni is tudott.

„A mérkőzés elején a ki-ki helyzetekből nem Fábián jött ki jól, a necces labdák átszédültek a hálón, a spanyolnak volt nagyobb szerencséje. A szünet után aztán szépen küzdött, nem hagyta magát és meg is lett az eredménye, pedig önmagához képest továbbra is közepes volt a játéka – fogalmazott a szakember, majd hozzátette, amikor a döntő játszma előtt ápolták a spanyol teniszező bokáját, előnyösebb lett volna, ha Marozsán nem ül le, hanem mozog a pályán. – Három percet pihent a padon és lemerevedett, így a harmadik szett elején könnyebben ellépett az ellenfél. Utána hiába próbálkozott, nem sikerült úgy visszazárkóznia, hogy brékelhessen. Túl nagy lett a hátrány, és nem volt meg a lendület ahhoz, hogy látványos legyen a küzdelem.” 

A tréner úgy véli, abból kell erőt meríteni, hogy a meglévő problémák után is voltak lehetőségei egy magas színvonalú találkozón a világranglista-24. ellen. 

„Nem úgy sült el ez a mérkőzés, ahogyan szerettük volna, de ezt el kell fogadni. Kívülről, laikusként nézve nehéz lehet megérteni, hogy egy ilyen színvonalú tornán a játékosok tudása között körülbelül öt százalék különbség van, az, hogy valaki jó játékos, még nem jelenti automatikusan, hogy győzni is fog, az is jó játékos, aki nyer, és az is, aki épp kikap. Fábiánnak az önbizalmán és egy-egy játékelemen kell dolgoznia, például a szerváin – magyarázta Tatár Zsolt. – A challengertornák után az idei évben játszik először folyamatosan ATP-főtáblákat. Tavaly még első kiemeltként könnyebben elődöntőbe, döntőbe jutott a kisebb tornákon, idén meg az is jó eredmény, ha egy-egy győzelem összejön. A jók között kell már jónak lennie, és ez nem jelenti azt, hogy állandóan nyerni fog. Ez nagy mentális teher, amihez hozzá kell edződni.”

Tatár Zsolt úgy véli, az idei szezon jelentős tapasztalat lesz abból a szempontból, hogy a profi tenisz világában Marozsán Fábián miként tud nap mint nap igazán magas szinten játszani, függetleníteni a teljesítményét attól, hogy jó vagy éppen rossz napja van. A 24 éves játékos márciusban Indian Wellsben, majd Miamiban lép pályára két ATP 1000-es tornán, ahova már vezetőedzője, Balázs György kíséri el. Tatár szerint jó úton jár a világranglista 59. helyezettje, és az Egyesült Államokban még jobb játékot láthatunk majd tőle.

ATP-TORNA, DUBAI
1. FORDULÓ (a 16 közé jutásért)
Alejandro Davidovich (spanyol, 8.)–Marozsán Fábián 6:3, 4:6, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik