KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2020.09.16 22:52 Frissítve: 2020.09.17 00:21

Rp. gyorskori: Liu Shaolin Sándoré az egyik pozitív teszt

Hiába az elővigyázatosság, hiába a figyelem és az óvatosság, Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnokunk koronavírustesztje pozitív lett.

 

Liu Shaolin Sándor (elöl) kirobbanó formában volt, de most már nem is edzhet (Fotó: Tumbász Hédi)

– Kitől tudta meg, hogy pozitív lett a koronavírustesztje?
– A válogatott keretünk orvosa hívott fel. Érdekes, minden teszt után ő telefonált eddig, vagyis minden úgy történt, mint máskor, ám amikor megláttam a nevét a kijelzőn, magam sem tudom, miért, sejtettem, mit fog mondani.

– Mi volt az első gondolata, miután letette a telefont?
– Nemigen értettem, hogyan kaphattam el a fertőzést, hiszen annyira figyeltem mindenre, de tényleg minden apróságra. Nem jártam sehová, csak edzésre. Meglepett az eredmény.

KINEK OB,  KINEK KARANTÉN
„Amikor felvetődött az indulás gondolata, az első dolgom volt megkérdezni az edzőimet, zavarja-e a felkészülésemet, ha felülök a nyeregbe. Szerencsére mindenki támogatott ebben, és nem is leszek egyedül a versenyen, hiszen Jászapáti Petra és Oláh Bence is elindul az ob-n” – Liu Shaolin Sándor ezt szeptember legelején nyilatkozta lapunknak, akkor még úgy volt, az olimpiai bajnok is elindul a hétvégi pályakerékpáros országos bajnokságon. Nos, a tervet a koronavírus felülírta, ám abban szerencsére nincs változás, hogy Jászapáti Petra és Oláh Bence ott lesz a versenyen, hiszen mind a ketten egészségesek.

– Vannak tünetei?
– Nincsenek, és nem is voltak.

– Szomorú, csalódott, elkeseredett?
– Valójában egyik sem, viszont az nagyon megvisel, hogy kimaradok az edzésekből. Ez volt az egyetlen ok, ami miatt korábban is tartottam a vírustól, most ez bekövetkezett. Megkérdeztem az orvosunkat, otthon azért felülhetek-e a szobakerékpárra, de sajnos nem tehetem meg ezt sem. Kifejezetten kérte, hogy csak pihenjek, emellett persze szigorú orvosi felügyelet alatt állunk valamennyien. Vitaminokat szedek, sok vizet iszom, és várom, hogy leteljen a karantén időszaka.

– Mivel foglalja el magát?
– Még csak néhány napja vagyok bezárva a lakásba, egyelőre jól viselem. Leginkább sorozatokat nézek.

– Edzőivel tartja a kapcsolatot?
– Persze, Lina és Ákos (Csang Csing és Bánhidi Ákos edzők – a szerk.) is többször hívott már, mindketten megnyugtattak, hogy nem lesz semmi gond, túl leszünk ezen is, és folytathatjuk a munkát. Bánt ez az egész, tényleg azt hittem, mindent megteszek azért, hogy ne kapjam el a vírust, úgy véltem, az óvintézkedésekkel, az odafigyeléssel, az elővigyázatossággal ki lehet védeni a fertőzést – úgy látszik, mégsem. Pedig olyan jól és hamar feldolgoztam, hogy a világkupa-sorozat első állomásait törölték, élveztem, hogy végre van időm arra, hogy keményen és sokat dolgozzak.

– A két hét kényszerű leállás soknak számít?
– A felkészülésünk során nehezebb és valamivel könnyebb hetek váltogatják egymást, éppen az előbbi következett volna. Ráadásul jó formában voltam, a csapatban én voltam most a legjobb, hiszen az edzéseket csak én bírtam végig minden alkalommal. Rossz érzés, hogy megszakad a felkészülésem, hogy nem folytatódik ez a felfelé ívelő szakasz.

– A vírus – egyelőre – leginkább a fiatalok körében terjed. Mit üzen a kortársainak?
– Vigyázzanak magukra! És vigyázzunk az idősekre! Ez átmeneti időszak, túléljük ezt is, ráadásul a fiatalok többségének erős a szervezete, vagyis jó eséllyel tünetmenetesen vészelhető át a fertőzés, de tényleg figyeljünk oda, és ne adjuk tovább a vírust másoknak!

2020.10.16 10:14:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Liu Shaolin Sándor: Kiváló formában voltam a pozitív teszt előtt, jól mentek az edzések, szeretnék ismét olyan állapotban lenni.

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.