Műkorcsolya: vizsgálódhat a szövetség, Sebestyén szerint lejárató kampány indult

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.04.19. 09:45
null
Sebestyén Júlia (középen) úgy véli, lejárató kampány indult ellene (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)
A Magyar Országos Korcsolyázószövetség megerősítette, megvizsgálja azokat az elmúlt napokban nyilvánosságra került vádaskodásokat, amelyeknél konkrét bizonyítékot talál, illetve a szezon végén értékelik azt is, miért sok a honosított versenyző a válogatottnál – írja az m4sport.hu. Az egyik kritizált edző, Sebestyén Júlia úgy véli, lejárató kampány folyik ellene.

Váradi Orsolya, az MOKSZ ügyvezető igazgatója elmondta, sok panasz érkezett a szövetséghez a versenyzők szüleitől, akik szerint az edzők ellehetetlenítették és megfélemlítették a fiatal sportolókat.

„Számos szülői megkeresést kaptunk. Alapvetően ugyanerre a témára fókuszálva, illetve fegyelmi témakörökben. Ezeket a MOKSZ etikai és fegyelmi bizottsága minden esetben kivizsgálja. Azt nagyon fontos tudni, hogy a fegyelmi bizottság konkrét állítások alapján, és amennyiben azok alá vannak támasztva tényekkel, indít fegyelmi eljárást. Enélkül ez nem megvalósítható” – nyilatkozta Váradi Orsolya az M1-nek.

Még egy levél is az M4 Sport birtokába jutott, az egyetlen magyar felnőtt férfi válogatott Berei Mózes írt a MOKSZ elnökségének és etikai bizottságának. A korcsolyázó Sebestyén Júlia edzőről azt írta, „Igenis indított bennünket versenyeken sérülten és betegen. Sőt, nyomást gyakorolt ránk, hogy induljunk. Nem egyszer gyanúsított meg bennünket szimulálással és nevezett bennünket gyávának.”

Berei azt írta, miután megromlott a kapcsolata Sebestyénnel, a korábbi edzőivel szeretett volna dolgozni a dél-tiroli Egnában, de Vardanjan Gurgen ágazati igazgatóval is összetűzésbe került.

„Megfenyegetett, hogy kivág a válogatottból, ha nem azt teszem, amit ő mond... Ha elmegyek, nem enged ki a junior-világbajnokságra. (...) Gurgen azt is mondta, én lelkileg gyenge és idióta vagyok, nekem nem Egnában a helyem, hanem a pszichiátrián” – idézte Berei levelét az M4 Sport, amely úgy tudja, a sportoló Olaszországban folytatná a felkészülést és az országváltás lehetőségét sem zárta ki.

ENGI KLÁRA: VAGY ÚJ LAPPAL LEHET TOVÁBBMENNI, VAGY ÚJ EMBEREK KELLENEK

Engi Klára, Tóth Attilával világbajnoki 4. jégtáncos, az Engi Korisuli elnöke az M4 Sportnak: 1978 vagyok a sportágban, ilyen mértékű, ilyen hosszan tartó háborús viszonyra nem emlékszem, de szerintem senki sem. Ilyen helyzetben sportolóként felkészülni, edzőként elvégezni a munkát lehetetlen. Ki van zárva, hogy működjön. Mindenkinek le kell vonni a konzekvenciát, a problémákat valamilyen módon rendezni kell. Bárki, aki úgy gondolja, hogy képes vezetni az ágazatot, tisztázni kell a jelenlegi helyzetet, és utat kell mutatnia – vagy új lappal lehet továbbmenni, vagy új emberek kellenek. Látnunk kell, hogy ez az út tiszta, egyenes, átlátható, a gyerekek jönni akarnak korcsolyázni, a szülők hozzák őket korcsolyázni. Olyan szakemberre lenne szükség, aki nem egy-egy pár eredményeire figyel, hanem a teljes utánpótlásra egészen a felnőtté válásig – lehet ez orosz szakember is, ebben a sportágban ők nagyon jók, de itt legyen, szeressen itt lenni, és lássa, miből lehet dolgozni.

A Sebestyén Júliát nemrég szintén elhagyó Láng Júlia leszögezte, ő nem gondolkozik országváltáson. Sebestyén egy hete a Sportrádióban beszélt Láng esetéről és az utóbbi hetekben elszaporodó kritikákról.

„Vele és más versenyzőkkel is békében váltunk el, kifejezték köszönetüket az együtt töltött évekért. Pontosan ezért is álltam értetlenül a panaszok előtt, sohasem említették a sérelmeiket. Így utólag, néhány év elteltével felvetődik a kérdés, nemcsak bennem, hanem másokban is, hogy miért pont most teszik ezt?” – fogalmazott Sebestyén Júlia a Sportrádióban.

A versenyzőként egyéni Európa-bajnok Sebestyén azóta a Magyar Nemzetnek is beszélt az esetekről.

„Korábban is voltak kísérletek arra, hogy az egyesületünkben jól működő edző-versenyző kapcsolatok törést szenvedjenek, és ezek most felerősödtek. Ki kell mondanom: lejárató kampány indult ellenem, ellenünk. Nem akartam ebbe belefolyni, személyeskedni pedig semmiképpen sem szeretnék, de most már nem tehetem meg, hogy továbbra is hallgatok, meg kell védenem magam” – szögezte le Sebestyén Júlia, hozzátéve, nem ritka eset az edzőváltás a műkorcsolyában, amikor versenyzett, vele is előfordult ilyen.

A klubjában edződő oroszokról elmondta, nem ő kereste fel őket, de amikor csatlakozni kívántak a klubjához, szívesen fogadta őket, az pedig csak hab a tortán, hogy eredményesek is.

„Akik régóta ismernek, azok tudják, hogy milyen ember vagyok és mennyit teszek a magyar műkorcsolyáért, előttük nincs szükség arra, hogy magyarázkodjak. Azok előtt, akik eddig is kimutatták a rosszindulatukat irántam, felesleges magyarázkodnom. Versenyzőként is megtapasztaltam az irigységet, akkor is sok támadás ért. Akadtak, akik a 2004-es Európa-bajnoki címemet is megkérdőjelezték, mondván, hogy csak azért nyertem, mert itthon volt az Eb” – mondta Sebestyén Júlia.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetséget a külföldi származású sportolók szerepeltetése miatt is számos kritika éri, az idei felnőtt és junior-világbajnokságon és felnőtt Eb-n a magyar válogatott tíz indulójából kilenc nem magyar volt. Az ügyvezető igazgató elmondta, a szezon végén az elnökség értékeli a helyzetet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik