Gyorskorisaink egy éremmel zárták a rövid pályás Eb-t

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.01.20. 19:47
null
A férfi váltó bronzot hozott az Eb-n (Fotó: MTI)
Egy éremmel, a férfiváltó által megszerzett bronzzal zárta a magyar válogatott a Malmőben vasárnap befejeződött rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot. Az egyéni összetett aranyát a nőknél a címvédő olasz Arianna Fontana, a férfiaknál pedig a holland Freek van der Wart nyerte meg. A váltóversenyben a férfiaknál az orosz, a nőknél a holland csapat diadalmaskodott.

A svédországi kontinensviadal utolsó napján egyéniben 1000 méteren és a legjobb nyolc korcsolyázó részvételével rendezett szuperdöntőkben mérték össze tudásukat a férfi és női versenyzők, mindemellett a váltók fináléit is megtartották.

„NAGYON NAGY BOLDOGSÁG”
„Igazából nem készültünk rá, hogy az oroszokkal vagy a hollandokkal versenyezzünk, tudatosan csak az olaszokra koncentráltunk, s nagyon nagy boldogság, hogy sikerült őket megvernünk, és harmadikként célba érnünk” – nyilatkozta az MTI-nek Béres Bence.

Liu Shaolin Sándor
kifejtette, hogy a verseny előtt az angolokat tartották veszélyesnek, de aztán amikor legyőzték őket az elődöntőben, tudták, hogy jó eredmény lehet a vége.
„A fináléban az olaszokra készültünk, amikor láttam, hogy az utolsó két körben már nem bírják a tempót, nagyon boldog voltam, mert biztos voltam a bronzérmünkben” – tette hozzá a magyar gyorskorcsolyázó.

A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba összetételű staféta bronzérmet szerzett, a nők azonban negyedikek lettek, többek között azért, mert nélkülözniük kellett a döntőben Heidum Bernadettet.

Heidum 1000 méteren az elődöntőig jutott, de bejutott a szuperdöntőbe is, mivel pénteken 1500-on ötödik volt, s öt pontot szerzett. A szuperdöntőben aztán nagyon jó versenyzéssel harmadik tudott lenni, további 13 pontot gyűjtött, s végül 18 pontjával összetettben az ötödik helyen zárt. Korcsolyájából azonban kilazult a csavar a szuperfinálé alatt, s ezt a váltó döntős fellépéséig nem sikerült kijavítani.

„Ezer méteren nem volt a legjobb az ötödik helyről rajtolni, mivel a táv rövid, és fontos a jó startpozíció. Ráadásul el is estem, fájlaltam a térdemet, de azért elindultam a szuperdöntőben, ami jól is sikerült, örültem a harmadik helynek” – nyilatkozta az MTI-nek Heidum, hozzátéve: a váltónál aztán nem sikerült időre megjavítani a korcsolyája kilazult csavarját, ezért nem ért fel a starthoz.

Egyéniben Keszler Andrea és Kónya Zsófia is búcsúra kényszerült az 1000 méteres selejtezőkben, összetettben előbbi a 18., utóbbi a 26. helyen zárt.

A magyar férfiak közül egyéniben – péntekhez és szombathoz hasonlóan – ezúttal is Liu Shaolin Sándor teljesített a legjobban, ő remek, taktikus versenyzéssel egészen az elődöntőig jutott 1000 méteren, s bár onnan már nem sikerült továbblépnie, végül a táv összesített eredményei alapján hatodik lett, az összetett versenyben pedig kilencedikként zárt.

Knoch Viktor a negyeddöntőig jutott, s a távon a 14., az Eb-összetettben pedig a 13. hely lett az övé.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát Debrecenben rendezik március elején.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik