Európa legmagasabban fekvő futballpályája

Vágólapra másolva!
2013.02.27. 20:26
null
Festői környezetben rúghatják a bőrt az FC Gspon futballistái (Fotó: wired.com)
A svájci Alpokban fekvő Gspon település nem a futballjáról híres, mégis egyedülálló a világ legnépszerűbb játékát tekintve. A Saas-völgyben, festői hegyoldalra épített Ottmar Hitzfeld Stadion Európa legmagasabban fekvő futballpályája, amely világszinten is felférne a képzeletbeli dobogóra, ha a magaslati pályákat állítanánk rangsorba.

A különleges küzdőtér 2000 méterrel a tengerszint felett fekszik, kizárólag lábbal vagy függővasúttal (lanovkával) közelíthető meg. Kényelmi szempontból érdemesebb az utóbbi lehetőséget választani, hiszen gyalogosan csak egy 45 perces, nagy szintkülönbségű sétával érhetjük el.

Nincs könnyű életük a labdaszedőknek (Fotó: wired.com)
Nincs könnyű életük a labdaszedőknek (Fotó: wired.com)

Az FC Gspon klubcsapatának lebilincselő környezetben épült „stadionja" méretében is eltér a megszokottól, csupán a háromnegyede egy megszokott futballpályának. A méretkülönbség okai egyszerűek: ennél nagyobb egybefüggő területet nem találtak. Borítása műfű, mivel a magaslati levegő nem teszi lehetővé a természetes gyep megélhetését.

Nem csúnya a kilátás, na (Fotó: wired.com)
Nem csúnya a kilátás, na (Fotó: wired.com)

Nem meglepő, hogy a labdák komoly fogyóeszköznek számítanak az edzések és mérkőzések közben, hiszen egy túl erősre sikeredett lövés következtében a játékszer a magas hálók ellenére is pár száz méterrel lejjebb köthet ki. „Meccsenként öt-hét labdát veszítünk el – mondja az FC Gspon csatára, Lucas Furrer. – Elég nehéz elegendő levegőhöz jutni ilyen magasságban, de mi már hozzászoktunk, az ellenfelekkel szemben viszont előnyt jelent. A stadion nem egy Santiago Bernabéu vagy egy San Siro, de a látvány mindenért kárpótol minket. "

Ha kíváncsi a világ legextrémebb futballpályáira, korábbi összeállításunkból a gsponi csodapálya mellett szemezgethet erdő közepére épült és omladozó jéghegytől fenyegetett helyszínek közül is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik