Női röplabda El: másodszor is vereség az ukránoktól

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.05.28. 20:36
null
Megint az ukránok örülhettek a végén (Fotó: Földi Imre)
Hasonló forgatókönyv játszódott le az ukránok elleni második mérkőzésen, hiszen ismét szomszédunk szerzett vezetést, és bár egyenlítettek a mieink, ismét 3:1-re Ukrajna nyert. Az utolsó játszmában – ahogyan szombaton a másodikban – 24:22-ről sem sikerült nyerni. Folytatás a jövő hétvégén Franciaországban.

RÖPLABDA
Női Arany Európa-liga, C-csoport

Ukrajna–Magyarország 3:1 (17, –22, 15, 24)
Érd,
Érd Aréna, 500 néző. Vezette: Sokol (lengyel), Halász T.
UKRAJNA: Milenko 16, Majevszka 4, Krajduba 27, Gyimar 7, Dorszman 13, Sarorodszka 4. Csere: Nyemceva, Lucenko (liberók), Olijnyik, Gober, Dancsak. Szövetségi kapitány: Ivan Petkov
MAGYARORSZÁG: Török K. 13, Kump 6, Németh A. 14, Kiss G. 1, Pintér A. 7, Boskó. Csere: Tóth F. (liberó), Glemboczki 13, Bagyinka 3, Petőváry 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
MESTERMÉRLEG
Alessandro Chiappini: – Fordított volt a forgatókönyv a tegnapihoz képest, mert az első szett kicsit nehézkes volt, a második játszmában érkeztünk el oda, ami a jövőben nyerő lehet: küzdőszellem, fegyelem, jól szervezettség. A harmadik felvonásban megint egy kicsit elúsztunk, a miértekre meg kell keresni a választ, viszont utána újra az volt az érzésem, hogy ez lehet a nyerő út. A két meccs mindenképpen nagyon hasznos volt, mert rengeteg pozitívumot láttam. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ukránok fizikailag előrébb tartanak, ezt nehéz egész találkozón kivédekezni. Erősebbek voltak és testalkatilag is felülmúltak minket az ukránok. Ha megszerezzük a megfelelő erőnlétet augusztusra, akkor az Eb-n kiegyenlített csata lesz. A két 3:1-es vereség ellenére nem vagyok elégedetlen.

A szombati találkozóhoz képest Alessandro Chiappini némi változtatást eszközölt a magyar válogatott keretében, bekerült ugyanis Szedmák Réka, míg Boskó Ágnes a kezdő hatosban kapott lehetőséget.

A kezdeti tapogatózás után többször is kiharcolták a mieink a kétpontos vezetést, persze, az ukrán együttes nem igazán engedte, hogy ennél jobban ellépjenek a magyarok. Kump Aliz blokkja és egy széles ukrán ütés után már 10:7-re vezettek a mieink, azonban nem sokkal később egy remek támadás (és kevésbé jó magyar védekezés után) egyenlítettek az ukránok. Még a fordítás is sikerült nekik, 16:13-ra vezettek, így a mieink olasz kapitánya időt kért. Nem használt, parádés támadásai és kiváló blokkja miatt tovább nőtt északkeleti szomszédunk előnye. 21:15-nél hívta magához ismét a tanítványait Chiappini, azonban ezután csak kétszer voltak eredményesek a mieink, négyszer az ellenfél, így utóbbi kényelmesen nyerte meg az első szettet (25:17).

Nagyon hasonlított a második felvonás az elsőhöz, legalábbis abban mindenképpen, hogy ezúttal is a mieink jutottak kétpontos előnyhöz. Hosszabb Challenge-vizsgálat és Ivan Petkov reklamálása miatt sokáig állt a játék, ez pedig az ukránoknak kedvezett, akik sorozatban szerzett öt ponttal átvették a vezetést (10:7), ezért Chiappini kérte ki első idejét. A következő pont is az ukránoké lett, így feladót cseréltek a mieink, Boskó Ágnest Bagyinka Fanni váltotta. Pintér Andrea és egy széles ukrán ütés után egyenlítettek a magyarok, így az ukránok kapitánya – a találkozón először – időt kért. Fej fej mellett haladtak innentől a felek, Pintér ásza után már a mieink vezettek, azonban a következő nyitása a hálóban kötött ki, így újra egyenlő volt az állás. Újabb kétpontos ukrán vezetést sikerült egalizálni (18:18), így következhetett az izgalmas végjáték. Török Kata óriási mentése után a magyar csapat szerzett pontot, így 22:21-re vezetett – Ivan Petkov ki is kérte második idejét. Török Kata ezúttal pontot szerzett, így kettőre kerültek a mieink az egyenlítéstől. Egy hosszú ukrán ütés után játszmalabdához jutottak a magyarok, amelyet egy újabb ukrán ki nem kényszerített hiba után értékesített nemzeti együttesünk (22:25).

A harmadik felvonásban az ukránok kapták el jobban a rajtot, előbb 7:4-re, majd 9:5-re vezettek a harmadik szett elején, így ismét a mieink kapitánya kért időt. Török Kata ütése, majd blokkja után sikerült kettőre visszazárkózni, viszont nagyszerű védekezésével 17:11-re meglógott az ellenfél. 20:15-nél a lengyel játékvezető maga kérte ki a Challenge-t blokkérintésre, azonban nem ért a labdához senki, így négy pontra kerültek az ukránok az újabb játszmaelőnytől. Chiappini időkérése után már csak ukrán pontok születtek – pedig kétszer is kikérte a Challenge-lehetőségét a mieink kapitánya –, így szomszédunk egy szettre került az újabb győzelemtől (25:15).

Petőváry Panni beállt a negyedik játszmára, a bizalmat pedig rögtön meg is hálálta egy ponttal. Menetrendszerűen érkezett a kétpontos magyar előny a játszma elején, azonban csak egy rövid ideig sikerült tartani az előnyt, 10:10-nél ismét egyenlő volt az állás. Nem kellett sokáig csüggednünk, egymás után három pontot szerezve újra a mieink vezettek, az ukránok kapitánya kért időt. Meg is lett az eredménye, hiszen a szett második felében már Ivan Petkov együttese vezetett (15:14). Ismét jött egy hárompontos sorozat – utolsónál még a Challenge is segített –, így újra a magyar csapat jutott előnyhöz. A mieink el is kapták a fonalat, Glemboczki remek megoldása után, Török Kata is fontos pontot szerzett. A hármas magyar blokkon egyenlítettek az ukránok, azonban rossz nyitásuk után újra a magyar szurkolók örülhettek (20:19). Glemboczki Zóra újabb pontjával már csak két pont választotta el a magyarokat döntő játszma kiharcolásától, Bagyinka Fanni pimasz megoldása után pedig már csak egy pontra volt szüksége a mieinknek. Azonban mindkét szettlabdát hárították az ukránok, Chiappini pedig kikérte második idejét. Hiába a rövid pihenő, az ukránok jutottak mérkőzéslabdához, amit a Challenge segítségével azonnal értékesítettek is, így két nap alatt másodszor is 3:1-re győzött Ukrajna (26:24).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik