Férfi röpi: Toronyai Miklós átállt a sötét oldalra

Vágólapra másolva!
2020.07.10. 17:27
null
Toronyai Miklós (jobbra) lesz a Kazincbarcika férficsapatának az edzője, munkáját a korábbi válogatott Szabó Dávid segíti (Fotó: Kovács Loretta/vrck.hu)
A legutóbbi idényben öt mérkőzésen még pályára lépő Toronyai Miklós lesz a Kazincbarcika férficsapatának az edzője, munkáját a korábbi válogatott Szabó Dávid segíti.

 

Edzőként rutintalan, ám játékosként annál tapasztaltabb, ambiciózus edzőpárossal vág neki az idénynek a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapata, hiszen a kormányrúd Toronyai Miklós kezébe kerül, míg másodedző a vállműtétre váró Szabó Dávid lesz.

FŐTÁBLÁN
Eredetileg szabadkártyát kért a Challenge-kupára a Barcika, ám végül selejtező nélkül, a főtáblán köt ki. Ennek oka, hogy az indulásra jogosult, Magyar Kupa-győztes Pénzügyőr visszamondta a szereplési lehetőséget – értesülésünket meg is erősítette a fővárosi klub.

„Néhány évvel ezelőtt a vezetőség tagjai mondogatták, egyszer jó edző lesz belőlem, akkor el is játszottam a gondolattal, hogy a Barcikát irányítom – kezdte Toronyai. – A vártnál hamarabb érkezett meg a lehetőség, szerettem volna még másodedzőként tanulni, de ilyen ajánlatra senki sem mond nemet.”

A pályafutását Nyíregyházán kezdő, majd Kazincbarcikára kerülő feladó – már 1998-ban a csapatot erősítette, megszakításokkal 13 évet játszott ott – az előző idényben öt mérkőzésen még szerepelt, no meg irányította az U19-es és U21-es csapatot. Miután Marek Kardosnak trénerként megköszönték a munkát – továbbra is szakmai igazgató –, Hollósy László vette át az együttest, és Toronyai lett a másodedző. Az együttműködés csak egy mérkőzésig és összesen két hónapig tartott, ám Hollósy szuperlatívuszokban beszélt segítőjéről.

„Rengeteget tanultam tőle, ő és Marek is mondta, bármilyen nyűgöm-gondom lenne, hívjam csak, szívesen segít – folytatta a 41 éves szakember. – Az elmúlt években is igyekeztem megosztani az észrevételeimet a társakkal. Játékosként mindig úgy fogalmaztam, az edzői a sötét oldal, hát, most átkerültem rá.”

Szabóval együtt a rájuk jellemző mentalitást akarja átadni a csapatnak, azaz biztosan senki sem kulloghat lehajtott fejjel a pályán. „Aki látott minket játszani Dáviddal, tudja, mindig kimutattuk az érzelmeinket, harcosan röplabdázunk. Ezt akarjuk viszontlátni.”

Szakmailag a Marek Kardos által megkezdett úton halad majd, a védekezésre épülő röplabdát szeretné megvalósítani. A „végrehajtók” nem ismeretlenek, hiszen bár a csapatkapitány Blázsovics Péter Ausztriába igazolt, míg a már magyar állampolgár, venezuelai születésű Carlos Páezen kívül távoztak a légiósok, a többiek maradtak. A magyar mag mellé további két-három külföldi érkezhet, ezért Toronyai Miklós nem is akart célokat megfogalmazni, amíg nem teljes a keret.

„Azért hiába vagyok fiatal és újonc edző, nem akarom, hogy pofozógép legyünk, az első négy közé várom magunkat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik