Paralimpia 2016: az oroszoknak a bíróság sem adott igazat

Vágólapra másolva!
2016.09.06. 18:02
Hiába próbálkoztak az orosz parasportolók, a bíróság visszautasította fellebbezésüket, így már semmiképpen sem indulhatnak a szerdán kezdődő riói paralimpián.

Az orosz érintettek közül 84-en akarták elérni az illetékes német bíróságnál, hogy mégis megkapják a rajtengedélyt, ám a taláros testület Bonnban – ahol a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is ülésezik – kedden úgy ítélkezett: az IPC nem kötelezhető arra, hogy engedélyezze az oroszok részvételét. Egy nappal korábban tíz orosz sportoló hasonló kérelmét utasította el a bíróság.

A hét végén az IPC honlapján közölte, hogy az egyéni indulás lehetőségét sem adja meg a riói paralimpiáról kizárt orosz sportolóknak, akik így semleges színekben sem lehetnek ott a játékokon. Moszkva a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is hiába keresett jogorvoslatot, ez a testület sem méltányolta a kérést.

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke „hatalmas hibának” minősítette a paralimpikonjaikat sújtó IPC-határozatot, a sportolók részvételi tilalmát „félreállításnak” nevezve. Szerinte a nyomás Oroszországra folytatódni fog.

„Minden erőnket latba kell vetnünk, hogy sportolóink a jövőben részt vehessenek a nemzetközi versenyeken” – fogalmazott.

A riói paralimpiáról kiszorult orosz sportolóknak saját „háziversenyt” ígért Vlagyimir Putyin államelnök, aki a Moszkva környéki sportlétesítményekben megrendezendő különviadalt múlt csütörtökön jelentette be. Az államfő azt is tudatta, hogy a sportolók jutalmazása azonos lesz az olimpiai díjazással. A viadal egybeesik a riói paralimpiával, vagyis szintén szeptember 7-én kezdődik.

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki az IPC a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik