Miben segítheti Hosszú Katinkát az, hogy a férje az edzője?

HOFFMANN DORISZ/MINDSET.CO.HUHOFFMANN DORISZ/MINDSET.CO.HU
Vágólapra másolva!
2016.08.23. 20:28
null
Hosszú Katinka és Shane Tusup különleges kapcsolatára felkapta a fejét a világ (Fotó: Szabó Miklós)
A sportteljesítmény szempontjából kritikus fontossággal bír a sportoló és edzője közötti viszony, amely ha nem megfelelő, jelentősen csökkenti a valószínűségét annak, hogy a sportoló hosszú távon és magas szinten eredményes legyen. Mi számít optimális edző-sportoló viszonynak? Mi a helyzet akkor, ha az edző egyben a sportoló párja is? Miben válhat Hosszú Katinka előnyére az, hogy férje, Shane Tusup edzi őt? A Mindset Pszichológia szakportál cikkéből kiderül.

 

A látványos sporteredmények – legyen szó olimpiáról, világ- vagy Európa-bajnokságról – mindig hozzájárulnak a sportolók népszerűségének nagyfokú gyarapodásához. Címlapokon, interjúkban láthatjuk őket a siker után napokig, ám nem ritka, hogy az adott eredmény elérésében szintén kulcsszerepet játszó edzők a háttérben maradnak. Ez jelenik meg a sportpszichológiában is: az edző-sportoló kapcsolat a mai napig meglehetősen alulkutatott, így rengeteg nyílt kérdéssel áll még szemben a szakma.

A sporttevékenység során számos meghatározó interperszonális kapcsolatról beszélhetünk: sportoló-sportoló, fiatalok esetében szülő-edző, ám mindvégig kiemelkedő fontossággal bír az edző-sportoló viszony (Jowett & Cockerill, 2002). Az Egyesült Királyság Sportedzői Szövetségének (Sports Coach UK) meghatározása szerint az edző-sportoló kapcsolat akkor mondható ideálisnak, ha olyan szavakkal jellemezhető, mint együttműködés, kommunikáció, elköteleződés, tisztelet vagy éppen egymástól függés.

NEM EGYEDI ESET
Hosszú Katinka és Shane Tusup esete nem egyedi, sőt! A rióban szintén három aranyérmet nyerő Kozák Danutának is az élettársa az edzője. Kajakosunk 2013-ban szerződött az Újpesti TE-hez, ahol vőlegényével, Somogyi Bélával kezdte meg a felkészülést: a magánéletet és a munkát összekapcsolva ők is sikert sikerre halmoznak.

Milyen a megfelelő kapcsolat az edző és az általa edzett sportoló között?

Az edző és a sportoló között kialakuló kapcsolat két dimenzió mentén értékelhető: hatékonyság és sikeresség (Jowett, 2005). Hatékony kapcsolatról akkor beszélünk, amikor minden körülmény adott a fejlődéshez és növekedéshez, nemcsak teljesítménybeli, hanem pszichológiai szempontból is.

Ilyenkor a két fél képes a másik empatikus megértésére, kapcsolatuk őszinte, közös célokkal rendelkeznek, amelynek eredményeképpen létrejöhet a felek közötti kétoldalú támogatás.

A siker dimenziója azonban a külvilág számára is jól látható: a közös munka az elért eredmények által kap visszacsatolást. Ideális forgatókönyv esetén az edző és a sportoló közötti viszony tehát egyaránt hatékony és sikeres, hiszen megfelelő a szakmai, társas és pszichológiai körülmények érmek és díjak formájában kamatoznak. Ám ebből következtetve több variáció is létezhet: lehet egy kapcsolat hatékony látható sikerek nélkül is, sőt, előfordulhat, hogy a páros sikert sikerre halmoz, ám kapcsolatuk mégsem minősül hatékonynak a fenti szempontok szerint.

(Forrás: Mindet Pszichológia)
(Forrás: Mindet Pszichológia)

Férj, mint edző – Hosszú Katinka és Shane Tusup

A sportolók körében kisebbséget alkotnak azok, akik olyan szerencsések, hogy az edzőjük egyben a párjuk is lehet. Az elmúlt héten nem telhetett el úgy nap, hogy ne olvastunk volna Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup elképesztő sikereiről, tapasztalatairól, és arról, hogy az elmúlt pár évben és az idei olimpián milyen hatalmas eredményeket tudhatnak magukénak. A fentebb említettek alapján ehhez hozzájárulhatott az is, hogy ebben az esetben nem egy hagyományos edző-sportoló párosról beszélünk.

Minden egyes versenynél látható, hogy Katinka és Shane mennyire egy hullámhosszon vannak: több cikk is foglalkozott azzal, hogy Shane-t mennyire magával ragadja a pillanat, amikor felesége a medencében küzd. Ahogy korábban honlapunknak mondta: „Lehetek én bármilyen edző, de van mindig egy tizenöt-húsz perc, amikor magára marad a versenyző a gondolataival. Erre semmi befolyásom, az égvilágon semmit sem tehetek. Ez szinte megőrjít.” Állítása szerint szurkolás közben ezt a rengeteg felgyülemlő feszültséget vezeti le.

Az, hogy Shane Katinka számára nem csupán edző, de egyben férj is, azt eredményezheti, hogy kapcsolatuk szakmaiságán túl ugyanúgy jelen vannak azok a már említett társas és pszichológiai tényezők, amelyek eléréséért egy hagyományos edző-sportoló viszonyban lehet, hogy küzdeni kell, ám egy párkapcsolatban optimális esetben adottak. Ilyen lehet például egymás támogatása és az empátia is.

Azáltal, hogy párként dolgoznak együtt, közös célokat tűznek ki, az őszinte kommunikáció kevésbé ütközik akadályokba, így egymás motiválása is könnyebben működhet.

Fokozhatja ezt az, hogy Shane büszkén hordja a Magyarország feliratot, vagy a magyar címert ruházatán, sőt, a Nemzeti Sport Online-nak korábban azt mondta, hogy magyarnak tartja magát.

A korábban említett szempontok alapján tehát kapcsolatuk egyértelműen hatékonynak mondható, és látható, hogy közös munkájuk eredményeképpen mennyi sikert halmoztak fel. Ami viszont nehézség lehet az ilyen szituációkban, az a szerepek szétválasztása: annak eldöntése, hogy amit a másik mond vagy cselekszik, azt az adott pillanatban férjként vagy edzőként teszi-e. Ám a látott eredmények alapján nagyon valószínű, hogy Katinkáék ezt a helyén tudják kezelni, sőt előnyükre is tudják fordítani, hogy a jövőben további sikereket érjenek el egymás oldalán.

A Mindset Sportpszichológia és a Nemzeti Sport Online olimpiai nyereményjátékáért, amelyen Katinkát és férjét ábrázoló olajfestményt lehet nyerni, kattints ide.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik