Nemzetisport.hu 2013.02.04 12:57 Frissítve: 2015.02.03 01:27

Lewis: Gyűrűvel az ujjamon lovagolok el a naplementébe

Emlékezetes mérkőzéssel zárult az NFL-szezon: a 2013-as Super Bowlon a pazarul kezdő Baltimore Ravens fantasztikus mérkőzésen 34–31-re legyőzte a végére visszakapaszkodó San Francisco 49erst. A mérkőzés legjobbjának a 287 passzolt yardig és 3 touchdownt érő átadásig jutó Joe Flaccót választották meg – a főszereplők rövid nyilatkozataiból válogattunk a nagydöntő után.

 

Super Bowlhoz persze kell hollywoodi befejezés is, ez most Ray Lewisnek adatott meg – bár, mint a Ravens full backje, Vonta Leach elmondta, a baltimore-iak a többi rutinos rókáért (Ed Reed, Anquan Boldin, Matt Birk, Bryant McKinnie) is játszottak. Lewis maga emelkedett hangulatba került, és emelkedetten is nyilatkozott.

Na, így lovagol el Ray Lewis szarvasháton a naplementébe!
(a The Heckler szatirikus lap montázsa)

„Hosszú volt az út, és megpróbáltatásokkal teli, valódi hullámvasút, de végig együtt maradtunk. Így aztán a második gyűrűvel az ujjamon lovagolhatok el a naplementébe" – vette az új életet kezdőkre használt kifejezést előkapva költőire, majd később istenesre a figurát a bajnokként visszavonuló Ray Lewis. „Őszintén: mikor Isten veled, ki ellened? Nem fogott rajtunk fegyver. Nincs nagyobb érzés annál, amikor az utolsó menet után bajnokként vonulhatsz le a társaiddal. Baltimore! Baltimore! Megcsináltuk!!!"

Ha már bajnokság és örökkévalóság: Ray Rice az utóbbival foglalkozott.

„Örökké bajnokok leszünk a Super Bowl megnyerésével. Ekkor érezzük meg igazán, hogy érdemes volt mindent kiállni a bajnoki címért. A csapat már nem lesz ugyanaz, ez mindig így van. Vége a szezonnak, mindenki a saját ügyeivel foglalkozik, és a következő idényre már más képet mutat az öltöző. De a gyűrű összetart minket egy életre."

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, San Francisco 49ers
4 Green Bay Packers, New York Giants
3 – New England Patriots, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders
2 – Denver Broncos, Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints

A nagydöntő legjobbjának megválasztott Joe Flacco (aki a jövőjét firtató kérdésre annyit mondott, hogy ő mindörökké Ravens-játékos) Baltimore városának hódolt:

„Azt hiszem, így kellett nyernünk. Kemény munkásváros vagyunk, és így nyerjük a meccseinket is – klappolt, hogy a nagydöntőnek is ennyire szoros legyen a vége. 28–6-ra vezettünk, és biztos vagyok benne, hogy sokan azt hitték, hogy könnyű lesz. De a Niners visszajött a meccsbe, és nagyszerűen játszott, így aztán a végén megint darálnunk kellett. A végén ott ültem, és azt gondoltam, ezeket nem állítjuk meg. De megállítottuk."

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó Jacoby Jones New Orleans-iként duplán is ünnepelhetett: városában szerezte meg a lehető legnagyobb értékű trófeát.

„Mindenki arról álmodik, hogy touchdownt ér el a Super Bowlban, no de hogy kettőt?! Mindig is a Super Bowl megnyerése volt a célom, és hogy a saját városomban sikerüljön... nos, ez a hab a tortán.” 

Tekintse meg képgalériánkat!

A 49ers irányítója, Colin Kaepernick nagyon gyorsan elintézte, a vesztesek (érthető) szűkszavúságával: „Egyszerűen túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy nyerjünk" – mondta. Joe Staley az „oly közel, de oly távol" témáját vette elő.

„Öt yard kellett volna. Minden befektetett munka, az egész szezonunk öt yardon múlott. És nem tudtuk megcsinálni” – kesergett.

A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a Bowl.hu

A Harbaugh testvérek egyaránt rendkívüli mentális próbatételről beszéltek – az egymás ellen meccselés még egy kis plusz terhet hozzáadott a hatalmas nyomáshoz.

„Tisztában voltam vele, hogy Jim Harbaugh-val a kispadon sosem fogják feladni, és a legvégéig nyílt marad a meccs. Mindig visszajöttek. Életem leggyötrelmesebb negyedik negyede volt. Mi nem tudunk szépen nyerni, sosem tökéletesek a mérkőzéseink – de ez a mi utunk. Irgalmatlanul nehéz volt Jim ellen meccselni, sokkal keményebb, mint ahogy gondoltam, nagyon megviselt" – vélekedett John Harbaugh, a Ravens szakvezetője.


A vesztes csapat vezetőedzője, Jim Harbaugh szerint döntően befolyásolta a találkozót a játékvezetők hibája.

Testvéri köszöntés (Fotó: Action Images)

„Számomra nem kérdés, hogy Michael Crabtree-vel szemben szabálytalankodtak, pass interference-t (védő szabálytalanságot – a szerk.) kellett volna ítélni"– mondta a 49ers szakvezetője, Jim Harbaugh. A szakember szerint ez a hiba meghatározta a meccs végkimenetelét.

A játékvezetők azonban nem láttak szabálytalanságot az elkapóval szemben, pedig ha a San Francisco javára ítélnek abban a szituációban, akkor az egyyardos vonalról jöhetett volna a 49ers, így azonban nem tudott TD-t elérni abból az akcióból.

„Hozzá kell tenni: megvoltak a lehetőségeink. Nem játszottunk a legjobban, és a Ravens jól értékesítette a lehetőségeit. Visszaküzdöttük magunkat a végére, a győzelemért harcoltunk – nem jött össze" – emelt végül kalapot Jim Harbaugh az ellenfél és saját csapata előtt is.

NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL XLVII
Baltimore Ravens–San Francisco 49ers 34–31 (7–3, 14–3, 7–17, 6–8)
2022.11.22 08:16:34

NFL nemzetisport.hu

A San Franciscói alakulat zsinórban a harmadik győzelmét aratta.

2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.