Hertha: „A gólja ragyogó volt, amolyan bónusz” – a vezetőedző dicsérte Dárdait

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 10:25
null
Dárdai Mártont dicsérte edzője (Fotó: Getty Images)
A Borussia Mönchengladbach ellen vezető gólt szerző Dárdai Mártonról sokat cikkeztek a német lapok, a 21. életévét vasárnap betöltő középhátvéd edzője szerint kiérdemelte, hogy augusztus után ismét a kezdő tizenegyben kapjon helyet.


Megadta a módját első Bundes­liga-góljának Dárdai Márton. A Hertha BSC középhátvédjének lövése után 102 kilométer/órás sebességgel vágódott a labda a Mönchengladbach kapujába – ezzel szerzett 2–1-es vezetést a 0–1-es hátrányból felálló, végül 4–1-re győző együttesének. Aligha meglepő, Németországban sokat cikkeztek a találatról: a Kicker és a Sport Bild álomgólként aposztrofálta, amellyel a játékos magát és a Herthát is megajándékozta, míg a Berliner Zeitung azt emelte ki, hogy egymást követő négy vereség után a születésnapos állította győzelmi pályára a fővárosi csapatot. Az utóbbi időben nem volt jellemző, hogy az alsóházban sínylődő kék-fehérek ennyiszer betaláljanak, legutóbb 2020. szeptember 19-én, a Werder Bremen elleni bajnokin szereztek négy gólt.

„Ez volt eddig a legszebb születésnapom – idézi a DAZN Dárdai Mártont.Keményen melóztunk a héten, aminek eredményeképpen fontos lépést tettünk a megfelelő irányba. Tovább kell dolgoznunk, hiszen ugyanezt a szintet kell hoznunk a Dortmund ellen is.”

A Kicker kiemelte, a játékost korábban rivális egyesületek szerették volna magukhoz édesgetni, a legutóbbi átigazolási időszakban az élvonalbeli Augsburg mellett a másodosztályú Hamburg, tavaly télen pedig a Hoffenheim és a svájci FC Basel is szívesen látta volna soraiban a korosztályos német válogatottakat végigjáró hátvédet, a Her­tha azonban nem engedte elmenni a klubikon Dárdai Pál fiát.

A belső védő először lépett pályára 2022. október 23. óta, a kezdő tizenegybe pedig 2022. augusztus 27. után nevezték ismét – a Bundesliga őszi szezonjában 210 percet töltött a pályán, s úgy tűnt, nem sok babér terem neki a védelem tengelyében favorizált Marc Oliver Kempf mellett. A Mönchengladbach ellen azonban a korábban alkalmazott 4–2–3–1-es felállást 3–5–2-re cserélte Sandro Schwarz vezetőedző, ami megnyitotta neki az utat, s élt a lehetőséggel – az InStat adatelemző-rendszer szerint ő nyújtotta csapata negyedik legjobb teljesítményét.

„Dárdai Márton az alapcsapattól függetlenül kiérdemelte, hogy a kezdő tizenegyben kapjon helyet      – idézi a Kicker Sand­ro Schwarzot.A gólja ragyogó volt, amolyan bónusz a születésnapján. Emellett fegyelmezetten védekezett, és bátran állt az emberére Marc Oliver Kempffel és Filip Uremoviccsal együtt. Nagy ellenállást fejtettünk ki, a fordításhoz intenzív játékra volt szükségünk”.

Nemcsak Dárdai Márton villant a Németországban szereplő magyarok közül: a Hamburgot erősítő Németh András is betalált a Heidenheim elleni másodosztályú bajnokin: háromgólos hátrányban szépített, ezzel jelentős érdemet szerzett abban, hogy együttese egyenlítsen. A válogatottban Luxemburg ellen góllal bemutatkozó 20 éves középcsatár valósággal berobbant új csapatába, a Genktől szerződtetett tehetség három bajnokin csereként beállva 42 percet töltött a pályán, s két kapura lövési kísérletéből két gólt szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik