Bundesliga: A Herthának olyan emberekre van szüksége, akik azonosulnak a klubbal – Király Gábor

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.30. 17:38
null
Király Gábor szerint a Herthának olyan emberekre van szüksége, akik azonosulni tudnak a klubbal (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A Vas vármegyei első osztályban szereplő Király SE felépítése és mindennapjai mellett a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságtól (Bundesliga) búcsúzó Hertha BSC helyzetéről is beszélt a német Kickernek  adott interjújában a 108-szoros magyar válogatott kapus, a négy évvel ezelőtt visszavonult Király Gábor.

 

Király Gábort Szombathelyről, a Haladástól szerezte meg 1997-ben a német élvonalbeli Hertha BSC, melyet a magyar kapus hét éven keresztül erősített, majd megfordult Angliában a Crystal Palace-nál, a West Hamnél, az Aston Villánál és a Burnleynél, mielőtt visszatért Németországba, ahol egy rövid ideig a Bayer Leverkusent is erősítette, mielőtt az 1860 Münchentől visszatért a szigetországba, a Fulhamhez, ahonnan 2015-ben került vissza nevelőegyesületéhez, a Haladáshoz. Onnan vonult vissza 2019-ben.

A 108-szoros magyar válogatott kapus már játékos-pályafutása idején megalapította a Király SE-t és elkezdte felépíteni a Király Sportcentrumot. Király Gábor csapata második helyen zárta a Vas vármegyei első osztály 2022–2023-as idényét, s mindössze egy góllal gyengébb gólkülönbsége miatt maradt le a harmadosztályba jutásról a Szombathelyi Haladás VSE mögött.

Király Gábor a német Kickernek többek között arról beszélt, hogy az elmúlt években folyamatosan képezte magát, ennek köszönhetően már képesítéssel rendelkező sportigazgató lett, megszerezte az akadémia-igazgató címet, illetve edzői A-licencet és kapusedzői A-lincencet is szerzett.

Az egykori kapus megemlítette, hogy a sportközpont helyett eredetileg éttermet, kávézót vagy bárt akart nyitni, de már profi pályafutása alatt is figyelt a környezetére, például arra, mit csinál egy pályamunkás, milyen eszközökkel dolgozik, vagy éppen azt, hogy gazdaságilag hogyan működnek a klubok.

„Lépésről lépésre minden évben többet tettünk, és mostanra van egy komplex sportközpontunk szállodával, saját rehabilitációs centrummal, konferenciatermekkel, hét futballpályával, műfüves pályával” – húzta alá Király Gábor, kitérve arra is, hogy ma már óvodás kortól a felnőttekig 13 csapatuk van 250 gyermekkel, 32 edzővel és összesen 50 dolgozóval, június első hétvégéjén pedig az U11-es korosztály számára rendeznek 20 csapatos tornát, melyen többek között a Manchester United, a Benfica, a Parma, a Dinamo Zagreb és a Ferencváros is részt vesz.

Az egykori kapus a német élvonalból búcsúzó Hertha BSC nagyköveteként is dolgozik. A berliniek jelenlegi helyzete kapcsán Király Gábor arról beszélt, hogy egy-két éve mondták neki, szeretnék újjáépíteni a klubot, de ez valahogy nem működött.

„Úgy gondolom, hogy régi Hertha-játékosokkal kell újrakezdeni. A Hertha egy különleges klub, melynek olyan emberekre van szüksége, akik azonosulnak a klubbal. Akár volt játékosok, akár olyanok, akik régóta a Herthánál vannak. Ha az ilyen emberek visszatérnek, az stabil konstrukció lehet” – mondta Király Gábor.

A kapust megkérdezték arról is, hogy a klub vezetői túl későn hozták-e vissza Dárdai Pált a kispadra.

„Palinak biztosan nem volt sok ideje. Mindenki abban reménykedett, hogy a mentalitásával valahogy bent marad a csapat, de véleményem szerint az idő sajnos túl rövid volt. Most újjáépítésre van szükség és a klubnak látnia kell az utat, hogy mielőbb visszatérjen a másodosztályból”
– húzta alá Király Gábor, akit arról is kérdeztek, hogy visszavonulása után előveszi-e még a melegítőnadrágját.

„Mióta abbahagytam, nem hordtam minden nap melegítőnadrágot, ám időnként még felveszem, amikor a magyar válogatott öregjeivel és az 1860 München, illetve a Hertha csapataiban játszom” – zárta szavait Király Gábor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik