Epizód – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.19. 22:48

A német labdarúgó Bundesligában a Bochum–Bayern München (3–2) mérkőzés után összeszólalkozott a vendégek lecserélt 82-szeres német válogatottja, Joshua Kim­mich és a Thomas Tuchel vezetőedző munkáját segítő Lőw Zsolt.

Nem megy a Bayernnek: a Leverkusen (0–3) és a Lazio (0–1) után sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a bajnoki címvédő, szinte biztosra vehető a trónfosztás, éppen a bajorok korábbi sztárja, a spanyol Xabi Alonso irányításával készülő Leverkusen a várható befutó.

Bochumban Kimmichet a 63. percben lecserélte Tuchel, a 29 éves középpályás nagyot hibázott a hazaiak első góljánál. Az incidens nyilván abból fakadt, hogy a lecserélt játékos általában sohasem gondolja jogosnak a lehozatalát. Más kérdés, hogy a német válogatott egyik oszlopa vállsérüléséből felépülőben nincs csúcsformában, emellett úgy érzi, korábban Julian Nagelsmann edzőnél élvezte a bizalmat, míg Tuchelnél nem, ezért sem kezdett a Leverkusen elleni rangadón.

Münchenben mindenki mondja a magáét, Tuchel például azt, tisztában van a történtek hátterével, ami ugyanakkor szerinte nem tartozik a nyilvánosságra, Jan-Christian Dreesen Bayern-ügyvezető pedig érthetőnek tartja a lecserélt labdarúgó morgását, amely a maximalizmusából fakad.

Mi azért gondolkozzunk Lőw Zsolt fejével: ott ül a kispadon, hallja, hogy Kimmich dohog. Egy ideig vár, hogy abbahagyja, aztán viszont odaszól, hogy fejezze be. Nem éppen közösségépítő, ha valaki „duruzsol” a kispadon, más kérdés, ha nem megy az együttesnek, mindenki érzékenyebb. Lőw egy határon túl nem hagyhatta, hogy menjen a szöveg.

Kérdezhetnénk, miért nem engedte el a füle mellett a dumát, de ezzel a saját tekintélyét rombolta volna, mert a kispadon mindenki tudta, hogy ő is hallja… Talán nem is a saját presztízsén, hanem Tuchelén esett volna csorba, ha szó nélkül hagyja Kimmich mondandóját.

Nem szokatlan, ami a Bayern háza táján történik: a távozás gondolatával foglalkozó játékos morog, Tuchel edzővel nemigen megy a csapatnak, elképzelhető, ha együttese a Lazió­val szemben nem jut a nyolc közé a Bajnokok Ligájában, menesztik…

Ebben a hangulatban könnyebben generálódik feszültség. Olyan ez a profi futballban, mint Arany János Toldijában a farkaskaland.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik