Bundesliga: célt ért a szurkolói tiltakozás, nem érkezik befektető a ligába – hivatalos

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 18:21
A DFL a hannoveri ultrák célkeresztes molinójára hivatkozva lépett vissza a külső befektetők bevonásától (Fotó: Getty Images)
A német futballélvonal (Bundesliga) és -másodosztály (2. Bundesliga) klubjait tömörítő Német Labdarúgóliga (DFL) hivatalos honlapján közölte, hogy visszalép a korábban kétharmados többséggel megszavazott megállapodástól, miszerint a két liga médiajogainak egy részét akár egymilliárd euró értékben eladnák egy stratégiai marketingpartnernek.

 

A megállapodás célja az lett volna, hogy a DFL a nagybefektető bevonásával versenyképesebbé tegye a Bundesligát a tetemes gazdasági fölényben levő Prmier League-gel szemben. Az elmúlt hónapokban a reformokat ellenző német szurkolók a leleményes megoldások teljes tárházát bevetve egyre-másra megszakították a két bajnokság mérkőzéseit: volt példa bedobált csokitallérokra és teniszlabdákra, a kapufára erősített biciklilakatokra, de láthattunk a pályára beguruló – és füstöt okádó – távirányítású játékautót, illetve bereptetett (ugyancsak távirányított) modellrepülőgépet is.

Noha a DFL elnökségét képviselő Hans-Joachim Watzke által jegyzett közlemény elismerte, hogy az általános szurkolói tiltakozások, illetve a rendszeressé váló mérkőzésmegszakítások miatt futott zátonyra a nagyszabású terv, a liga elsősorban a Hannoverben történtekkel indokolja a visszalépést.

Az alsó-szászországi város másodosztályú csapatának (Hannover 96) vezérigazgatója, a klubot kisebbségi befektetőként 1997 óta finanszírozó Martin Kind ugyanis a szurkolók tiltakozása, illetve az egyesület egyértelmű utasítása ellenére is megszavazta a megállapodást, mire az ultrák a múlt heti, Greuther Fürth elleni hazai bajnokin egy olyan molinót mutattak fel, amely célkeresztben ábrázolta a 79 esztendős üzletembert.

Bár a DFL közleménye úgy fogalmaz, hogy eláll a decemberben megszavazott határozat végrehajtásától, magát a szavazást érvényesnek tekinti, így elméleti szinten továbbra is adva van a lehetőség és a felhatalmazás egy befektető jövőbeni bevonására.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik