Román Szuperkupa: „A Sepsi OSK új igazolásai szállították a győzelmet” – lapszemle

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.07.10. 08:41
Korábbi kolozsvári edzővel és korábbi kolozsvári csatár góljával vitte el a bajnok CFR elől szombat este a Román Szuperkupát a Sepsi OSK.
A Sepsié a trófea (Fotók: Kovács Péter)
 A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A Sepsié a trófea (Fotók: Kovács Péter) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


Mario Rondón hajrában fejelt gólja után a CFR-szurkolók még órákig átkozták a venezuelai csatárt tavaly nyáron a CFR-től eltávolító Marius Sumudica nevét – a Kolozsváron alig két hónapig dolgozó edző kedvencének, Denis Alibecnek a leigazolását készítette elő azzal a lépéssel. A 36 éves csatár viszont egy lengyelországi évad után visszatalált az erdélyi futballba és rögtön trófeát érő góllal írta be magát a Sepsi történelmébe.

„Nincs még olyan állapotban, hogy egész mérkőzést bírjon, de a becserélésekor azt kértem tőle, hogy a védők vonalában helyezkedve keresse a helyzeteket. Ő pedig pontosan ezt tette. Mario kiváló játékos és kiváló egyéniség” – mondta Rondónról a meccs után Cristiano Bergodi, a Sepsi szakvezetője.

Az olasz tréner szintén történelmet írt az aradi sikerrel, hiszen ő lett a negyedik edző, aki kétszer nyert Román Szuperkupát, ám az első duplázó külföldi és az első, aki két különböző csapattal (az elsőt még 2007-ben a Rapiddal).

A CFR-t irányító Dan Petrescu viszont inkább a bajnoki címek specialistája, abból öt is van már neki (négy a CFR-rel), ám a Szuperkupában négyből háromszor alulmaradt, egyedül a Marosvásárhellyel nyert 2015-ben, az ASA kispadján töltött egyetlen meccsén.


„Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan vezetést szerzünk, de azt sem, hogy utána fordít az ellenfél. Minket nem szoktak saját szögletünkből lekontrázni, ez nagyon dühít. De a Sepsi megérdemelte a sikert”
– nyilatkozta Petrescu.

A bukaresti sajtó elsősorban azt emelte ki, hogy a Sepsi két hónap alatt két kupát is nyert, és hogy a román futballban ez alkalommal bemutatkozó VAR-rendszer semmilyen szerepet nem játszott a találkozón. „A Sepsi Románia 2022-es szuperbajnoka!” – írja a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap, amely kellemes iramúnak és durvaságoktól mentesnek látva az összecsapást, a kolozsvári Roger utolsó perces, könyöklésért kapott piros lapja ellenére. A sportlap külön cikket szentelt a lelátókon uralkodó hangulatnak, kiemelve, hogy a Sepsi tábora „Ria, ria, Hungária” rigmussal nyitotta a mérkőzést, az aradi szurkolók pedig kihasználták a lehetőséget, hogy saját klubjuk, az UTA mögött állóknak üzenjenek egy „Aradi futballmaffia” felirattal.


Az erdélyi magyar lapok közül a Maszol sporttörténelmi mérkőzésről, Erdélyi Szuperkupáról ír, mivel először küzdött két erdélyi csapat a Román Szuperkupáért, míg a Székelyhon szerint „A Sepsi OSK új igazolásai szállították a Szuperkupát”, hiszen Rondón mellett az első szentgyörgyi gólt is egy nyáron megszerzett játékos, Cosmin Matei jegyezte. A sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap tudósítása megérdemelt Sepsi-győzelemről ír, amelynek köszönhetően 52 nap alatt már a második serleg került a vitrinbe.

Az újabb kupát várhatóan kedden, egy kisebb ünnepség keretében mutatja be Sepsiszentgyörgyön a klub.

„Szeretnénk egy kisebb ünnepséget a városban, ha nem is olyan nagyot, mint a Román Kupa megnyerésekor volt, mert a szentgyörgyiek megérdemlik, hogy lássák a kupát, fotózkodjanak vele – mondta a meccs után Diószegi László klubelnök, aki leginkább annak örült, hogy beváltak az új igazolások. – A szurkolóink el voltak keseredve, hogy kiesőktől hoztunk futballistákat, de a gólok végül minket igazoltak. Ion Gheorghe és Francisco Júnior is jól szállt be, mind a négy új játékos átvette már a Sepsi szellemiségét, és egyelőre úgy tűnik, hogy beváltak.”


A klubelnök külön köszönetet mondott az Erdélyből, Magyarországról, sőt a Felvidékről is érkezett szurkolóknak, akik fantasztikus hangulatot varázsoltak az aradi Neuman Ferenc Stadionba.

A Szuperkupa érdekes utóélete lehet, hogy Jonathan Rodríguez a jövő héten Kolozsvárról a Sepsihez igazol. Hadnagy Attila szentgyörgyi klubigazgató megerősítette, hogy tárgyalnak a 32 éves középpályás megszerzéséről, aki – szintén Sumudica által igazolt játékosként – nem tartozik Dan Petrescu kedvencei közé, tavasszal is kölcsönadták a Dinamónak.

ROMÁN SZUPERKUPA
CFR–Sepsi OSK 1–2 (1–1)
Arad,
Neuman Ferenc Aréna, 9500 néző. Vezette: Cojocaru
CFR:
Balgradean – Braun, Graovac, Yuri Matias, Camora – Bordeianu (Roger, 86.), Muhar (Hoban, 72.) – Deac, A. Paun (E. Yeboah, 63.), Petrila (Gidea, 86.) – Dugandzic (Betancor, 63.). Vezetőedző: Dan Petrescu
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov, Balasa, Mitrea, Dumitrescu – Aganovic (F. Júnior, 83.), N. Paun – Barbut (Golofca, 61.), Matei (Gheorghe, 61.), Stefanescu – Tudorie (Rondón, 76.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: A. Paun (2.), ill. Matei (45+3.), Rondón (85.)
Kiállítva: Roger (90+1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik