DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre) 2020.09.27 17:49 Frissítve: 2020.09.27 23:12

Nagy Kalmár-bombával újabb biztos DAC-győzelem a bajnokságban

A DAC súlyos vereséget szenvedett a hétközi kontinentális kupafordulóban, ezzel búcsúzott az Európa-ligától. Most azonban újra a bajnokság került az előtérbe, és kiderült, hogy Szlovákiában egyelőre nincs ellenfele a sárga-kékeknek. Ezúttal a Trencín hajtott fejet a Kalmár Zsolt vezette dunaszerdahelyiek előtt, akik ezzel továbbra is pontveszteség nélkül vezetik a bajnokságot.

 

Kalmár Zsolt (sárga mezben) ismét vezéregyéniség volt (Fotó: Lelkes Ernő)
SZLOVÁK FORTUNA LIGA
8. FORDULÓ

DAC–Trencín 3–1  
Dunaszerdahely, MOL Aréna. Vezette: Michal Smolák
DAC: Jedlicka – Blackman, N. Müller, Kruzliak, Davis – Fábry (Méndez, 80.), Schäfer (Friede, 66.), Balic – Divkovic (Nicolaescu, 80.), E. Ramírez, Kalmár. Vezetőedző: Bernd Storck 
AS Trencín: Semrinec – Ligeon, Sulek, Kapuadi, Pirinen – Zubairu, El Mahdioui – Roguljic, Kadák (Corryn 65.), Ghali (Comvalius, 68.) – Catakovic (Ikoba, 80.). Vezetőedző: Stijn Vreven
Gólszerző: Kalmár (30.), Divkovic (36., 62.), ill. Roguljic (15.)
Kiállítva: Zubairu (60.)

A bajnokság élcsoportja: 1. DAC 24 pont, 2. Slovan 16 (7 mérk.), 3. Trnava 13, 4. Sered 12

ÖSSZEFOGLALÓ

A linzi súlyos vereség után nehezen lendült játékba a hazai csapat, amely a megszokott összeállításban lépett pályára. Nagyon akartak a sárga-kékek, maximálisan odatették magukat, de hiányzott a könnyedség, az önbizalom sem volt megfelelő, a játékosok nem merték elvállalni a lövést, sokszor hiba csúszott az utolsó átadásba. A Trencsén jól feltérképezte a DAC-ot és negyedóra után megszerezte a vezetést, Roguljic volt közelről eredményes. (0–1) Kicsivel később már kettővel is vezethettek volna vendégek, ismét Roguljic került helyzetbe, ám óriási ziccerben nem találta el a kaput.

A hazaiak daráltak, mentek előre, Kalmár Zsolt pedig ismét megmutatta kivételes képességét. Fél óra játék után szabadrúgáshoz jutott a DAC, a hazai csapatkapitány futott neki a labdának, és 25 méterről irgalmatlanul bevágta. Óriási gól volt! 1–1

Még tartott az ünneplés a MOL Arénában, melyben az előírások szerint csak ezren lehettek jelen, amikor Davis szabálytalansága után tizenegyest ítélt a játékvezető, A vendégek legjobb góllövője Catakovic a lécet találta telibe. Majd ismét jött Kalmár Zsolt zsenialitása. A magyar válogatott futballista remekül látta meg Divkovicot, aki a félmagas labdát gyönyörű, akrobatikus mozdulattal küldte a kapuba. (2–1) Még a félidő vége előtt meglehetett volna a harmadik DAC-gól is. Előbb Kalmár nagy helyzetét fogta meg Semrinec, majd Davis a kapufát találta el. A kipattanó labda után kezezett az egyik vendégvédő, de a másik oldalon a játékvezető nem ítélt tizenegyeset.

Okosan kezdte a második játékrészt a DAC. Tudatában volt, hogy vezet, várta a megfelelő alkalmat. Egy óra után Kalmár remekül tette le a labdát Davisnek, lövését Semrinec ütötte ki. Ezután Zubairu keményen felvágta a mindenhol ott lévő Schäfer Andrást, és emiatt idő előtt mehetett zuhanyozni. Máris büntetett a Dunaszerdahely, ismét Divkovic volt eredményes (3–1). A sárga-kékek ezután tovább szórakoztatták a nézőket, tetszetős támadásokat vezettek, azonban újabb gól már nem született.

Gyönyörűen fest a Fortuna Liga táblázata: az első helyen a DAC áll  – nyolc meccs, nyolc győzelem, nyolcpontos előny a Slovan előtt.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. perc: Vége a meccsnek, folytatta győzelmi sorozatát a DAC. 3–1
90+2. perc: Kalmár
fogta a fejét... nem ok nélkül, hiszen 5 méterre a kaputól, senkitől sem zavartatva fejelt mellé. 
88. perc: KAPUFA! Blackman végezte el, és a felugró sorfal alatt elsurranó labdája a bal kapufáról jött ki!
87. perc: Újabb szabadrúgás a DAC-nak remek szögből, 17 méterről!
85. perc: Balic vérszegény lövésénél ma már sokkal nagyobb löketeket is hárított Igor Semrinec.
84. perc: Ikoba máris megkapta a sárgáját, mert csúnyán odalépett Balicnak.
81. perc: Kecsegtető helyzetből rúghatott szabadrúgást Kalmár 17 méterre a trencséni kaputól, de a sorfalat találta el.
80. perc: Általános cserék, Fábry helyett Méndez, Divkovic helyett Nicolaescu, Catakovic helyett a Zalaegerszegről ismert Ikoba a pályán. 
76. perc: Ezúttal Divkovic a kiszolgálásban jeleskedett, Kalmár pedig 12 méterről Semrinecet találta el.
75. perc: Divkovicot nem sok választotta el a mesterhármastól, de Semrinec útját állta a lövésének.
68. perc: Csere a vendégeknél, a megsérült Ghali helyett Comvalius folytatja.
66. perc: Cserélt a DAC is, Schäfer helyett Friede játszik tovább.
65. perc: Cserélt a Trencín, Kadák helyett Corryn a pályán. 
Eddig sem tűnt jónak a vendégek helyzete, de most aztán tényleg nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy ne a DAC nyerje a meccset.
62. perc: GÓÓÓÓL! MÁRIS NÖVELTE ELŐNYÉT A DAC! Divkovic csapott le Ramírez lefejelt labdájára, középre húzott 12 méterre a kaputól, majd okosan a bal aslóba gurított. 3–1
60. perc: Zubairu megkapta a második sárgáját, ezzel kiáll! Schäfert kaszálta el csúnyán.
58. perc: Kalmár ívelt be szabadrúgást a trencséni tizenhatoson belülre, röviden szabadítottak fel a védők, jött az újabb beadás, Kalmár visszagurította Davisnek, aki 11 méterről lőtt, Semrinec óriási bravúrral védett.
56. perc: Meglehetősen eseménytelenül teltek az utóbbi percek, valamivel aktívabb a Trencín.
47. perc: Balic nagy lendületű becsúszása csúnyán eltalálta szegény Kadákot, aki némi ápolás után folytatni tudta a játékot. Amúgy a bíró nem látta szabálytalannak az esetet.
46. perc: Elkezdődött a második félidő. 

ELSŐ FÉLIDŐ 

45. perc: Vége az első félidőnek, vezet a DAC. 2–1
43. perc: KAPUFA! Davis
végezhetett el szabadrúgást a tizenhatos jobb sarka közeléből. Kapura lőtt, és a kapufát találta el. A kipattanó után Divkovic érte el először a labdát, de a lövést Semrinec kifogta. 
40. perc: Ligeon kapott sárgát, mert kommentálta a bíró ítéletét.
38. perc: Te jó ég! Kalmár játszott balra Blackmannek, aki visszagurított a csékának, Kalmár rögtön lőtt, a labda Semrinec lábáról jött ki, éppen Kalmárnak, aki már nem tudta irányítani, így most megúszta a Trencsén.
36. perc: GÓÓÓÓL! NAGYOT FORDULT A KOCKA! Kalmár kapott labdát a tizenhatoson belül, felnézett, remekül ívelt át a másik oldalra, ahol érkezett Divkocic, és ballal, kapásból a jobb alsóba lőtt. 2–1
34. perc: Zubairu
kapott sárga lapot visszahúzásért.
33. perc: KIMARADT! Catakovic állt a labda mögé, és bár Jedlickát becsapta, lövése után a lécről jött ki a labda.
32. perc: Tizenegyes? Nagyon reklamáltak a vendégek. Igen. Davis szabálytalankodott, és még egy sárgát is kapott érte.

Storck edző magyaráz Kalmárnak (Fotó: Duducz Tibor)

Szitált is a labda, ráadásul a kéttagú sorfal sem segített a kapusnak. Talán azt hitte, Kalmár nem rúgja rá. Nagyot tévedett.
30. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A DAC! Szabadrúgást kapott a DAC 25 méterre a trencséni kaputól, szinte középről. Kalmár állt a labda mögé, és óriási gólt lőtt a léc alá! 1–1
28. perc: Ghali tört be óriási lendülettel a DAC tizenhatosán belülre, nem tudták elvenni tőle a labdát, visszagurított Roguljichoz, aki elől az utolsó pillanatban mentett Davis.
22. perc: Ezt megúszta a DAC! Roguljic maradt bántóan egyedül a hazai tizenhatoson belül, még egy cselt is megcsinált, utána lőtt nagyon mellé, pedig óriási helyzetben volt.
19. perc: Kalmár remek beadását Blackman fejelhette volna kapura, ha eltalálja, és ha nem lett volna már les. 
Váratlan volt a gól, mert eddig jobbára védekeztek a vendégek.
15. perc: GÓÓÓÓL! VEZETNEK A VENDÉGEK. A bal oldalon jött a látszólag veszélytelen akció, Ligeont nem támadták meg, aki nem túl erősen középre adott, ahol Roguljicról lemaradt a védője, így a légiós az ötös jobb sarkáról a jobb alsóba továbbított. 0–1
14. perc:
Szabadrúgáshoz jutott a DAC 23 méterre a trencséni kaputól, Fábry lövése nem sokkal ment a bal alsó mellé.
12. perc: Roguljic cselezgetett a DAC tizenhatosán belül, de könnyen elválasztották a labdától. Jött is a gyors indítás, amelynek a végén Fábry rontotta el a helyzettel kecsegtető lehetőséget.
10. perc: Divkovic játszott Ramírezhez, aki 15 méterről nem sokkal lőtt mellé. Némi szépséghiba, hogy lesről tette mindezt.
4. perc: Divkovic vérszegény lövése 16-ról egyáltalán nem okozott gondot Semrinecnek.
2. perc:
Mindjárt egy szöglet a vendégektől, de Jedlicka elütötte a veszélyesen kanyarodó labdát. 

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a DAC sárga-kékben, a Trencín tiszta fehérben játszik.

 

 

ELŐZMÉNYEK

A DAC súlyos vereséget szenvedett a hétközi kupafordulóban, ezzel búcsúzott az Európa-ligától. Most azonban újra a bajnokság került az előtérbe, hiszen itt még pontot sem vesztett a dunaszerdahelyi csapat. Erről kérdezte lapunk a dunaszerdahelyi csapat kapitányát.   

 Hogyan aludt a csütörtöki, linzi Európa-liga-mérkőzés után?     
– Csak hajnali négy óra körül jött álom a szememre, ilyen meccs után valósággal cikáznak a gondolatok a fejemben – válaszolta a Nemzeti Sportnak Kalmár Zsolt, a DAC 25 esztendős, magyar válogatott középpályása, aki végigjátszotta a LASK otthonában 7–0-ra elveszített Európa-liga-találkozót.

– Eleve rosszul kezdődött az ausztriai összecsapás...     
– Az első negyedórában kétszer kerültek helyzetbe a linziek és két gólt szereztek. Ezt követően valamelyest magunkhoz tértünk, akadtak lehetőségeink, sajnos egyiket sem tudtuk kihasználni. Meg is kaptuk érte a magunkét.

–  Miről beszéltek a szünetben?     
– Mivel az eddigi meccseinken rendre jobban játszottunk a második félidőben, úgy készültünk, hogy mindent megteszünk a fordítás érdekében. Hát nem sikerült... Három perc elteltével végképp szertefoszlottak az álmaink, újabb gólt kaptunk, aztán emberhátrányba kerültünk. Az első négy gólt egyaránt pontrúgást követően kaptuk, ami főként azért bosszantó, mert tudtuk, és készültünk is rá, hogy a LASK-nak ez az egyik erőssége. Mindamellett tíz emberrel is megpróbáltunk visszakapaszkodni. Csak aztán sorra szedtük be a gólokat.

– Az ötvenötödik percben hat nullára vezetett már a linzi csapat. Mit lehet ilyenkor mondani a csapattársaknak?     
– Próbáltam mentálisan felrázni a társaságot, de ilyen helyzetben... Nagyon nehéz. Ekkorra már eldőlt a továbbjutás. Nem mutogattunk egymásra, egy csapat vagyunk, együtt sírunk, együtt nevetünk. Sok tapasztalattal gazdagodtunk az Európa-liga-selejtezőben, és most talpra kell állnunk. Szurkolóink annak ellenére is elkísértek minket Linzbe, hogy tudták, nem mehetnek be a stadionba, borzasztó érzés, hogy csalódást okoztunk nekik. Vasárnap a Trencsént fogadjuk a bajnokságban, mindent megteszünk, hogy örömet szerezzünk drukkereinknek.

– Mit gondol, meddig kísérti önöket a nulla hét?     
– Nem eshetünk szét, ezt megbeszéltük egymás között. Most arra kell koncentrálnunk, hogy vasárnap folytassuk bajnoki győzelmi sorozatunkat, no meg arra, hogy elérjük célunkat a Fortuna Ligában és a Szlovák Kupában egyaránt. 

 

2021.01.17 15:17:21

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Röpködő mínuszok és játékosok, piros lap, mentő, sok-sok kihagyott szentgyörgyi helyzet, CFR-siker.

2021.01.15 10:56:03

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

„Felvette a vállára a keresztet, hogy a legjobb legyen/ a legnagyobb idegen hatalommal szemben.”

2021.01.12 14:40:53

Minden más foci MATYKÓ KÁROLY

A két csoportgyőztes által vívott döntőben a házigazdák Brazíliát győzték le.

2021.01.12 12:34:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Két piros lap is villant a rangadón, a szentgyörgyiek ikszeltek a Craiovával.

2021.01.08 10:58:00

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Castro, Chávez, Morales – ilyen volt az  „isteni” Diego kapcsolata a tekintélyelvű államvezetőkkel.