FIFPro: a szervezet nem szeretne újabb téli labdarúgó vb-t

Vágólapra másolva!
2023.03.09. 14:14
null
A katari téli vb-n Argentína győzött 2022-ben (Fotó: Getty Images)
A hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) nem szeretné, ha a jövőben ismét télen – november-decemberben – rendeznék meg a sportág világbajnokságát.

A katari vb-ről készített, csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzésében – és a játékosok körében készített felmérés alapján – a szervezet megállapítja: a torna ismételt téli lebonyolítása „elfogadhatatlan” lenne, a futballisták számára ez fizikálisan és mentálisan megterhelő és sérülésveszélyes.

Példaként Raphaël Varane esetét hozta fel. A védő december 18-án a francia válogatott tagjaként döntőt játszott Katarban – 11-esekkel az argentinok nyertek –, majd kilenc nappal később már a Manchester United színeiben szerepelt angol bajnoki mérkőzésen. A 29 éves játékos február elején bejelentette, hogy nem játszik többet a nemzeti csapatban, mert túl zsúfolt a program.

„A döntése elgondolkodtató, mert végezetül is a játékosok azok, akik miatt a sportág az, ami, ők teszik le az asztalra a terméket, amelyet mindenki elad... és amely miatt a szurkolók kijönnek a stadionokba” – fogalmazott Jonas Baer-Hoffmann, a FIFPro főtitkára.

„Ha még egyszer egy téli vb-ben gondolkodnak a döntéshozók, akkor a ligáknak teljesen át kell alakítaniuk a menetrendjüket, a torna előtt és után elegendő időt hagyni az edzésekre, a pihenésre. Nem valószínű, hogy ez megtörténne” – tette hozzá.

A labdarúgókhoz intézett körkérdés eredménye szerint a válaszadók 68 százaléka legalább 14 napot szeretne kapni a vb előtti felkészülésre, 61 százalék pedig kettő-négy hét pihenőt utána. Katar esetében az Európában játszók közül sokan mindössze hat-hét napot tölthettek a felkészüléssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik