I. M. 2019.09.25 13:30 Frissítve: 2019.09.25 19:26

FIFA: küszöbön a reformok, az ügynökök és a nagy klubok „kárára”

A világfutballt jelentősen befolyásoló változtatásokat hagyott jóvá a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sportág érintettjeit tömörítő bizottsága (Football Stakeholders Committee). A FIFA limitálni kívánja az ügynökök jutalékát, valamint az egy idényben kölcsönadható játékosok számát – utóbbival a nagy klubok, mint a Chelsea, a Manchester City vagy a Juventus járhat rosszul.

Gianni Infantino nagy reformokat ígért FIFA-elnökké való kinevezésekor (Fotó: AFP)

 

A FIFA elnöke, Gianni Infantino már jó ideje tervezi a fellépést az átláthatatlanná vált nemzetközi játékospiac történései ellen – különösen mióta a Football Leaks dokumentumaiból borzalmas részletek szivárogtak ki átigazolásokkal kapcsolatban. Az átigazolási iparág nagy hatalmú játékosügynökök szűk körét a labdarúgás legbefolyásosabb személyiségeivé változtatta, a gazdag klubok pedig felhalmoznak és profitálnak olyan futballistákból, akik az első csapatban valószínűleg sosem lépnek majd pályára.

Ékes példa Mino Raiola esete: az olasz-holland játékosügynök 40 millió eurót (!) kasszírozott Paul Pogba akkoriban világrekordot jelentő átigazolásából. Ugyanis 2016-ban az eladó Juventus, a vevő Manchester United és maga a francia középpályás is fizetett jutalékot a menedzsernek.

Infantino kollégáit tavaly arra kérte, hogy belső felhasználásra készítsenek egy kimutatást az átigazolási piac történéseiről. A New York Times két neve elhallgatását kérő informátora szerint eme riport alapján tervezi átalakítani a játékoskereskedelmet a FIFA, méghozzá két gócpont mentén – ezt később a szervezet hivatalos közleményben is megerősítette.

Az egyik a játékosügynökök jutaléka: a vevő klub és a futballista által fizetett jutalékot 3 százalékban, az eladó klub által fizetettet 10 százalékban maximalizálnák. Továbbá az sem lenne lehetséges, hogy egy transzfer során több fél is fizessen a közvetítőnek, ezzel megelőzve a Raiola-féle esetet.

A FIFA hivatalos kimutatása szerint 2014 és 2018 között a játékosügynökök összesen 2 milliárd dollár jutalékot vettek fel. Az átigazolások és különböző helyekre és jogcímeken utalt összegek kapcsán több országban pénzmosás és adócsalás vádjával nyomoznak a hatóságok – teszi hozzá a New York Times, amely a globális transzferpiacot évi 7 milliárd dolláros üzletként írja le.

A másik fontos reformjavaslat a kölcsönadott futballistákra vonatkozik. A nagy klubok tucatnyi, úgynevezett kiegészítő játékost igazolnak, amiből több előnyük is származik: egyrészt a riválisok elől halasszák el a tehetségeket (akik gyakran semmilyen szerepet nem kapnak az első csapatban), másrészt a kölcsönadási díjakból rendszeres jövedelemre tehetnek szert. A tervezet szerint a 2021–2022-es idénytől kezdve egy klub egy évadban maximum nyolc 21 év feletti, nem a klubnál nevelkedett játékost adhat kölcsön, majd a 2022–2023-as kiírásban már hatra redukálnák a számot (két klub között legfeljebb három játékos cseréjére van lehetőség mindkét irányban).

Az új szabályozás az olyan nagy klubokat érintené érzékenyen, mint a Chelsea, a Manchester City vagy a Juventus – eme három alakulatnak jelenleg több mint egy tucat labdarúgója szerepel kölcsönben másik csapatnál.

Az országon belüli kölcsönök esetében a tagországoknak három évük lenne összhangba kerülni a FIFA iránymutatásával.  

Az intézkedéseket még a FIFA tanácsának is el kell fogadnia soron következő, október 24-i sanghaji ülésén.

2021.01.26 00:09:38

Minden más foci BOROS MIKLÓS

A konstancai együttes háromszor is vezetett, de a szentgyörgyiek mindannyiszor egyenlítettek.

2021.01.26 10:01:33

Minden más foci I. SZ.

Mire menne a magyar bajnoki címvédő a magyar válogatott ellen? (x)

2021.01.25 11:02:17

Minden más foci TÓTH ÁDÁM

A járvány évében vizsgált „nagy hatos” megtorpant a gazdasági fejlődésben, írja a KPMG tanulmánya.

2021.01.22 22:24:24

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK Talán soha, talán a nyáron, és Mbappé lesz az ára, egyelőre „csak” Allit és Keant vehetik meg.

2021.01.23 11:18:45

Minden más foci BOROS MIKLÓS, BACSKAI JÁNOS

Tizenkét hiányzó, hóemberek, Himnusz: kevesen fogadtak volna a szentgyörgyiek győzelmére.