Z. A.
2023.03.30 08:53

Edzősors: Nagy köszönettel és pezsgővel tartozom Bölöni Lászlónak – Balog Tibor

Hétfőn Belgiumban átvette az UEFA pro licences diplomáját Balog Tibor, aki tudja, ha meglátogatja Bölöni Lászlót, nem csak a szakmai igazolást kell vinnie magával...

 

Bölöni Lászlótól is rengeteget tanult Balog Tibor

Emlékezetes nappal indult a hét Balog Tibornak! Az MTK (és a Vác) korábbi 37-szeres válogatott labdarúgója hétfőn Belgiumban megkapta az UEFA pro licences diplomáját, méghozzá olyan neves évfolyamtársak mellett, mint a 89-szeres belga válogatott Vincent Kompany, aki a Championshipben éllovas Burnley menedzsere, az FC Bruges-t ősszel a Bajnokok Ligájában a csoportkörbe vezető (és onnan továbbjuttató) Carl Hoefkens vagy az Európa-ligában már a legjobb nyolc között lévő (a Ferencvárost kiverő Bayer Leverkusen elleni meccset váró) Union Saint-Gilloise trénere, Karel Geraerts.

„Hétfőn volt az ünnepség, amely nagy nyilvánosságot kapott, ugyanis meglehetősen erős osztály jött össze – árulta el Balog Tibor. – Az Anderlecht korábbi trénere, Ariel Jakobs volt a főoktatónk, és nem felejtette el megjegyezni, az, hogy megvan a diplománk, nem valaminek a vége, hanem a kezdete. Tisztában vagyok vele, már előbb meg kellett volna szereznem a szükséges képesítést, tizenegy éve jelentkeztem is, de akkor a Charleroi edzője voltam, és a klub elnöke azt mondta, rám a pályán nagyobb szükség van, mint az iskolapadban. Ez egy időre elvette a kedvemet, de úgy voltam vele, ha több élvonalbeli bajnokságban is játszhattam és eljutottam a válogatottig, edzőként is a legmagasabb szintet kell megcéloznom. Belgiumban voltam edző az első a második ligában is, most a harmadikban dolgozom, ha itt akarnék leragadni, nincs szükségem pro licencre. Persze tudom, az igazán magas szinthez későn jött a diploma, manapság nem a tudás a legfontosabb, hanem a kapcsolatrendszer, a klubok előszeretettel olyan tapasztalatlan edzőket szerződtetnek, akiknek nincs játékosmúltjuk, viszont a számítógépes elemzésekben profik. Nem az őskort kell visszahozni, de nem is olyan videóelemzőt kell kinevezni, aki korábban még sohasem dolgozott felnőttekkel!”

Vincent Kompany, a belgák korábbi kiváló hátvédje is Balog Tibor évfolyamtársa volt a képzésen

Korábban amúgy volt arról szó, hogy Balog Tibor – akit idehaza „Róka” becenéven is ismerhetnek – az NB I-ben vállal feladatot, nincs kizárva, hogy egyszer még erre is sor kerül.

„Mindig az volt a vágyam, hogy egyszer hazamegyek, ha úgy alakul, örülni fogok neki – folytatta az 57 éves Balog. – Nyitott vagyok a lehetőségre, tudom, mire vagyok képes, arról nem is beszélve, hogy a magyar ember mindig magyar marad! Metzbe viszont biztosan elmegyek a közeljövőben, hogy köszönetet mondjak Bölöni Lászlónak. Ismertem őt korábbról, tudtam, a csapatainál minőségi munka folyik, ha valakitől, tőle a szakmai utamon tényleg sokat tanulhatok. Megígértem, visszamegyek hozzá a diplomával, ő pedig azt felelte, pezsgőt se felejtsek el magammal vinni...”

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.