Messi megtörte az átkot, megvan az első trófeája a felnőttválogatottal!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 01:45
null
Egyetlen gól döntött (Fotó: AFP)
A Copa América döntőjében Argentína Ángel Di María góljával 1–0-ra győzött az ősi rivális Brazília otthonában.

COPA AMÉRICA, BRAZÍLIA
DÖNTŐ
Brazília–Argentína 0–1 (0–1)
Rio de Janeiro,
Maracana Stadion, 7800 néző. Vezette: Ostojich (uruguayi)
Brazília:
Ederson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Lodi (Emerson Royal, 76.) – Casemiro, Fred (Firmino, a szünetben) – Richarlison, Paquetá (Gabriel Barbosa, 76.), Everton (Vinícius Júnior, 63.) – Neymar. Szövetségi kapitány: Tite
Argentína:
E. Martínez – Montiel, Romero (Pezzella, 79.), Otamendi, M. Acuna – De Paul, Paredes (G. Rodríguez, 64.), Lo Celso (Tagliafico, 63.) – Messi, Lautaro Martínez (N. González, 79.), Di María (Palacios, 79.). Szövetségi kapitány: Leonel Scaloni
Gólszerző: Di María (22.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Brazília csupán két héttel a kontinenstorna rajtja előtt kapta meg a rendezés jogát, miután az eredeti házigazdáktól, Kolumbiától és Argentínától politikai, illetve egészségügyi okokból elvették a Copa Américát. A címvédő bekerült a fináléba, ahol az örök rivális argentinokkal találkozott – a mérkőzés előtt a remek formában lévő Lionel Messi és Neymar együtt, megosztva kapta meg a torna legjobbjának járó címet.

Nem véletlenül emlegették őket leggyakrabban a meccs előtt, ugyanis mindketten első nagy trófeájukat szerették volna megnyerni végre a felnőttek között!

Ahogyan azt várni lehetett, elképesztő belemenések és sunyi szabálytalanságok özöne indult el a kezdést jelentő sípszó után. Messi és Neymar közül utóbbinak ment jobban, de gólt az argentinok szereztek: Rodrigo De Paul keresztlabdáját elvétette Renan Lodi, Ángel Di María pedig pimasz gólt emelt a hazai kapuba a kifutó kapus fölött.

Tite mester a szünetben beküldött egy csatárt a magára maradva harcoló Neymar mellé, Roberto Firminót, ám nem kezdett el ettől jobban játszani a selecao, igaz, a vendégek eszközökben nem válogatva védekeztek. Vinícius Júnior és Gabriel Barbosa sem hozta el a jogo bonito új korszakát, helyzetek nélkül csordogált a finálé a hajráig, nyilván műesések és nagyon is valódi belemenések közepette.

Gabriel Barbosa és De Paul kihagyott a hajrában egy-egy kisebb, Messi egy elképesztően nagy helyzetet, de belefért: így is megnyerte az ősi ellenfél otthonában a Copa Américát az albiceleste!

Brazília 13 találkozó után talált ismét legyőzőre, ezt megelőzően éppen Argentínától szenvedett vereséget, 2019 novemberében. Eközben 20 összecsapás óta veretlen az ellenfél, a rengeteg kritikát kapó szövetségi kapitány, Lionel Scaloni csapata. 0–1

Messi ezt megelőzően mindegyik döntőjét elbukta Argentínával: 2007-ben, 2015-ben és 2016-ban a Copa Américán, 2014-ben pedig a világbajnokságon kellett beérnie az ezüsttel. Mi több, 1993-as Copa América-elsőségük óta egészen mostanáig az argentinok az összes döntőjüket elveszítették felnőttszinten, miközben a brazilok ugyanebben az időszakban kétszer nyertek világbajnokságot (1994, 2002) és ötször Copát (1997, 1999, 2004, 2007, 2019) egy-egy elveszített döntő mellett (1998, illetve 1995).

MESSI A MAGASBA EMELI A TRÓFEÁT

Sírni a győztesnek is... (Fotó: AFP)
Sírni a győztesnek is... (Fotó: AFP)
Lionel Messi és az argentin válogatott Copa América-győztes (Fotó: AFP)
Lionel Messi és az argentin válogatott Copa América-győztes (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE


Az argentin játékosok Messit éltetik, aki hosszasan öleli, vigasztalja a tíz perce síró Neymart.

Messit a levegőbe dobálják a döntő után. El is kapják.

Neymar sír.



90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc De Paul az ötös jobb sarka előtt González passzával, de remekül jön ki elé Ederson.

Öt perc a ráadás.

89. perc Gonzalo Montiel kap sárga lapot Emerson akasztásáért.

88. perc Ó, Messi, az ötös előtt leülteti finom csellel Edersont, de nem éri el aztán a labdát, elcsúszik. MECCSLABDA VOLT? De Paul indított szépen és okosan.


88. perc Gabi jobbal 13-ról, kissé jobbról a léc alá lőne, de véd robinzonáddal Martínez.

85. perc Otamendi szereli az ötös bal sarka előtt Neymart zseniálisan, aki beadja a kornert, Silva 11-ről a jobb felső sarok mellé fejeli a labdát.

82. perc Vinícius passzával a jobb alsó előtt Gabi, de szerelik.

80. perc Alakul, Neymar kap egyet, Otamendi is a földön. Az ék már jobban van, mert reklamál. Marquinhos is, sárga lap.

79. perc Germán Pezzella és Exequiel Palacios be, Romero és Lautaro Martínez le. Di Maríát meg Nicolás González váltja.

77. perc GB új neve Gabi, most elszínészkedne egy büntetőt, de lebukik.

76. perc Paquetá le, Gabriel Barbosa be. Karmester helyén támadó, Firmino szervezkedik a két csatár mögül. Emerson Royal a pályán Lodi helyén.

73. perc Neymar bedob két remek cselt, majd egy nem éppen minőségi műesést.

72. perc Lucas Paquetá Tagliafico lábát jobban eltalálja, sárga lap.

71. perc Paquetá Firmino lapos passzát ballal az ötös bal sarka elől ballal a léc fölé vágja.

Di María az első argentin gólszerző a Copa-döntőkön 2004 (César Delgado) óta!

70. perc Renan Lodi felrúgja nyújtott lábbal a Di María helyére kihúzódó De Pault.

67. perc Rodrigo De Paul ellöki Neymart, sárga lap. A brazil még forgott, az uruguayi spori már mutatta a lapot.

67. perc Messi pontatlan passzát Rodríguez ballal az égbe rúgja 21-ről, középről.

Neymar vagy Lionel Messi megszerzi pályafutása első jelentős trófeáját a felnőttválogatottban.

65. perc
Di María megindul a jobbon, Neymar visszafut vele, és ellöki!

64. perc Silva előáll élete legrosszabb hazaadásával. Messi megindul aztán, az ötös bal sarka előtt elesik... tovább!

Acuna ment előrébb a védelemből a középpályára.

63. perc Vinícius Júnior be, Everton helyén, Nicolás Tagliafico meg Lo Celsót váltja.

62. perc De Paul feltűnik a jobbon, ellökik, Messi ballábas szabadrúgását kifejeli a kapu torkából Silva.

A 41 szabálytalanságot hozó összecsapás fontos mérföldkő Lionel Scaloni életében: a szövetségi kapitány tekintélyes veretlenségi sorozatot épített csapatával, 19 meccs óta nem kapott ki, korábban Marcelo Bielsa jutott el 18-ig 2000 és 2002 között.

Brazília 13 mérkőzés óta nem talál legyőzőre, legutóbb éppen döntőbeli ellenfelétől szenvedett vereséget 2019 novemberében. A felkészülési találkozót Argentína Lionel Messi góljával nyerte meg 1–0-ra.


54. perc DE NAGY VÉDÉS, Neymar remek keresztpasszát Richarlison az ötös jobb sarka elől jobbal félmagasan kapura bombázza, de véd a bal sarok előtt Martínez kapus!

54. perc Paredesnek nem ment ma, Guido Rodríguez váltja. Szűrőcsere.

53. perc Richarlison lő gólt, de lesről indult.

51. perc Messit otthagyja Neymar, érkezik oldalról egy kegyetlen becsúszással az argentin karmester, Giovani Lo Celso. Minimum sárga lap, ő is volt PSG-játékos egyébként.

50. perc Paquetá az új Raí. De nem kell ápolni hosszasan De Pault, majd Di María lő Messi passzából ballal 13-ról Silvába,

48. perc Acuna szerel a balon Richarlison elől, nem kis lökéssel... kirúgás.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Roberto Firmino a pályán Fred helyén, ék be, szűrő le!

Messi mindegyik döntőjét elbukta Argentínával, a maga nemében elképesztő sorozat az övé: 2007-ben, 2015-ben és 2016-an a földrésztornán, 2014-ben pedig a világbajnokságon kellett beérnie az ezüsttel.

Forrás: Weltfussball



Lionel Messinek köszönhető a válogatott döntőbe jutása, a tornán eddig szerzett 11 gólból négy az ő nevéhez fűződik, további ötöt pedig előkészített, az úgynevezett kanadai táblázatot (gól+gólpassz) kilenc ponttal toronymagasan vezeti, megelőzve az ötpontos (2 gól, 3 gólpassz) Neymart. A brazilok világklasszis csatára ugyancsak ragyogó teljesítményt nyújtva vezette döntőbe együttesét, és korábbi barcelonai csapattársához, nem mellesleg jó cimborájához hasonlóan első jelentős trófeáját hódíthatja el a felnőttválogatottal. Sérülése miatt Neymar nem szerepelt a két évvel ezelőtti Copán, amelyet a selecao megnyert

45.+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Casemiro előtt váratlanul lyukat rúg az ötösön Richarlison szöglete után Paredes, és ezzel tökélesen meglepi a brazilt. Oda a helyzet.

Januárban a Palmeiras és a Santos Libertadores-kupa-döntőjére körülbelül ötezer embert engedtek be, de szinte mindannyian együtt szurkoltak, és nem vették figyelembe a távolságtartási irányelveket.

A legutóbbi, 2019-es Copa América döntőjében a brazilok 3–1-re legyőzték Perut, azt a meccset mintegy 60 ezer szurkolót látta, itt a Maracanában.

40. perc Mezőnyharc, Acuna megtapossa picit Richarlisont.

37. perc Di María elfut a balon Lodi mellett, majd elterül, a bal lábát fogva. Kirúgás, ápolás. Nem nyúlt hozzá senki, a bal bokája ment ki a szélsőnek.


34. perc A sértett jobbal 25-ről a sorfalba lő.



33. perc Nicolás Otamendi
akasztja Neymart a 16-os előtt, szabadrúgás és sárga lap.

29. perc Di María ballal 20-ról Thiago Silvába lő, nem volt kéz.

Ez igen, óriási élmény volt! Már csak egy Meccs van hátra, az viszont a legjobb ellen. Noha sokak szerint Brazília a döntő esélyese, nálunk játszik a világ legjobb futballistája, Lionel Messi, úgyhogy bármi előfordulhat. Megpróbálunk győzni. Emiliano MARTÍNEZ, az argentin válogatott kapusa a meccs előtt.

26. perc Paquetá passzát Casemiro 13-ról jobbal feladja a kapusnak.




A saját térfeléről emelt jobbra De Paul, de ez a brazil védő gólja volt.

22. PERC DERÜLT ÉGBŐL A GÓL, Lodi nem figyel egy keresztpassz után, ÁNGEL DI MARÍA köszöni szépen, szép átvétel után az ötös jobb sarka elől ballal elegánsan a kapu közepébe emel a kifutó kapus fölött. 0–1!

A döntő előtti órák legfontosabb kérdése az volt, ki pótolhatja a brazilok kezdőcsapatában a negyeddöntőben kiállított és eltiltott Gabriel Jesust: nos, nem Roberto Firmino lett az. A Liverpool támadója egyébként a Copa Américán egyetlen mérkőzést sem játszott végig, a Peru elleni elődöntőt (1–0) a kispadról nézte végig.

20. perc Neymar mellel passzol Richarlison elé, aki jobbal 19-ről rosszul találja el a labdát, de az Otamendi mellkasáról a jobb alsó felé csorog, ám figyel Martínez kapus.

16. perc Paredes akkorát rúg Neymarba, hogy elnézést kér. Ritka jelenet, a megoldás: párizsi csapattársak. El-Kelaifi biztosan nem örül most...

A brazil labdarúgó-válogatott eddig ebben az évszázadban valamennyi (7) döntőjét megnyerte, így jó előjelekkel várhatta a finálét.

15. perc Casemiro irgalmatlan lyukat rúg, de eléri Montiel jobb lábát, szabadrúgás, Scalonit sokadszorra kell figyelmeztetni közben.

13. perc Nagy mentés, Marquinhos emelése és Richarlison fejese után Neymar jobbal tízről kapura lő, de blokkol az ötös előtt Romero. Neymar reklamál, talán jogosan, mert a nadrágja elszakadt...

11. perc Lodi a balon pocsék passzt kap Neymartól, de menti a menthetőt, hatalmasat rúg becsúszva Romeróba.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

10. perc Everton visszafut Acunával, szerel is a szélső, bedobás.

6. perc Di María a jobbon, Messi a balon próbálkozik, kevés sikerrel Paquetá középen indul meg, azonnal fellöki őt Lo Celso. Richarlison kiharcol a balon egy szögletet, pocsék a beadás.

5. perc Acuna bedobna egy csel a balon, Danilo fellöki rögvest.

3. perc Fred kap sárga lapot Montiel felrúgásáért. Alakul!

A TV-s kommentátor Ticsének ejti a hazai mester nevét.

1. perc Otamendi odalép a jobbon máris Evertonnak, de kirúgás. Tite máris magyaráz, Scaloni reklamál, de aligha sárga lapot Otamendinek.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mérkőzés előtt a Covid áldozataira és az ellene harcolókra emlékeznek.

A hazaiak sárga mezben és kék nadrágban, a vendégek kék-fehér mezben és fehér nadrágban.


Jönnek a csapatok. Máris tűzijáték a stadion fölött.

A két dél-amerikai óriási 108. alkalommal csap össze egymással, az eddigi mérleg: 43 brazil, 39 argentin győzelem és 25 döntetlen.

A kilencszeres győztes Brazília fogadja a tizennégyszeres bajnok Argentínát a 47. Copa América döntőjében. Mindössze a negyedik egymás ellen vívott döntőjük lesz ez a dél-amerikai viadal történetében. Legutóbb, 2007-ben 3–0-s brazil siker született a fináléban. Lionel Messiék eddigi mérlege a tornán négy győzelem és két döntetlen, az elődöntőben Kolumbia ellen 11-esekkel mentek
tovább. A brazilok mutatója öt siker és csak egy döntetlen. Argentína–Brazília 2017 (felk.): 0–1, 2018 (felk.): 1–0, 2019: 2–0 (Copa América, elődöntő), 0–1 (felk.)


A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az argentin sajtó nem kíméli Scalonit. Az elődöntőben a középhátvédek bizonytalan játékáért kritizálták: Germán Pezzella és Nicolás Otamendi megszenvedett a kolumbiai támadókkal. Sokan nem értették, miért került kispadra Leandro Paredes, a PSG középpályásának becserélésével feljavult a gárda, a labdaszerzéseken kívül rendre fellépett a támadásokhoz. Kulcsszerep hárulhat természetesen Messire, aki minden eddiginél jobban akarja a győzelmet, ezt igazolandó, négy gólt szerzett és öt gólpasszt adott a tornán. A menetelésben eddig segítségére volt Lautaro Martínez, az Internazionale csatára a legutóbbi három válogatott mérkőzésen egyaránt betalált.

„Mindig is mondtam: ő a legjobb játékos, akit valaha láttam játszani, ráadásul nagyon jó barátom – jelentette ki Neymar a The World Game oldalának, aki az argentinok világklasszisával 2013 és 2017 között futballozott a Barcelonában. – Nehéz figyelmen kívül hagyni a közös múltunkat, de amikor videojátékoztunk, akkor is le akartam győzni. Hasonlóképpen lesz a döntőben is, a pályán nem ismerek barátságot. Szeretném megnyerni pályafutásom első válogatott trófeáját.”

Zsenik ha találkoznak. A Neymar vezette Brazília magyar idő szerint vasárnap éjszaka a Lionel Messi nevével fémjelzett Argentínával találkozik. A Copa América álomdöntőjét Brazíliában rendezik, de nem csupán a hazai pálya miatt számít esélyesebbnek (zárt kapus találkozó ide vagy oda) Tite válogatottja, hanem csapatként egységesebbnek mutatkozik vetélytársánál. Két évvel ezelőtt Neymar nélkül nyerte meg a tornát a gárda, a jelenlegi együttes nyilván kamatoztatja legnagyobb sztárjának erősségeit. Tite a viadalon a 4–4–2-es, a 4–3–3-as és 4–2–3–1-es felállást választotta: a biztos védekezés mellett a Paris Saint-Germain kiválósága szabadon futballozhat a támadóharmadban. Hasonló szerepkörben játszik Messi, ellenlábasával, egyben barátjával csaphat össze a brazil cselgép.

Argentína és Brazília egyaránt tekintélyes veretlenségi sorozattal vág neki a Copa América-finálénak, de a végén csak az egyik válogatott ünnepelhet.

Kolumbia lett a Copa América bronzérmese, miután a pénteki helyosztón 3–2-re legyőzte Perut.

Brazília csupán két héttel a kontinenstorna rajtja előtt kapta meg a rendezés jogát, miután az eredeti házigazdáktól, Kolumbiától és Argentínától politikai, illetve egészségügyi okokból elvették.

A mérkőzésre nem árulnak jegyeket, mindenki a CONMEBOL vendége lesz, de csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni a stadionba, ahol szigorúan be kell tartani a társadalmi távolságtartás szabályait, a nézőknek arcmaszkot kell viselniük, és nem szabad ételt, italt fogyasztaniuk.

A dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) bejelentése szerint a riói hatóságok engedélyezték, hogy a 78 ezres aréna befogadóképességének tíz százalékát használják ki a nagy érdeklődéssel várt finálén.

A hatszoros aranylabdás Messi négy gólt szerzett és ötöt készített elő az idei Copán, míg Neymar kétszer volt eredményes, és három gólpasszt adott.

A dél-amerikai sportági konföderáció (CONMEBOL) szakértői bizottsága azzal indokolta a szombati döntést, hogy a torna minden eddigi mérkőzésén mindketten bizonyságot adtak kiváló képességeikről, mind technikai, mind pedig taktikai értelemben, valamint a labdás és a labda nélküli mozgás tekintetében.

Már a döntő előtt megválasztották a Brazíliában zajló labdarúgó Copa América legjobb játékosát, a fináléba jutó két csapat emblematikus futballistáját, az argentin Lionel Messit és a brazil Neymart.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BRAZÍLIA–ARGENTÍNA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik