2022-es vb-sel.: győztes generáció? Finomhangolás után bizonyíthatnak újra a franciák

Vágólapra másolva!
2021.03.24. 09:27
null
Antoine Griezmann és Kylian Mbappé sok gólnak örülhet a jövőben (Fotó: AFP)
Csupán finomhangolásra szorul a Didier Deschamps irányította francia válogatott, amely Kylian Mbappé vezetésével újabb sikereket akar elérni.

 

A francia válogatottat irányító Didier Deschamps-nak évek óta ugyanazokkal a kérdésekkel kell szembenéznie. Egyik a sok közül: visszahívja-e csapatába a Real Madridban csúcsformában futballozó Karim Benzemát? Vajon Olivier Giroud elég jó 34 évesen a nyáron rendezendő Európa-bajnoksághoz? Biztosan elég játéklehetőséget kap a Chelsea-ben?

Nos, akik ismerik Deschamps munkásságát, tudják, játszhat bármilyen jól Benzema, nem térhet vissza a 2015-ös botránya után. Olivier Giroud szereplésére pedig számít a szakember, a 2018-ban világbajnoki címmel záruló kaland során a veterán támadó mind a hét mérkőzésen lehetőséghez jutott Oroszországban. Érdekesség, hogy a Horvátország elleni vb-finálé (4–2) kezdőcsapatából kilencen most is az Ukrajnát fogadó keret tagjai a szerdán rajtoló vb-selejtezősorozatban.

A győztes döntőből mindössze Samuel Umtiti és Blaise Matuidi nem kapott meghívót. Előbbi decemberben futballozott ismét a Barcelonában, korábban megküzdött a koronavírussal és egy hosszú térdsérüléssel. Matuidi 2020 nyarán döntött úgy, hogy Észak-Amerikában, az MLS-ben folytatja pályafutását, és a francia válogatott középpályájára aligha fér be az amerikai ligából. A középpályássor és a támadók között ugyanis a legnagyobb a verseny a csapatba kerülésért. Biztos pont Paul Pogba és N'Golo Kanté kettőse középen, míg elöl Kylian Mbappé és Antoine Griezmann segítheti Olivier Giroud munkáját. A 2016-os Eb-együttes „Griezmann generációjaként” híresült el – a hazai rendezésű tornán vereséget szenvedett Portugáliától a döntőben –, ám két évvel később kiderült, hogy Mbappé a hiányzó láncszem a sikerhez. Nyílt titok, hogy a Paris Saint-Germain villámléptű támadója köré épül a jelenlegi tizenegy.

„Kylian nem robot  – nyilatkozta Didier Deschamps  a The Athleticnek. – Elképesztő, ahogy évek óta futballozik, lenyűgöző teljesítményt nyújt. Nem szeretem kategorizálni a korszakokat, de a jelenlegi keretünk kialakításakor igazán szerencsésnek érezhetem magam, mert csupa győztessel dolgozhatok együtt. A finomhangolást persze el kell még végeznünk.”

Utóbbit jelzi, hogy Ousmane Dembélé (Barcelona) 2018, Thomas Lemar (Atlético Madrid) pedig 2019 után csatlakozott a kerethez. Óriási erősítést jelenhet még Kingsley Coman (Bayern München), aki sérülés miatt hagyta ki a 2018-as világbajnokságot. A bajor klubban tavaly szintet lépett, és Hans-Dieter Flick vezetőedző irányításával a német rekordbajnok meghatározó alakja. És ha már Bayern München: az együttes adhatja a francia védelem gerincét, hiszen Benjamin Pavard és Lucas Hernández mellett a Leipzigtől megszerzett Dayot Upamecano is a vb-címvédőt erősítheti idővel.

Az ukránok ellen kezdődő selejtezősorozat jó lehetőséget kínál, hogy Didier Deschamps felkészüljön a nyári Európa-bajnokságra. Franciaország az egyik legerősebb négyesbe került: Németország és Portugália mellett Magyarországgal kell megküzdenie a továbbjutásért.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
A-CSOPORT
20.45:
Portugália–Azerbajdzsán, Torino (Tv: Sport2)
20.45: Szerbia–Írország, Belgrád
D-CSOPORT
20.45: Finnország–Bosznia-Hercegovina, Helsinki
20.45: Franciaország–Ukrajna, Saint-Denis (Tv: Sport1)
E-CSOPORT
20.45:
Észtország–Csehország, Lublin
20.45: Belgium–Wales, Leuven
G-CSOPORT
18.00:
Törökország–Hollandia, Isztambul (Tv: Sport1)
20.45: Lettország–Montenegró, Riga
20.45: Gibraltár–Norvégia, Gibraltár
H-CSOPORT
20.45: Málta–Oroszország, Ta'Qali
20.45: Ciprus–Szlovákia, Sztrovolosz
20.45: Szlovénia–Horvátország, Ljubljana

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik