Aranylabda: „Ilyen idény után járt volna a díj Haalandnak” – sajtóvisszhang

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.31. 14:27
null
Lionel Messi nyerte az Aranylabdát, Erling Haaland pedig a legjobb csatárnak járó díjat kapta (Fotó: AFP/NSO-montázs)
Miután Lionel Messi hétfőn elnyerte pályafutása nyolcadik Aranylabdáját, szétnéztünk, hogy a nemzetközi sajtó miként kommentálja a világbajnok argentin újabb diadalát.

 

Érthető módon a norvég sajtó vette a legszomorúbban tudomásul, hogy Norvégiának továbbra is várnia kell arra, hogy aranylabdás labdarúgóval büszkélkedhessen, miután Erling Haaland Lionel Messi mögött a második helyen végzett a 2022–2023-as idény Aranylabda-szavazásán.

„Haaland rendkívül balszerencsés” – írja kommentárja címében a vg.no. A szerző, Leif Welhaven kifejti, hogy bár a párizsi díjátadón nem hagyták üres kézzel a Manchester City csatárát, mert hazavihette a legjobb támadónak járó Gerd Mülller-díjat, az Aranylabdáért folytatott versenyfutásban alulmaradt Lionel Messivel szemben.

„Ilyen évad után, amit produkált, valójában nem maradhatott volna le a díjról. A Manchester Cityben a bemutatkozó idényében olyan valószerűtlennek tűnő számokat produkált, hogy még leírni is abszurd: 35 Premier League-meccsen 36 gól, 11 meccsen 12 gól a Bajnokok Ligájában. Mindkét sorozatban gólkirály lett, egy olyan idényben, melyben a Manchester City három címet is nyert” – fogalmaz a szerző.

Welhaven hozzátette, Haalandnak az Aranylabdához másik útlevélre lett volna szüksége, ugyanis a jelek szerint a válogatottban elért eredmény jóval nagyobb súllyal esett latba az Aranylabda odaítélésénél, mint a klubcsapatban elért sikerek. Ezért tartja szerencsétlennek a norvég csatárt, hogy éppen a világbajnokság évében produkált ilyen kimagasló teljesítményt, amikor „az argentinok kicsi, de mégis gigantikus futballsztárja elérte azt a sikert, ami még hiányzott a pályafutásából és hazavitte a vb-trófeát”.

A tv2.no „koronahercegnek” nevezte Haalandot, kiemelve, hogy érvényesült a papírforma, mert az a történet, hogy Lionel Messi kilépve Diego Maradona árnyékából vb-aranyat nyert Argentínának sokkal megindítóbb volt a szavazók körében, mint Haaland 52 gólja. A csatár ezzel együtt a valahova volt legjobb norvég helyezést érte el az Aranylabda-szavazáson.

Az argentin La Nacion „édes bosszúról” ír, hogy Messi éppen Párizsban vehette át a nyolcadik Aranylabdát, ott, ahol a katari világbajnokság után nem ismerték el őt a francia szurkolók, nem köszöntötték világbajnokhoz méltóan, és mint egy interjúban később elmondta, ez vezetett a nyári távozásához.

A La Gazzetta dello Sport internetes oldala is innen közelített a hétfői gálához, kiemelve, hogy Messi mindenkinek köszönetet mondott a díjért, még korábbi klubjának, a Barcelonának is, csak éppen a PSG-nek nem, amelyben futballozott a 2022–2023-as idényben.

A francia L’Équipe szerint Messi az újabb sikerrel könnyen lehet, hogy örökre a labdarúgás történetének legtöbbszörös aranylabdása lesz, mert sosem lesz még egy olyan labdarúgó, aki nyolcszor elnyeri a címet.

A madridi Marca egy nyilatkozatot idéz Messitől, melyben felidézte a Cristiano Ronaldóval az Aranylabdáért is folytatott csatáikat: „Ő is midig nyerni akart mindig mindenben. Nagyon szép időszak volt ez számunkra.”

A katalán sport.es a Real Madrid játékosát, a legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó díjat elnyerő Jude Bellinghamet idézi, aki szerint kétség sem férhet hozzá, hogy Messi a labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja.

A brit skysports.com szerint Messi a világbajnoki győzelmével megerősítette, hogy ő a legjobb labdarúgó és tovább növelte előnyét az Aranylabdák számában az ötszörös győztes, 38 éves Cristiano Ronaldóval szemben, aki 2003 óta először nem került fel az Aranylabda-jelöltek szűkített listájára.

A német kicker.de arra hívja fel a figyelmet, hogy az Aranylabda-díj teljes története azt mutatja, hogy a válogatottban elért sikereknek sokkal nagyobb súlya van, mint a klubcsapatokban elért eredményeknek. Példaként többek között az olaszokat 1982-ben vb-címre vezető Paolo Rossit hozzák fel, aki abban az idényben csak három meccsen játszott a Juventusban. A cikk azt is hozzáteszi, hogy éppen Messinél fordult meg ez a trend, amikor 2010-ben úgy is aranylabdás lett, hogy sem a vb-n, sem a Bajnokok Ligájában nem nyert trófeát, de akkor, a korábbi évekkel ellentétben a játékostársak is szavazhattak és őt tisztelték meg. 2014-ben hasonló volt a helyzet Cristiano Ronaldo esetében is, aki a vb-n már a csoportkörben búcsúzott Portugáliával, igaz, a BL-t megnyerte a Real Madriddal. Most azonban, amikor ismét csak az újságírók szavazatai döntenek, visszatért a régi trend, a világbajnokságnak nagyobb súlya van, mint a klubsikereknek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik