A szomszéd fűje – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.06.05. 23:22

Szabics Imre, az osztrák futballválogatott egyik edzője a vele készített interjúban a csapat körül kialakult jó hangulatról is beszél, én meg azon merengek, noha velünk együtt Ausztria sem jutott ki a jövő csütörtökön kezdődő vb-re, a szomszéd fűje mintha zöldebb lenne.

A nagyobb baj az, hogy zöldebb is. Pedig nem kellene így lennie. A franciaországi Eb első mérkőzésén válogatottunk Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljával – itthon eufóriát generálva – 2–0-ra legyőzte az osztrákokat. Azóta már az is történelem, hogy a csoportmeccsek után a sógorok hazautaztak, mi meg Toulouse-ba a belgák elleni nyolcaddöntőre. S bár kiesés lett a vége, a kontinensbajnokságot követően a szomszédnál jobb helyzetben várhattuk a vb-selejtezőt – legalábbis mentálisan, ahogyan mondani szokták. Aztán szépen kiestünk, igaz, az osztrákok sem jutottak ki a vb-re.

Nálunk új kapitány érkezett, de náluk is (Franco Foda), akinek egyik segítője Szabics Imre. A 36-szoros válogatott elmondta, az oroszok és a németek legyőzése után Ausztria a brazilok megfricskázására készül. Már az is kérdéseket vet fel, hogy a harapós Ausztrália mellett miért nem találunk legalább egy, az előbb felsoroltakhoz hasonlóan erős csapatot a – nekik is, nekünk is – felkészülési meccsek során az ellenfelek között. Az azonban még inkább, hogy nem lenne-e hasznos a külföldön dolgozó fiatal magyar szakemberek (Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Szabics) hazai szerepvállalása.

Utóbbira a válasz egyértelmű igen, a kivitelezés viszont nem egyszerű. Dárdait leszámítva ugyanis egyikük sem vezetőedző, tehát nem derült ki, mire képesek, ha száz százalékban övék a felelősség. Valljuk be, egyikőjüknek sem az első gondolata, hogy jelenlegi felkészültségével a honi futballban helyezkedjen el. Igény pedig lenne friss szemléletükre, korosztályuk lendületére. Ám Bódog Tamás diósgyőri vesszőfutása intő példa is lehet számukra.

Egyelőre jobb a hierarchiában kétségtelenül alacsonyabb presztízsű, a végső döntés kimondásának felelősségét nem igénylő, ám további tapasztalatok megszerzését garantáló edzői státusz, mint itthon a szakmailag szűkebb lehetőségek és időnként csak névlegesen profi viszonyok között a stáb első embereként belevágni a bizonytalanba.

Egyelőre marad a népi mondás: a szomszéd fűje zöldebb. Mi mondjuk, ők meg tudják. Azt is, mitől. Kérdés, hogy meddig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik