HIRDETÉS
HIRDETÉS
SOMOGYI ZSOLT 2018.06.06 10:03 Frissítve: 2018.06.06 10:04

Szabics: A magyar labdarúgásban is hasznosíthatom az itt tanultakat

A 36-szoros magyar válogatott csatár, Szabics Imre a szövetségi kapitány, Franco Foda segítőjeként világsztárok elleni mérkőzésekre készíti fel a legjobb osztrák labdarúgókat, és érzi, milyen az, amikor a siker kovácsolja össze a csapatot.

HIRDETÉS
Szép volt, fiúk! Szabics Imre legutóbb a világbajnoki címvédő Németország legyőzése után gratulálhatott játékosainak (Fotó: Imago)

 

– Futballőrület tombol Ausztriában?
– Erre mit mondjak? Ahogy értesültem, telt ház várható vasárnap – mondta mosolyogva Szabics Imre, a 37 éves, korábbi 36-szoros magyar válogatott csatár, aki jelenleg az osztrák szövetségi kapitány, Franco Foda munkáját segíti. Ausztria az elmúlt hét végén a világbajnok Németországot győzte le 2–1-re, s vasárnap 16 órakor Brazíliával játszik Bécsben. – Egy biztos, jó hangulat jellemzi most a csapatot.

– Amióta Foda a kapitány, azóta öt meccs, öt győzelem a mérleg – ezt a bizonyítványt nem kell megmagyarázni. Bár nagy tornák előtt mindig felvetődik a kérdés: mennyire vehetők komolyan ráhangoló meccsek? A sztárok már a tétmérkőzésre összpontosítanak, kerülik a sérülésveszélyt, korábban nemegyszer a mi válogatottunk is el-elkapott világbajnokságra, Európa-bajnokságra készülő sztárcsapatot.
– Ne haragudjon, hogy ezt mondom, de kissé magyaros gondolkodásra vall a felvetése. Persze, mi is tudjuk, ezek most még nem tétmérkőzések, de azt gondolom, a vébére készülő csapatoknál a keretszűkítés előtt senki sem akar vesztesben játszani, akármekkora sztár is. A kérdés azért ránk is vonatkozik: a mi játékosaink is végigdarálták a szezont tavaly július, augusztus óta, szerintem ők sem szeretnének sérülten elmenni nyaralni, pihenni. A lényeg tehát az, hogy reálisan nézzük a történteket: ezeket az eredményeket nem kell felfújni, de talán alábecsülni sem. Kezeljük őket a helyükön.

– Rendben. Hol van Ausztria helye a futballvilágban?
– Az osztrák válogatott nem kvalifikálta magát a világbajnokságra, mégis sikerült egy minivébét rendeznünk magunknak. Találkoztunk a házigazda Oroszországgal, néhány nappal ezelőtt a címvédő Németországgal, és most a legtöbbszörös világbajnok Brazília ellen készülünk – azt hiszem, ilyen ellenfelekkel bárki szívesen játszik. Elindultunk az úton. Ebben az időszakban a játékban való fejlődés a legfontosabb. Ha azt látjuk, hogy ez a folyamat halad, akkor beleférhet egy-egy rosszabb eredmény is. Persze azért jobb, hogy győzünk.

– Feltételezem: most nem rossz a légkör az öltözőben.
– Hasznos a csapatépítő tréning, a közös hegymászás vagy búvárkodás, de a legjobban a siker kovácsol össze egy közösséget. A győzelem erősíti a kohéziót.

 IDE NEKIK A BRAZILOKAT!

Vasárnap a bécsi Ernst Happel Stadionban az ötszörös világbajnok Brazíliával játszik felkészülési mérkőzést Ausztria – az lesz a Franco Foda, Szabics Imre edzőpáros hatodik összecsapása a válogatott élén. Az eddigi mérleg parádés: öt meccs, öt győzelem, pedig a kétszeres világbajnok Uruguayjal, valamint a négyszeres vb-első, címvédő Németországgal is játszottak az osztrákok. Ami a hétvégi tesztmeccset illeti: a braziloknak az lesz az utolsó az oroszországi vb rajtja előtt, Tite szövetségi kapitány együttese tízmérkőzéses veretlenségi sorozattal a tarsolyában érkezik az osztrák fővárosba.

– És teszi hitelessé a szakmai munkát.
– Nem árt tisztázni valamit: ha lehet, kerülöm ezeket az interjúkat. Itt ugyanis nem rólam van szó. Az embernek megvan a feladata. Szeretnék minél többet hozzátenni a közös munkához, de jó tudni, kinek hol a helye. Franco Foda a szövetségi kapitány, nekem az a dolgom, hogy ő sikerre vezesse az osztrák válogatottat. Ez közös cél, nem a saját karrierem foglalkoztat. Inkább hálás vagyok a lehetőségért, hogy a stábjában dolgozhatok.

– Az tudható, hogy régi kapcsolat az önöké.
– Így van. Amikor először, még tizenévesen Grazba érkeztem, klubtársak voltunk, aztán az edzőm lett. Később voltam az edzői stábjának a tagja a Sturmnál, sokáig Thomas Kristllel együtt. Amikor felkérték kapitánynak, úgy vállalta el a tisztséget, ha mi ketten ott leszünk mellette. A tavaly őszi spanyolországi edzőtáborozás jelentette az ismerkedést a kerettel, és nekünk, stábtagoknak könnyebb volt így, hogy már úgymond összeszokott csapatként kezdtünk el dolgozni.

– Hogyan fogadták önöket a labdarúgók? Érdekes, hogy Ausztria szövetségi kapitánya német, egyik segítője szintén, a másik meg magyar.
– Valóban, de mindhárman olyan régen dolgozunk az osztrák futballban, hogy ezzel senki sem foglalkozott. A kapitány próbálta mielőbb felvázolni, mit kér a csapattól a futball négy alaphelyzetében.

– Bocsánat a közbevágásért, de talán valakinek nem egyértelmű, mi ez a négy alaphelyzet.
– Arról van szó, hogy kinek mi a teendője, amikor nálad van a labda, amikor az ellenfélnél van a labda, abban a pillanatban, amikor megszerzed a labdát, és akkor, amikor elveszíted – tömören így foglalható össze. Nem nagy újdonság, hogy mindegyik szituációra gyorsan kell tudnod reagálni. Eleinte tehát kellő óvatossággal, kíváncsisággal indult a munkakapcsolat. Nekem annyiban volt speciális a helyzetem, hogy nemrég még játszottam, korban én vagyok a legközelebb a labdarúgókhoz, vannak régi futballista társak, ellenfelek a keretben. Idővel aztán közeledett egymáshoz a stáb és a keret, egyre jobban megnyílnak a játékosok, és a győzelmek visszaigazolják, hogy jó úton haladunk.

– Mennyiben változott meg az élete, amióta nem a Sturmnál, hanem a válogatottnál dolgozik?
– Továbbra is Grazban élek, Franco is itt maradt. Hetente egyszer-kétszer Bécsbe utazunk, a szövetség munkatársaival megbeszéljük a felkészüléssel kapcsolatos teendőket. A tavasszal sokat voltam külföldön, Svájcban, Angliában, Németországban néztem meg a jelölteket bajnoki meccseken. A klubnál hetente kétszer éli át az ember a mérkőzéssel járó stresszt. Ebből most kevesebb jut, de munka van így is rengeteg, csak más jellegű. Amikor játszik a válogatott, az a hét-tíz nap nagyon intenzív.

– Várják tehát a brazilokat. Ilyen sorozat után a játékosok nyugodtak lehetnek, kiélvezhetik, hogy világsztárokkal találkoznak, és ilyen őrület veszi körbe a csapatot?
– A mentális felkészítésbe ez is belefér, de azért nem ulibuli meccsre készülünk a strandon. Mindenki megkapja a feladatát, és jó lenne azt látni, hogy a csapatjátékunk továbbra is fejlődik, pontosabban, hogy ilyen minőségű ellenfelek ellen is meg tudjuk valósítani, amit eltervezünk.

– Itthon a futballkedvelők fejében mindig ott motoszkál a gondolat: Dárdai Pál Berlinben, Lőw Zsolt Lipcsében, ön Bécsben dolgozik, pedig ennek a korosztálynak a tapasztalata a magyar labdarúgásnak is hasznos lehetne.
– Nagyon sokat tanultam Dárdai Pál mellett a válogatottban, és most megismerhetem egy másik európai szövetség munkáját belülről. Más feladat ez, mint klubedzőként tevékenykedni, örülök, hogy van lehetőségem ilyen közegben dolgozni. Magam is úgy gondolom: valamikor a jövőben a most tanultakat a magyar labdarúgásban is hasznosíthatom.

Korábbi válogatott játékosunk élvezi a munkáját, és az eredmények bizonyítják: rászolgált a bizalomra (Fotó: Imago)
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.14 12:15:03

Légiósok nemzetisport.hu

Bogdán Ádám a Celtic ellen védhet • Windecker József a PAOK ellen mutatkozhat be.

2018.12.04 23:46:15

Légiósok BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Örülnék, ha Dzsudzsák Balázs egyszer, akár pályafutása végeztével őszintén beszélne döntéseinek miértjéről, az előtte kinyíló vagy éppen bezáruló kapukról, mert ha valamit hiányolok még pályafutásával kapcsolatban, az az, hogy sohasem derült ki, mit miért választott.

2018.11.27 14:40:45

Légiósok nemzetisport.hu

Gráczer Zoltán országszerte bemutató edzéseket tartott, közben ő is leckét kapott nyitottságból, tiszteletből.

2018.11.17 10:03:52

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Mekkora előnyt és hátrányt jelent az ismert és szakmabeli édesapa?

2018.11.14 09:19:17

Légiósok TÓTH ÁDÁM

Azt üzeni válogatottbeli csapattársainak, hogy harcoljanak a hazáért és a címeres mezért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS