BORSIK RICHÁRDonline 2006.10.17 00:04 Frissítve: 2023.02.12 03:26

Tart a gázolajháború

A „benzinszőkítés” alaposan felkavarta az őszi utószezont a ralisok világában. A Peugeot Hungária szerint az üzemanyagtartály szellőzőcsonkján keresztül – a feltételezés szerint a zárt parkolóban, éjszaka –, dízelolaj került ifj. Tóth János 307 WRC-jének tankjába a mecseki bajnokavató futamon, amelynek következtében Tóth a verseny feladására kényszerült.

Ifj. Tóth János autója, a legendás Peugeot 307 WRC itt csak porol, nem a  gázolajtól füstöl
Ifj. Tóth János autója, a legendás Peugeot 307 WRC itt csak porol, nem a gázolajtól füstöl

Az állítólagos „beöntés” után a csobbanás átvitt értelemben is hullámokat kavart, a többek felelősségét felvető ügy érintettjei megbántódtak, sőt visszatámadtak. Mintha nem is benzintankba került volna gázolaj, hanem egy üzemelő ventilátorba: mindenfelé fröcsög...

A bajnokavató mecseki futam főrendezője, Jelen István nem hagyott kétséget afelől, hogy nem hagyják annyiban a dolgot.
– Vizsgálatot kérünk. Napok óta gyűjtjük a papírokat, a jelentéseket a helyszínt biztosító őrző-védő szolgálattól, a Vörös Autóháztól, a versenybíróktól. Derítsék ki, megtörténhetett-e az a dolog, amivel kapcsolatban felelősnek tartanak minket. Szerintem nem. Amint ez bizonyítást nyer, elégtételt kérünk magunk és támogatóink nevében a Peugeot Hungáriától – fogalmazott komor hangon Jelen.

Dudás Gyula, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség rali szakágának vezetője továbbra sem örül a helyzetnek.
– Egy csapat sajtóközleményen keresztül vádol. Vizsgálatot kérnek, de mi ellen? Mert ide, a szövetségbe a mai napig nem érkezett hivatalos papír tőlük. Állítólag néhány napon belül ez megtörténik… Ezzel az akcióval azonban megbántották a mecseki verseny rendezőit és másokat is. Ráadásul a versenyzők, akik eddig úgy tudták, hogy a pályán dőlnek el a dolgok, kétségek közé kerültek. Konkrét kérés – ismétlem – még nem érkezett hozzánk. Van egy feltételezésen alapuló vád, ennyi… Jelezni kellett volna a gyanút, jegyzőkönyvet felvetetni, benzinmintát adni ott és akkor, a helyszínen. Így utólag azonban… A Peugeot csapatánál bizalmas beszélgetés keretében már elhangzott, hogy talán nem így kellett volna kezelni az esetet. Én azt szeretném, ha a csapat részéről ezek a szavak majd a díjkiosztó gálán is elhangoznának – adott hangot várakozásának a szakágvezető.

A Peugeot Hungária illetékese elmondta, hogy senkit nem akartak megbántani, mindössze fel akarták hívni a figyelmet az esetre. Az elmúlt napok arra ösztönzik őket, hogy néhány kérdést újra feltegyenek a Franciaországban vizsgálódóknak. Elismételték, hogy a helyszínen nem utalt semmi a Peugeot 307 WRC motorhibájának okára, ezért döntöttek úgy, hogy elemzésnek vetik alá a tankból származó üzemanyagot. A vizsgálat eredménye a múlt héten érkezett meg, a számokkal alátámasztott, tényszerű szakvéleménnyel együtt.