Ch. Gáll Andrásonline 2006.05.24 01:19 Frissítve: 2023.02.08 09:02

Magyar mesterhármas

Szalai Gergô (jobbra) a legroszszabb esetben is bronzérmes
Szalai Gergô (jobbra) a legroszszabb esetben is bronzérmes


Tizenkilenc ország 92 versenyzőjét küldte el Pécsre, az Európai Unió nemzeteinek negyedik ökölvívó-bajnokságára. A keddi nyitó napon három magyar sportoló lépett szorítóba a MiZo Pécs és a PVSK Pécs-EXPO kosárlabdaszentélyében, a máskor labdapattogástól, ezúttal viszont kesztyűpufogástól hangos Lauber Dezső Sportcsarnokban. Odakint tombolt a májusi kánikula, bent árnyalatnyival hűvösebb volt, de azért így sem panaszkodhatott senki arra, hogy fázna.

A kora délutáni programban a gyöngyösi Rácz Sándor lépett szorítóba a magyarok közül, az 57 kilogrammos kategóriában. A 18 éves kadett-vb-bronzérmes nem kegyelmezett perzsa származású dán ellenfelének, s a második menetre összejött a döntő fölényt jelentő húszpontos különbség. Rácz, akit régóta a súlycsoport egyik nagy reménységének tartanak, úgy tűnik, végre befuthat. Nagy valószínűséggel ő képviseli majd a magyar színeket a szeptemberi casablancai junior-vb-n, arra sem esélytelen, hogy kijusson a júliusi felnőtt Európa-bajnokságra, Plovdivba.

„Bár a jobb kézfejemben nemrégiben eltört egy csont, ez sem akadályozott abban, hogy legyőzzem dán ellenfelemet. Ezen a nyáron roppantul szeretnék kitenni magamért” – mondta G. Tóth Miklós, Debreczeni László és Fehér Gyula tanítványa.

Az esti műsorban a magyarok közül először a 48 kilogrammos súlycsoport felnőtt magyar bajnoka, az ugyancsak 18 éves Szalai Gergő szerepelt. A Vasas Rica Hungária ökölvívója derekasan helytállt török ellenfelével szemben, olyannyira, hogy előnyét menetről menetre növelve 29:18 arányú pontozással győzött, s lett ezzel a legrosszabb esetben bronzérmes. Szalai most a súlycsoport felnőtt-világbajnoki ezüstérmese, az éppen érettségiző Bedák Pál távollétében kapott lehetőséget, s a jelek szerint él is vele. 57 kilogrammban, azaz pehelysúlyban a ,,kis” Bedák bátyja, a kispesti Zsolt adott bokszleckét a román Veronel Taraunak, aki korántsem lehetett hálás az oktatásért. Nem, mert a második menetben döntő fölénnyel szenvedett vereséget. Bedák még „csak” a legjobb nyolc között van, de a formáját látva számára ez még korántsem a végállomás.

EU-országok bajnoksága
48 kg, negyeddöntő:
Szalai Gergő–Ufuk Gülcan (török) p. gy. (29:18). 54 kg, nyolcaddöntő: Bedák Zsolt–Veronel Tarau (román) d. f., a 2. m-ben. 57 kg, nyolcaddöntő: Rácz Sándor–Radi Chahrour (dán) d. f. a 2. m-ben