Élet-halál harc várható az övért

Vágólapra másolva!
2006.05.20. 02:40
Címkék
Szombaton Kovács István és Erdei Zsolt után harmadikként Nagy János lehet világbajnok a WBO-nál: a Felix-Promotion kiskönnyűsúlyú bokszolója Los Angelesben az argentin Jorge Barriostól próbálja elvenni az övet. A mérkőzést eredetileg március 20-ra írták ki, végül azonban májusban kerül rá sor, igaz, ez semmit sem változtat a tényen: ha Nagy nyer, ő az első magyar licences bokszoló, aki a négy nagy szervezet egyikénél lesz világbajnok.
Nagy János anyagilag is nagyon jól járna, ha sikerülne elhódítani a világbajnoki övet
Nagy János anyagilag is nagyon jól járna, ha sikerülne elhódítani a világbajnoki övet
Nagy János anyagilag is nagyon jól járna, ha sikerülne elhódítani a világbajnoki övet
Nagy János anyagilag is nagyon jól járna, ha sikerülne elhódítani a világbajnoki övet
Nagy János anyagilag is nagyon jól járna, ha sikerülne elhódítani a világbajnoki övet
Nagy János anyagilag is nagyon jól járna, ha sikerülne elhódítani a világbajnoki övet
– Gratulálok! Nem lehetett egyszerű két hónapot böjtölni egy mérkőzésért.
– Hosszú is volt – ismerte el az elsősorban nem a fogyasztással, hanem a várakozással bajlódó Nagy János. – Még szerencse, hogy közben azért volt egy felhozó mérkőzésem, így legalább megtört az edzések monotóniája. Ha áprilisban nem bokszolhattam volna, nyolc hónapos kihagyással megyek neki Barriosnak.

– Mivel telt el a több mint fél év pihenő?
– Mindennel, csak pihenéssel nem, az gyakorlatilag kimaradt az életemből. Csak edzettem, mindegy, hogy ünnepnap volt vagy munkanap, mentem a terembe. Decemberben jutott két hét szünet, de az is betegség miatt.

– Folyamatosan csak Barrios ellen készült, esetleg más is képben volt?
– Csak ő számított. Tudtuk, előbb-utóbb találkoznom kell vele, ezért csak rá figyeltünk.

– Miképp lehet úgy gyakorolni egy mérkőzésre, hogy semmiféle papír, megegyezés nincs a megrendezéséről?
– Azért belül érzi az ember, meg súgnak is neki, hogy ki következik. Amikor folytak a tárgyalások, már érett, kire is kell figyelnem legközelebb. De mondok más példát: hiába a szerződés, az még nem garancia a meccsre, hiszen már március huszadikára is megvolt a papír, aztán mégsem jött össze a találkozó. Minden csak akkor válik teljesen biztossá, ha bent állunk a Los Angeles-i ringben, és elkezdünk bokszolni Barriosszal.

– Mi volt az első benyomása az argentinról?
– Amikor megtudtam, hogy vele bokszolok, már tudtam, milyen erőt képvisel, hiszen a világbajnokokat azért illik követni, pláne, ha már a tűz közelében van az ember. Nehéz, kemény ellenfél lesz, a végsőkig elmegy, képes élet-halál harcot vívni a ringben. Egy bokszolónál ez elég nagy pozitívum. A bal kezére oda kell figyelni, a horgai különösen veszélyesek.

– Van olyan pont, ahol megfogható?
– Ezt nem szeretném taglalni, várjuk meg, milyen lehetőségek adódnak a ringben!

– Gondolom, edzője, Klein Csaba azért már kidolgozott győzelemmel kecsegtető taktikát.
– Többet is, de igazából csak a szorítóban dől el, élesben is meg tudom-e csinálni azokat a mozdulatokat, amelyek a tréningeken könnyedén mentek.

– Mennyire befolyásolhatja az amerikai környezet?
– Legfeljebb annyiban, hogy az Államokban most melegebb van, mint Magyarországon. Négyszer már bokszoltam ott, ráadásul egymást követő években. Tetszik az ottani életmód, a bunyóhoz való hozzáállásuk. Eddig mindig azt éreztem, hogy az emberek mellettem állnak, elfogadják a bunyómat.

– A négy látogatásából melyikre emlékszik vissza a legszívesebben?
– Az összesre, de ha választanom kell, az 1996-os olimpia kicsit kimagaslik a többi közül. De az ottani ötödik helyemet most szívesen világbajnoki övre cserélném.

– Mennyiben változtathatja meg az életét az esetleges győzelem?
– Ezen még nem gondolkoztam. Mindenképpen ez a találkozó lesz eddigi pályám csúcspontja, már az is nagy dolog, hogy eddig eljutottam, de ha ezt az akadályt is sikerrel venném, a későbbiekben anyagilag is elérném azt a szintet, amelyet egy jó profi bunyósnak el kell érnie. Az elismerésről nem is beszélve.
Bokszétlap
Piros sarokBokszétlap Kék sarok
(súlycsoport/menetszám)
Miguel Reza (1–1, 0)kispehelysúlyHector Reynoso (0–2)
amerikai4 menetamerikai
Angel Eduardo Mata (10–16, 6)könnyűsúlyArmando Dorantes (5–0, 0)
mexikói6 menetamerikai
Nagy József (13–0, 11)nagyközépsúlyJulio Jean (7–8–1, 3)
magyar6 menethaiti
Gerson Guerrero (31–6, 23)kispehelysúlykésőbb kijelölendő ellenfél
mexikói8 menet
Rey Bautista (19–0, 14)kispehelysúlyRoberto Bonilla (32–7, 13)
Fülöp-szigeteki10 menetnicaraguai
a WBC interim bajnoki övéért
Inada Csikasi (19–2, 14)könnyűsúlyJosé Armando Santa Cruz (22–1, 12)
japán12 menetmexikói
a WBO világbajnoki övéért
Jorge BarrioskiskönnyűsúlyNagy János (24–0, 14)
argentin12 menetmagyar
a WBC világbajnoki övéért
Marco Antonio Barrera (61–4, 42)kiskönnyűsúlyRocky Juárez (25–1, 18)
mexikói12 menetamerikai
Tv: a TV2 vasárnap 19 órától felvételről közvetíti a gálát ---- A gála főmérkőzését a WBC kiskönnyűsúlyú világbajnoki övéért összecsapó Marco Antonio Barrera és Rocky Juárez vívja, erre a találkozóra pedig nem csupán azért kell odafigyelni, mert Barrera napjaink egyik legjobb bokszolója, hanem azért is, mert a győztes – talán még ebben az évben – vélhetően címegyesítő csatára léphet ringbe a Jorge Barrios–Nagy János találkozó nyertesével.

Ha hiszünk Graham Houstonnak, az egyik legnagyobb amerikai elemzőnek, illetve a józan eszünknek, akkor Barrerának meg kell nyernie a mérkőzést, még úgy is, hogy 16 éves profi múlt (éppen élete felét töltötte a hivatásosok között) után semmit sem lehet garantálni. A mexikói két és fél éve veretlen, világbajnoki címmérkőzésen 2000 februárja óta nem kapott ki (a ringben talán akkor sem, de a pontozók honfitársát, Erik Moralest látták jobbnak), miközben amerikai kihívójának vb-öve még sohasem volt. Világbajnoki címmérkőzést is csak egyet vívott, amelyen szoros, de egyhangú pontozással kikapott a mexikói Humberto Sotótól.

„Juárez jó bokszoló, nagy ütő, de természetesen azért megyek a ringbe, hogy nyerjek. Nem akarok jósolni, nem tudom, hogy pontozással vagy kiütéssel győzök, de az biztos, hogy az én derekamon lesz az öv, amikor kilépünk a szorítóból” – mondta Barrera.

Az esélyekre jellemző, hogy a fogadóirodákban Barrera győzelme esetén 10 dolláros tét mellett egy dollár lenne a tiszta nyereség, míg Juárezre ötszörös pénzt fizetnének a bukmékerek. ---- Jorge Barrios Nagy Jánossal ellentétben egyszer megszakította a felkészülését, hiszen amikor kiderült, hogy március helyett csak májusban csaphat össze magyar kihívójával, elhagyta az edzőtábort, és inkább otthon készült fel karrierje második címvédő mérkőzésére. A meccs győztesének kinéz a Marco Antonio Barrera elleni címegyesítő meccs, de még az sem zárható ki, hogy Prince Naseem Hamed a szombati nyertes ellen tér majd vissza.

„Én vagyok a világbajnok – jegyezte meg az argentin. – Nagy János jó bokszoló, de én kiütöm. Nagy nyomást gyakorolok rá, és sokkal gyorsabb leszek nála. Olyan jó állapotban vagyok, hogy két riválissal is elbírnék. A Los Angeles-i meccs nagyon fontos a számomra, hiszen ismét az Egyesült Államokban, a nagy lehetőségek és a nagy pénz hazájában léphetek ringbe.” ---- Ahogyan azt megszokhattuk, a kereskedelmi televíziók ismét egymásra licitálnak. Kár, hogy most a rossz példára tesznek rá még egy lapáttal. Két hete a legjobb magyar ökölvívó, Erdei Zsolt mérkőzését adta le kétórás csúsztatással az RTL Klub, most pedig Nagy János találkozójával teszi ezt a TV2. Csak itt már fél nap az eltérés a valós és a televíziós kezdés között. A modern technika korában, a hír- és sporttelevíziók, illetve az internet világában ennyi idő alatt csak az nem tudja meg az eredményt, aki tényleg nem akarja. Ő meg majd szembesülhet megint a „nagyvilágbajnok” (vajon milyen a kicsi?) horrorisztikus kifejezésével, meg még ki tudja, mivel…

Az élő szurkolás lehetőségét viszont újfent elveszi a csatorna azoktól, akikért elvileg működik.

A szurkoló, a bokszszerető néző nem számít…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik