Székesfehérvári futball: fontos és forintos ügyek

S. Tóth János, V. Gy.S. Tóth János, V. Gy.
Vágólapra másolva!
2007.01.30. 01:05
Címkék
Taggyűlést tartottak hétfőn a Fehérvár FC Kft. tulajdonosai. Akik úgy hitték, a megbeszélés nyomán új tulajdonos léphet be a futballtársaság működtetői közé, azoknak csalódniuk kellett, hiszen a Szieben László nevével fémjelzett Clavis Consulting üzletrészeladása nem volt téma.
Ahogyan Mohl Dávid (jobbra), úgy mindegyik fehérvári futballista küzd a pályán, és kitartóan vár a pénzére
Ahogyan Mohl Dávid (jobbra), úgy mindegyik fehérvári futballista küzd a pályán, és kitartóan vár a pénzére
Mirkó Iistván
Ahogyan Mohl Dávid (jobbra), úgy mindegyik fehérvári futballista küzd a pályán, és kitartóan vár a pénzére
Ahogyan Mohl Dávid (jobbra), úgy mindegyik fehérvári futballista küzd a pályán, és kitartóan vár a pénzére
Ahogyan Mohl Dávid (jobbra), úgy mindegyik fehérvári futballista küzd a pályán, és kitartóan vár a pénzére
Mirkó Iistván
Ahogyan Mohl Dávid (jobbra), úgy mindegyik fehérvári futballista küzd a pályán, és kitartóan vár a pénzére

A hét végén tért haza angliai látogatásáról Szieben László, a Fehérvár FC Kft. többségi tulajdonosa, a Clavis Consulting Kft. egyik képviselője. Az üzletember három bajnoki mérkőzést nézett meg a szigetországban, emellett a kinti ligák működéséről, az ottani kupasorozatok kiírásáról és lebonyolításáról, illetve a vagyoni értékű jogok kezeléséről, hasznosításáról is beszélgetett a témában jártas szakemberekkel.

Hazatérve aztán rögvest szembesült azzal – persze nem először, és gyaníthatóan nem is utoljára –, hogy nemcsak a sportszakmai ügyeket, hanem az iparág hátterét illetően is fényévnyi a különbség az angliai és magyaroszági viszonyok között.

Az MLSZ is igényt tart az uefa-pénzre

Történelem

Történelem
1941-ben MOVE Vadásztölténygyári SK néven alapították a mai FC Fehérvár elődjét, amely 1968-ban vette fel a Videoton SC nevet. Előtte és azóta több névváltozáson is átment az egyesület, ám minden kétséget kizárólag a szurkolók legszívesebben a Videotonra emlékeznek. 1993-ban aztán elmaradt a Videoton, és Parmalat FC néven működött tovább a klub, egészen 1996-ig, amikor is Videoton FC Fehérvárrá alakult át.

Dicsőség
Minden kétséget kizáróan a 66 éves klub legnagyobb sikerét 1976-ban, majd kilenc évvel később, 1985-ben érte el, legutóbb pedig 2006 nyarán. 1976-ban második helyen végzett a csapat a bajnokságban, 1985-ben pedig a felejthetetlen UEFA-meneteléssel írták be magukat a fehérváriak a labdarúgás aranykönyvébe. Csongrádi Ferencék egészen a döntőig jutottak, s bár Székesfehérvárott 3–0-ra kikaptak a nagy hírű Real Madridtól, a visszavágót Májer Lajos győztes góljával tették feledhetetlenné.

Siker
Csertői Aurél irányításával tavaly harmadik helyen végzett az FC Fehérvár a bajnokságban, és a klub története során első ízben megnyerte a csapat a Magyar Kupát. A tavalyi fehérvári együttest a csapategység, a fegyelem, a rend jellemezte. Tulajdonképpen ennek tudható be a sokak által meglepetésnek számító harmadik hely és az MK-győzelem.

Pénztelenség
Bár a csapat erőn felül teljesített a bajnokságban, évek óta nehéz anyagi helyzetben működik a klub. Miközben üres a klubkaszsza, a városnak és az államnak köszönhetően egy új, korszerű stadion épült az elavult Sóstói Stadion helyére. Ami nagy gond: februárban bírósági tárgyaláson vizsgálják a gazdasági társaság működését.
Értesítés jött ugyanis az MLSZ-től az FC Fehérvárhoz Bérczy Balázs főtitkár aláírásával, miszerint a szövetség elvonná a piros-kékeknek a tavalyi UEFA-kupa-szereplés kapcsán járó költségtérítés egy részét. A klubnál nem tagadják, vannak bizonyos adósságaik az MLSZ felé, például a játékvezetői díjakat illetően, jogi szempontból azonban értelmezhetetlennek gondolják, hogy az UEFA-tól érkező borítékba belenyúlna a magyar szövetség (ez ügyben tudniillik legfeljebb a pénzespostás szerepe juthatna neki). Miképpen azt is csodálkozva vették tudomásul a futballvállalkozásnál, hogy továbbra sem jött meg az a tavalyi helyezési pénz, amely miatt az Újpest FC már jogi fórumokhoz is fordult.

Ezzel együtt újabb bevétele lesz a futball-kft.-nek Csizmadia Csaba ausztriai eladásából. A hivatalos összeget az eladó nem kívánja nyilvánosságra hozni, ugyanakkor Szieben László sportpolitikai bravúrként értékelte, hogy a mai időkben, amikor a konkurencia ingyen is átengedne játékosokat, pénzért sikerült eladniuk egy labdarúgót. A befolyó összeget lesz mire költeni, hiszen a hétfői taggyűlés egyik témája a csapat téli edzőtáborozása volt.

Az érdeklődőket könnyű elijeszteni

A döntés szerint 30 játékos utazhat el február 2-án Antalyába, ahol 16-ig tart majd a gyakorlás. Nem titkolt cél, hogy az ott tréningező dél-koreai, török és orosz együtteseknek megmutassák a piacképesnek remélt fehérvári labdarúgókat; mostanság ugyanis nehéz Magyarországra csábítani neves menedzsereket, így most házhoz viszi a klub a portékáit. Noha az anyagiakban nem dúskálnak, úgy vélik, az éves költségvetés két-három százalékát nem szabad sajnálni e szakmai célra, már csak azért sem, mert a hazai előkészületeknek is lenne költsége, viszont odakint összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek a munkafeltételek.

A taggyűléssel kapcsolatosan egyébként korábban olyan hírek röppentek fel, hogy azon szóba kerülhet a Clavis Consulting üzletrész-értékesítése is. Mint ismeretes, Szieben László cége, nyilvánosságra nem hozott okok miatt, tavaly nyár óta nem vesz részt a Fehérvár FC Kft. finanszírozásában, és az is nyílt titok, hogy szándékában áll eladni az üzletrészét (esetleg annak egy részét). Nos, a tulajdonos lapunknak ennek kapcsán csak annyit mondott, az üzletrész-értékesítés nem a taggyűlés feladata, kizárólag a Clavis Consulting belügye. A megbeszélések viszont tovább folynak, noha egy érdeklődő a közelmúltban visszalépett – Szieben László további részleteket nem óhajtott elmondani, csupán anynyit erősített meg, hogy nem a lapunk által korábban már megemlített osztrák befektetőjelölt vette a kalapját.

Diszkrétebben kell kezelni a belügyeket

Ami a folytatást illeti, a képviselő-testület kérésére kedden Szieben László részt vesz a székesfehérvári önkormányzat három bizottságának ülésén, amelyen a Fehérvár FC Kft. gazdálkodásáról tárgyalnak a városatyák. Ismert: az önkormányzat 5.9 százalékban tulajdonosa a labdarúgó-vállalkozásnak, és annak működését évente 110 millió forinttal támogatja. A taggyűlést a futball-kft. tulajdonosai február 20-án folytatják, addig azonban szenzációs bejelentés nemigen várható. A főtulajdonos azon az állásponton van, hogy diszkrétebben kell kezelnie a társaság belügyeit, s azokkal sem szurkolói, sem sajtómegkeresésekre nem szabad a nyilvánosság elé állnia. Az elmúlt időszakban történtek olyan fejlemények (például a korábbi időszak kilenc vezetője elleni büntetőeljárás elindulása, illetve annak tálalása), amelyek kárt okoztak a Fehérvárnak, hiszen már lezárt tárgyalási fejezeteket is újra meg kellett nyitni a reménybeli befektetőkkel.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- C ---- J
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik