A csodálatos Andre Agassi

Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)Bálint Mátyás és Siklós Erik (Flushing Meadows)
Vágólapra másolva!
2006.09.02. 01:34
Címkék
Mondanám, hogy felülmúlhatatlan, de Andre Agassiról lévén szó nem kockáztatom meg ezt a minősítést. Pedig higgyék el, csütörtök este, éjszaka újabb felejthetetlen varázslatnak lehettünk szemtanúi Flushing Meadowsban.
Andre Agassinak a Benjamin Becker elleni harmadik fordulós meccs elôtt szüksége lesz némi pihenésre
Andre Agassinak a Benjamin Becker elleni harmadik fordulós meccs elôtt szüksége lesz némi pihenésre
EPA
Andre Agassinak a Benjamin Becker elleni harmadik fordulós meccs elôtt szüksége lesz némi pihenésre
Andre Agassinak a Benjamin Becker elleni harmadik fordulós meccs elôtt szüksége lesz némi pihenésre
Andre Agassinak a Benjamin Becker elleni harmadik fordulós meccs elôtt szüksége lesz némi pihenésre
EPA
Andre Agassinak a Benjamin Becker elleni harmadik fordulós meccs elôtt szüksége lesz némi pihenésre

Az Arthur Ashe Stadionban a BBC argentin tudósítója ült mellettem, és folyamatosan azt hallgattam: „Hihetetlen.” A nyugdíjkorhatárhoz közeledő, sok nagy csatát látott kolléga lelkesen magyarázta kiváltságos helyzetünket, amiért jelen lehetünk. Igaza volt.

„Egyszerűen nem tudom, mi jöhet még, de az biztos, hogy nem lesz könnyebb. Zúgott a fejem, ahogy a folyosóról a stadionba léptem, akkora hangzavar fogadott. Fantasztikus ekkora rajongásban részesülni. Az természetes, hogy keményen dolgozom, igyekszem mindent kiadni magamból, de ezek a pillanatok nem garantáltak, hálás vagyok értük, megőrzöm őket egész életemben” – nyilatkozta Agassi péntek hajnalban, a 3 óra 48 perc időtartamú drámai csata után.

Sokáig úgy tűnt, a 36 éves élő legenda viszonylag simán elintézi a 8. kiemelt Markosz Bagdatiszt. A ciprusi az idén finalista volt Melbourne-ben, és elődöntős Wimbledonban, de nem csak emiatt tartották őt esélyesebbnek. Ám bő másfél óra elteltével az amerikai 6:4, 6:4, 3:3, 40:15-re vezetett. Bagdatisz adogatott ugyan, de az első két játszmában rendre a hetedik gémet bukta el – saját szervájánál –, ennyi elég volt Agassinak. Ezúttal elmaradt a brék, sőt a következő játékban – a meccs folyamán először – a Las Vegas-i botlott. A negyedik felvonásban aztán a nyolcszoros Grand Slam-bajnok elhúzott 4:0-ra, de ellenfele egyenlíteni tudott.

„Nagyon nyugodt, magabiztos voltam 4:0-nál, úgy éreztem, be tudom fejezni a meccset. De föltámadt, ütött néhány látványos pontot, és hirtelen minden megváltozott. Attól kezdve a negyedik szett végéig jobban játszott nálam”– ismerte el Agassi. A valódi dráma azonban csak ezután következett. Bagdatisz brékkel nyitott a döntő játszmában, ami azt is jelentette, hogy az utolsó kilenc gémből nyolcat megnyert. Az addigi fiesztahangulatot temetői légkör váltotta fel, de egy-két Agassi-villanás elégnek bizonyult ahhoz, hogy a közönség és a remény újraéledjen. Aztán 4:4, 40:30-nál Bagdatisz megint káprázatos megoldással szerzett pontot, de azzal a lendülettel, ahogy megütötte a tenyerest, el is terült a betonon. Fájdalmas arccal, magatehetetlenül feküdt: begörcsölt a lába. Valahogy talpra állt azonban, és szökdécselni kezdett.

„Nem akartam feladni, küzdöttem az utolsó pillanatig, bármit megtettem volna a győzelemért. Ám nagy fájdalom gyötört: nem tudtam kinyújtani a lábam, mert akkor újra görcsölt. Ezért ugráltam folyamatosan. Először történt ilyen velem. Nem a fizikai fáradtság, a stressz okozta” – így később Bagdatisz.
Döbbenetes 15 labdamenet következett. A ciprusi, miközben harcolt – szó szerint is – a talpon maradásért, négyszer jutott bréklabdához, ami megzavarta Agassit.
„Nem könnyű ilyen szituációban a feladatodra, a játékra koncentrálni. Mert az egyik oldalon azt gondolod, elég csak visszaütni a labdát, de aztán kiderül, az nem vezet sehová. Ideges leszel, elbizonytalanodsz. Egyenlő állásnál azt mondod magadnak, csak ne csinálj butaságot” – idézte fel az amerikai a legdrámaibb játékot, amelyet végül megnyert. A sántikáló, szenvedő ciprusi lassan rendbejött, és 5:6-nál a rövidítésért adogatott. Hiába vezetett 40:15-re, két kettős hibával tűzbe hozta a szurkolókat, és esélyt adott Agassinak. Ő élt is a lehetőséggel: 6:4, 6:4, 3:6, 5:7, 7:5-re nyert.

A pályára érkező John McEnroe első kérdése előtt kijelentette, élete egyik legjobb mérkőzését látta, köszönet érte mindkét gladiátornak, és büszke arra, hogy Andre Agassit a barátjának nevezheti. Az US Openen kommentátorként dolgozó másik élő legenda emlékeztette Andrét, hogy a következő fordulóban B. Becker vár rá. Agassi vette a lapot: azt mondta, jól ismeri B. Beckert, tőle akár ki is kaphat, de reméli, nem a szombati lesz az utolsó fellépése. Ez a B. Becker német ugyan, de nem Boris, hanem Benjamin, és a 112. a világranglistán. A kérdés persze továbbra is az, képes lesz-e 36 óra alatt regenerálódni Agassi. Erre maga sem tudta a választ, csak az biztos, hogy ha fekszik, nem fáj a háta.

Könnyen előfordulhat, hogy az időjárás a segítségére siet: szombatra New Yorkba egész napos esőt ígérnek a meteorológusok.
A nap mérkőzése
Andre Agassi (amerikai)–Markosz Bagdatisz (ciprusi, 8.) 6:4, 6:4, 3:6, 5:7, 7:5
1. adogatások (%-ban)6455
Ászok923
Kettős hibák26
Ki nem kényszerített hibák4786
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6974
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5543
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)171192
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)129148
Legerősebb adogatás (km/óra)202212
Nyerő ütések (adogatásból is)3483
Sikeres brékpontok6/145/17
Pontok/kísérletek a hálónál17/2831/46
Megnyert pontok185172
Mérkőzésidő (perc)228 (42+42+34+47+63)
---- A csütörtök este főszereplője természetesen elsősorban Andre Agassi volt, ám mellette egy másik korábbi US Open-győztes amerikai, Serena Williams is aratott egy apróbb részsikert. Pedig a fiatalabbik Williams nővér, aki idei gyenge éve után csak szabadkártyával került a főtáblára, hamar 5:2-es hátrányba került Daniela Hantuchová ellen.
„Nem is emlékszem, mikor álltam utoljára ilyen rosszul, de azt mondogattam magamnak, ez csak egy brékhátrány, behozható” – mesélte a meccs után Serena, akinek a szlovák lány elbizonytalanodására, majd összezuhanására is szüksége volt a fordításhoz: végül 7:5, 6:3-ra nyert. Az első kiemelt Amélie Mauresmo és a harmadik Marija Sarapova ellenben könynyedén hozta a maga meccsét, és továbbra is szettveszteség nélkül menetelnek, az orosz szépség például csak négy gémet veszített első két találkozóján.

Pénteken az első meccset a világelső Roger Federer játszotta a 32 esztendős Tim Henmannel, aki még most sem rossz teniszező, de azért már messze nem az a klasszis, aki négy és fél éve még második volt a világranglistán. Annyira azonban most is jó volt a brit, hogy a legkevésbé se könynyítse meg ellenfele dolgát – egyszer még meg is brékelte.

Henman azonban hibázott is, nem keveset, Federer ki is használta: az első szettben egyszer (rögtön 1:0-nál), a másodikban kétszer vette el ellenfele adogatását, az utolsóban pedig a legjobbkor, 5:5-nél zúzta porrá a brit minden maradék reményét. A világelső ezzel a győzelemmel US Open-történelmi sikert hozott hazájának, Marco Chiudinelli és Stanislas Wawrinka mellett ugyanis ő a harmadik svájci a harmadik körben – korábban még sosem sikerült nekik hasonló.

A hölgyeknél az akár elődöntőre is esélyesnek tartott tiniszépség, Nicole Vaidisová kiesése okozta az első pénteki meglepetést: a kilencedik helyen kiemelt cseh lány a szerb Jelena Jankovicstól kapott ki három szettben. Justine Henin-Hardenne-re először kicsit ráijesztett a japán Szugijama Ai, de az elbukott első szett után a belga megrázta magát, és fordított.

Czink Melinda számára egyes után párosban is véget ért az US Open: a magyar lány az olasz Antonella Serra-Zanetti oldalán szerencsés vesztesként felkerült a főtáblára, kettősük azonban két szettben kikapott a Maret Ani, Meilen Tu észt–amerikai pártól. ---- „Nagyon jó meccs volt, már csak az hiányzott, hogy az utolsó szett is 6:6 után dőljön el, de azért nem nagyon panaszkodhatunk. Amikor Bagdatisz 0:4-ről fordított a negyedik szettben, azt hittem, ő fogja jobban bírni a végjátékot, de aztán mégis ő görcsölt be, míg Andre Agassit a szíve vitte előre. Az utolsó játékban aztán a ciprusi több hibát is elkövetett, úgy gondolom, akkor már pszichikailag fáradt el. Agassiból nagyon sokat kivehetett ez a meccs, csodaszámba megy, hogy nyerni tudott.

A negyedik játszmában ő is kiengedhetett egy kicsit, Bagdatisz pedig minden mindegy alapon teniszezett 0:4 után, és némi szerencséje is volt, hiszen minden bejött neki, ami addig nem. Az biztos, hogy Agassi számára sokkal nagyobb igénybevételt jelentett a találkozó, mint az Andrei Pavel elleni, kérdés, lesz-e elég ideje regenerálódni, mire Benjamin Beckerrel összekerül. A rutintalan német még nem játszott az US Openen centerpályán ilyen körülmények között, ami az amerikai malmára hajthatja a vizet, ha pedig Beckeren túljut Agassi, Andy Roddick ellen már bármi megeshet.”

Taróczy Balázs, wimbledoni bajnok ---- Az amerikai Serena Williams az idén csak 12 meccset játszott a US Open előtt, hónapokat hagyva ki térdsérülése miatt. A rossz nyelvek szerint nem is igyekezett nagyon a visszatéréssel – jobb elfoglaltságai is vannak, mint folyamatosan edzeni.

– Igaz, hogy már a ruhatervezés a legfontosabb dolog az életében?
– Nem, szó sincs erről. Ugyanannyira elkötelezettje vagyok a tenisznek, mint korábban. Más kérdés, hogy nagyon szeretem a tervezést, imádok olyan dolgokat viselni, amelyeknek részt vettem a megalkotásában.

– Eszerint újra láthatjuk akár a világranglista elején is?
– Mindenképpen. Már majdnem olyan erőben vagyok, mint régebben, és a tenisz az én sportom, jó vagyok benne.

– Nem zavarja, hogy 1998 óta először nem kiemeltként van jelen az US Openen?
– Nem, nem is gondolok erre. Vagyok, aki vagyok, nem hiszem, hogy túl sokan lennének, akik örvendezni kezdenek, ha meglátják, hogy ellenem kell játszaniuk. ---- „Voltak már Cincinnatiban? Menjenek, nézzék meg, dögunalom. Valamivel el kellett foglalnom magam…” – Marat Szafin arról, hogy miért ütögetett Nicholas Massú edzőjével a cincinnati mesterverseny idején.


„Talán nem ez a legjobb pillanat, hogy ezt a témát feszegessük” – a láthatóan letört Martina Hingis a jövőjéről, második fordulóbeli kiesése után.

„Örömmel látom, hogy ilyen jól megy nekünk” – Marija Sarapova arról, hogy tíz orosz női teniszező jutott a harmadik körbe.

„Nem. Csak színészkedtem” – Markosz Bagdatisz csípős válasza arra a kérdésre, hogy valóban megfájdult-e a lába az Agassi elleni csata ötödik szettjében. ---- AMERIKAI NYÍLT NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (18 585 000 dollár, kemény pálya).

Férfi egyes.
2. forduló:

Federer (svájci, 1.)–Henman (brit) 6:3, 6:4, 7:5;
Davigyenko (orosz, 7.)–Mahut (francia) 6:0-nál feladta;
Agassi (amerikai)–Bagdatisz (ciprusi, 8.) 6:4, 6:4, 3:6, 5:7, 7:5; F.
González (chilei, 10.)–Hájek (cseh) 6:4, 6:4, 6:2;
Haas (német, 14.)–Sluiter (holland) 6:4, 6:2, 6:3;
Hewitt (ausztrál, 15.)–Hernych (cseh) 6:4, 6:2, 6:2;
Murray (brit, 17.)–Di Mauro (olasz) 6:0, 6:1, 6:1
Ginepri (amerikai, 18.)–Goldstein (amerikai) 6:2, 6:2, 6:4;
Djokovics (szerb, 20.)–Fish (amerikai) 7:6, 6:4, 3:6, 7:6;
Turszunov (orosz, 23.)–Falla (kolumbiai) 6:3, 7:6, 7:5;
Be. Becker (német)–Grosjean (francia, 30.) 7:6, 6:1, 6:2;
Juzsnij (orosz)–Massú (chilei) 5:7, 6:7, 6:4, 6:3, 6:0;
Moodie (dél-afrikai)–Monfils (francia, 27.) 6:4, 2:6, 6:2, 7:6;
Chiudinelli (svájci)–F. López (spanyol) 3:6, 6:3, 4:6, 6:4, 6:3;
Novák (cseh)–Srichaphan (thaiföldi) 7:6, 3:6, 6:4, 6:4;
Moyá (spanyol)–Mathieu (francia) 7:6, 7:6, 6:4.

Női egyes.
2. forduló:

Mauresmo (francia, 1.)–Shaughnessy (amerikai) 6:4, 6:3;
Sarapova (orosz, 3.)–Loit (francia) 6:0, 6:1;
Petrova (orosz, 5.)–Ruano Pascual (spanyol) 6:1, 6:1;
Razzano (francia)–Hingis (svájci, 8.) 6:2, 6:4;
Jankovics (szerb, 19.)–Vaidisová (cseh, 9.) 5:7, 6:3, 6:2;
Pierce (francia, 13.)–Birnerova (cseh) 6:3, 6:4;
Ivanovics (szerb, 16.)–Nakamura (japán) 7:5, 6:3; S.
Williams (amerikai)–Hantuchová (szlovák, 17.) 7:5, 6:3;
Srebotnik (szlovén, 22.)–Bicskova (orosz) 6:2, 4:6, 6:2;
Li Na (kínai, 24.)–Daniilidu (görög) 6:0, 1:6, 6:4;
Golovin (francia, 27.)–U. Radwanska (lengyel) 6:4, 6:3;
Szugijama (japán, 28.)–Garbin (olasz) 6:7, 6:4, 6:2;
Kanepi (észt)–Fedossova (francia) 6:4, 4:6, 7:5;
Lihovceva (orosz, 32.)–Pratt (ausztrál) 6:3, 6:2;
Zvonarjova (orosz, 33.)–Craybas (amerikai) 6:3, 7:5;
Azarenka (fehérorosz)–Jackson (amerikai) 6:3, 6:2.

3. forduló:
Kuznyecova (orosz, 6.)–Rogyionova (orosz) 6:3, 6:0;
Henin-Hardenne (belga, 2.)–Szugijama (japán, 28.) 4:6, 6:1, 6:0

Női páros.
1. forduló:

Ani, Tu (észt, amerikai)–Czink Melinda, An. Serra-Zanetti (magyar, olasz) 6:4, 6:1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik