nemzetisport.hu 2014.11.18 12:41 Frissítve: 2015.03.31 01:25

Válogatott: „Dárdainak most nincs magyar alternatívája”

Dárdai Pál berlini visszatérése esetén alighanem lendületes, dinamikus külföldi kapitányt kell a szövetségnek keresnie, mert itthon ennek a német mentalitásnak nincs alternatívája – véli két korábbi válogatott hátvéd, Bánfi János és Telek András, ám utóbbi László Csabát még el tudná képzelni a poszton. A két korábbi játékos a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: a magyar futball ma szűk merítési lehetőséget ad a válogatott keret összeállításakor, amit csak a tréneri határozottság tud valamennyire kompenzálni.

„Dárdai Pál alatt a magyar válogatott használható arculatot mutatott, amire építeni tud a következő kapitány, bárki is legyen az. Pali erőssége a pedagógiai érzék és a mérkőzésfelkészítés fizikálisan, mentálisan. Amolyan jó menedzserszemlélettel állt a feladathoz, elűzve a fásult hangulatot. Hozzá hasonló vehemenciájú tréner kellene, aki képes ráerőltetni az akaratát a játékosokra” – mondta egymással egyetértve a két korábbi válogatott belső védő.

„Elég szűk a merítési lehetőség a válogatott keret összeállításánál, ráadásul generációváltás is zajlik, meg kell találni a Gerához és Juhászhoz hasonló típusokat és egyéniségeket. Itt nemcsak az a kérdés, milyen pszichés állapotba lehet hozni a játékosokat, hanem alapvető szempont a képességek milyensége. Ez pedig ingoványos terület” – állapította meg Telek.

„Van egy olyan érzésem, hogy nem marad Dárdai, amiért senki sem hibáztathatja, hiszen ez a logikus döntés a részéről. Az ő karrierje a gyerekekkel kezdődött, ott építi magát okosan, fokozatosan, nem biztos, hogy még a felnőtt trénerek minden tudásával rendelkezik, de az érzéke már látszik. A magyar futball jelenlegi képessége, állapota nem jelenti jelenleg a megfelelő kihívást és biztonságos tervezést Dárdai számára. Félállásos felállás? A felek majd eldöntik, belemennek-e félmegoldásokba” – vélekedett Bánfi.

„Hogy van-e magyar edzői alternatívája most Dárdainak? Szerintem nincs. Ő ugyanis nem magyaros hozzáállást és kommunikációt hozott, hanem németet. Ez pedig most kell a gyengébb játékosanyag és képességek kompenzálására. Ezen múlott ez a három Európa-bajnoki-meccs. Lendületes külföldi trénerre lesz szükség valószínűleg. Nem lennék most Csányi MLSZ-elnök bőrében, mert Dárdai feladta a leckét, nagy dilemma következik” – jósolta Bánfi János.

Telek András hozzátette: „Én talán László Csabának adnék az itthon dolgozók közül egy lehetőséget. Garami Józsi bácsi? Jó edző, de ehhez a válogatotthoz most egy fiatalabb, nagyon dinamikus edző illene – ezeken az Eb-selejtezőkön ugyanis hirtelen, gyors húzások billentették felénk a szerencsét. Mert valljuk be, ezek szerencsés sikerek voltak.”
2022.05.18 08:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A helsinki olimpia előtt a csatársor összetétele volt a legnagyobb kérdés.

2022.05.16 23:07:26

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ennek jegyében elismerem, belefér, hogy egyszer elém vezessék a kombinatorikát a képernyő lovagjai, hogy lássam, mennyire okosak. Ám nekem nem magasröptűen kell tudnom a pozíciókról, hanem hétköznapian. Főként, hogy a semmit magyarázgató meghívottak többségével az a bajom, hogy – láttam őket játszani. Hiába, nagy teher az életkor…

2022.05.14 10:38:54

Magyar válogatott THURY GÁBOR

1972: Géczi István egy percet tévedett, de győztünk – a mindenható Isten nevében.

2022.05.13 21:00:16

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Vancsa Zalán behívása üzenet a fiataloknak.

2022.05.04 14:26:48

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

Baróti Lajosnak csalódnia kellett várakozásaiban a chilei labdarúgó-vb előtt.