Válogatott: Az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz – Rossi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.13. 15:00
null
Marco Rossi a stábjával 45-50 magyar futballistát tart szemmel (Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter)
A finnországi vereség után kedden 2–1-es győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott Görögország ellen a Nemzetek Ligájában, és a sikert Marco Rossi szövetségi kapitány rendkívül fontosnak ítélte meg az önbizalom visszaszerzése szempontjából. Az olasz szakember erről, a stratégiáról és futballfilozófiáról is mesélt a molcsapat.hu oldalon.

 

 

„A stábommal együtt elég idegesek voltunk, hiszen mi is kíváncsiak voltunk rá, ilyen rövid idő alatt mennyit sikerül haladnunk a csapattal. El kell mondanom, hogy a játékosaim abszolút partnerek voltak a közös munkában, mindenkin azt éreztem, hogy tenni akar a közös célért, ennek tudható be, hogy sikerült legyőznünk egy nálunk magasabban jegyzett együttest. Nekem is újdonság a kapitányi munka, amelynek a csapattal töltött rövid időből fakadóan az a legnagyobb kihívása, hogy nincs idő megismerni a játékosok gondolkodását. Márpedig ez nagyon fontos ahhoz, hogy tudjam, mit várhatok tőlük” – nyilatkozta Marco Rossi, aki a molcsapat.hu portál invitálására meglátogatta az épülő Puskás Ferenc Stadiont és számolatlanul írta alá a munkavédelmi sisakokat, illetve fogadta a gratulációkat a görögök megverése után.

A kapitány elmondta, számára a labdarúgás nem filozófia, hanem stratégia. „Olasz vagyok, olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam, ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök. Én is szeretem a szép futballt, de szerintem az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz.”

A kedvenc formációja a háromvédős rendszer, ám annak elsajátításához sokkal több idő kell. „Elsősorban azért, mert más automatizmusokat követel meg a játékosoktól, mint a négyvédős rendszerek. Egyébként nem is mindenkitől, hiszen például a belső középpályások szerepe nem változik döntően. De hangsúlyozom, számomra nem a formáció a lényeg, hanem a játékkoncepció. Az, hogy több felállásban is tudjunk futballozni úgy, hogy mindenki tudja a saját szerepét, és meccs közben tudjunk felállást váltani úgy, hogy ne zavarodjunk össze.”

„Ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök” (Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter)
„Ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök” (Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter)

 

Egyértelműen a nyitott kommunikáció híve, úgy fogalmazott, bármiről van szó, a futballisták és a stáb minden tagja elmondhatja a véleményét. „Nem vagyok Jézus Krisztus, nem vagyok se mindentudó, se omnipotens. Hibázom én is, mint mindenki, ezért tudom, hogy nagyon fontos mindenkinek a véleményét meghallgatnom. Korábban olvastam magamról, hogy diktátor vagyok, de ez talán csak arra vonatkozik, hogy mindenkitől, beleértve magamat is, sokat követelek.”

Szerinte sokan alábecsülik a pszichológiai felkészítés jelentőségét, pedig nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy Görögország legyőzése sikerélményt és önbizalmat adott a játékosoknak.

A játékosai abszolút partnerek voltak a közös munkában (Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter)
A játékosai abszolút partnerek voltak a közös munkában (Fotó: Neo Interactive/Szalmás Péter)

 

„Úgy gondolom, a magyar szurkolók értékelni fogják, ha azt látják, hogy soha nem adjuk fel, küzdünk, megyünk előre az utolsó percig. Mi ezzel a hozzáállással tudunk sikert elérni, ez soha nem hiányozhat a csapatból. Ezért is mondtam, hogy a mentális felkészítés igen nagy jelentőséggel bír” – tette hozzá.

Elárulta azt is, hogy a stábjával 45-50 magyar labdarúgót tart szemmel. „Nem azt nézzük, hogy ki milyen technikás, hanem azt, hogy vannak-e olyan tulajdonságai, amikkel a csapatunk segítségére tud lenni. Nem világsztárokat akarunk előbányászni, hanem olyanokat, akik tudnak és hajlandóak együtt küzdeni velünk. Akik értik a céljainkat, és akarnak tenni értük. Ez kell nekünk!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik